W dni5 grudnia 2022 roku, w oddziale PODR w Starym Polu, odbyła się konferencja podsumowująca projekt pn. „Innowacyjna technologia produkcji owoców jagodowych na przykładzie maliny o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych oraz zwiększonej wartości handlowej”, realizowany w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie M16 „Współpraca”.
Skład konsorcjum : Agro Wiosna (lider grupy), FIELDSTONE INVESTMENTS II Sp. z o.o., Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, Fundacja „Na Zdrowie”, Uniwersytet Rolniczy im. Hugo Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytet Rzeszowski, Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej, 2 rolników.
Miejsce realizacji : województwo: pomorskie; powiat: pucki; gmina: Krokowa; miejscowość: Sławoszynko.
Miejsce realizacji projektu zostało wybrane ze względu na położenie w zasięgu klimatu bałtyckiego, który cechuje się m.in. stosunkowo łagodną zimą i niezbyt upalnym latem, wydłużonym okresem ciepłej jesieni i późną, chłodną wiosną. Sprzyja to przesunięciu okresu wegetacji roślin, co umożliwia wydłużenie czasu dostaw świeżych owoców deserowych w porównaniu do lokalizacji południowych. Wpływa to na podniesienie konkurencyjność lokalnych producentów na rynku europejskim.
Celem głównym było opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększenia zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze.
Cel ten został osiągnięty poprzez:
- Określenie wpływu innowacyjnych dodatków do podłoża w celu zwiększenia jego trwałości w produkcji tunelowej roślin jagodowych.
- Określenie wpływ u odmiany, komponentów do podłoża oraz zastosowanych metod wspomagania produkcji na wielkość u i jakość produktu finalnego.
- Określenie wpływy zastosowania ozonowania jako metody wspomagania ochrony roślin przed patogenami grzybowymi.
- Określenie wpływu ozonu na zwiększenie zawartości związków bioaktywnych, głównie antyoksydantów w tym szczególnie witaminy C.
- Przeprowadzenie analizy procesowej produkcji malin oraz cyklu życia produktu plug plant.
- Opracowanie modeli optymalizacji zbioru ręcznego owoców malin.
Rezultaty projektu:
I. Innowacje technologiczne
Opracowana została innowacyjna technologia wspomagania ochrony roślin malin przed patogenami grzybowymi i bakteryjnymi oraz zwiększająca zawartość związków bioaktywnych w ich owocach poprzez zastosowanie procesu ozonowania.
Technologia ta nie była stosowana do tej pory w produkcji towarowej owoców jagodowych w Polsce, ani na świecie. Wpłynie ona na ograniczenie zużycia fungicydów, lepsze wybarwienie owoców, zwiększenie ich trwałości w łańcuchu logistycznym. Jednocześnie rozwiąże problem w skali globalnej producentów malin w kontekście wydłużenia trwałości owoców, a co za tym idzie obszar oddziaływania rezultatu operacji wykroczy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dopracowanie i upowszechnienie technologii produkcji owoców miękkich o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej pod osłonami, w niekorzystnych warunkach glebowo-klimatycznych, da szansę innym producentom na prowadzenie produkcji owoców w warunkach, w których uprawa w sposób tradycyjny (polowy) nie jest uzasadniona ekonomiczne.
II. Innowacja produktowa
W ramach projektu wyprodukowane zostały owoce malin deserowych o podważonej zawartości związków bioaktywnych, w tym antyoksydantów i witaminy C. Maliny o prognozowanej parametrach jakościowych nie są dostępne na rynku.
III. Innowacja organizacyjna
Zaproponowano modelowe rozwiązania organizacji ręcznego zbioru owoców malin w aspekcie minimalizacji nakładów robocizny, a tym samym wzrostu wydajności zbioru i zmniejszeniu kosztochłonności produkcji owoców malin.