Druga edycja konferencji „Od pola do stołu – Wspólne budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych”

Konferencja „Od pola do stołu – Wspólne budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych” (Farm to Fork conference – Building sustainable food systems together) to coroczne spotkanie europejskich podmiotów i osób zainteresowanych pomocą w kształtowaniu ścieżki UE w kierunku zrównoważonych systemów żywnościowych.

Zainteresowane osoby z całego łańcucha wartości żywności, administracje publiczne, organizacje międzynarodowe, a także inni przedstawiciele zainteresowani tą tematyką, co roku zapraszane są do udziału w debacie i podzielenia się swoimi opiniami we wdrażanie strategii „Od pola do stołu” dla sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.

Wydarzenie stanowi również forum do dyskusji na temat wyzwań i możliwości związanych z przejściem na zrównoważone systemy żywnościowe, a także możliwych dalszych obszarów .

 

Druga edycja konferencji „Od pola do stołu” (Farm to Fork) odbędzie się w dniach poprzedzających Światowy Dzień Żywności 2021 tj. w dniach 14-15 października 2021.

Gospodarzami konferencji będą w tym roku Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides, unijny Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz europejska komisarz ds. innowacji, badań naukowych, kultury, edukacji i młodzieży Mariya Gabriela. Konferencję otworzy wiceprzewodniczący wykonawczy Komisji Europejskiej Frans Timmermans.

 

Konferencja „Od pola do stołu” w 2021 r. będzie koncentrować się na postępach poczynionych w zakresie inicjatyw przewidzianych w planie działania strategii, wspierać UE na rzecz osiągnięcia globalnego przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe i kłaść nacisk na czynniki umożliwiające transformację.

 

Program spotkania

 

Jak wziąć udział?

Zainteresowane strony mogą wirtualnie śledzić sesje konferencji. Rejestracja na tę cyfrową konferencję jest już otwarta. Spotkanie tłumaczone będzie na sześć języków, w tym na język polski.

Rejestracja

Rejestrując się na konferencję, będziesz mógł śledzić sesje agendy, odwiedzić wirtualną salę wystawienniczą „Od pola do stołu”, wysyłać pytania do prelegentów i wyrażać swoje poglądy podczas dyskusji na temat dalszych działań.

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów podczas rejestracji, prosimy o kontakt z zespołem pomocy uczestników Farm to Fork pod adresem: Farm2Fork2021@mci-group.com

 

Dostępna transmisja internetowa

Ze względu na ograniczoną pojemność platformy internetowej konferencji, wydarzenie można również śledzić za pośrednictwem transmisji internetowej. Odpowiednie linki do transmisji będą dostępne wkrótce.

 

 

Źródło: Farm to Fork conference (europa.eu)