Zrównoważone systemy żywnościowe – konsultacje publiczne

Trwają konsultacje publiczne prowadzone przez Komisję Europejską, związane z inicjatywą Zrównoważonych Systemów Żywnościowych w UE (Sustainable Food Systems – SFS).

Inicjatywa odnosi się do prawa dotyczącego ram horyzontalnych z myślą o przyspieszeniu i ułatwieniu przejścia na zrównoważony rozwój oraz zapewnieniu, aby żywność wprowadzana na rynek UE była w coraz większym stopniu zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Inicjatywa ma na celu:

  • promowanie zrównoważonego systemu żywnościowego UE;
  • uwzględnienie założeń zrównoważonego rozwoju we wszystkich aspektach polityk związanych z żywnością.

Określi ona ogólne zasady i cele oraz wymogi i obowiązki podmiotów w systemie żywnościowym UE.

Nadesłane opinie zostaną uwzględnione przy dalszych pracach nad tą inicjatywą, a zebrane wyniki zostaną wykorzystane w prowadzonej przez KE ocenie ryzyka.

Aby wziąć udział w konsultacjach publicznych, należy wypełnić kwestionariusz online na stronie: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13174-Zrownowazony-unijny-system-zywnosciowy-nowa-inicjatywa/public-consultation_pl.

 

Konsultacje trwają do 21 lipca br.