Konkurs startupów ‘EIT Food Innovation Prizes 2020’ – Finał Portugalii już 2 lipca!

BGI zaprasza do udziału w dniu demonstracyjnym EIT Food Online Demo Day, gdzie 8 udanych start-upów będzie konkurowało ze sobą o nagrodę pieniężną.

EIT Food pomaga startupom, które tworzą innowacje w Portugalii w sektorze rolno-spożywczym, poprawiając jego zrównoważony rozwój, przejrzystość i czyniąc go zdrowszym dla konsumenta końcowego. W konkursie weźmie udział 8 wyjątkowych startupów gotowych do zaprezentowania się i zainspirowania swoimi innowacyjnymi rozwiązaniami, które mogą zrewolucjonizować system żywności.

Dzięki uczestniczącym startupom, zaproszeniu gości specjalnych oraz przyznaniu trzech nagród pieniężnych: 1. nagroda – 5.000 euro, 2. nagroda – 3.000 euro i 3. nagroda – 1.000 euro przez jury, wydarzenie to dostarczy innowacyjnych pomysłów. Poza tym otrzymujesz szansę, aby przyznać startupowi będącym Twoim faworytem nagrodę publiczności w wysokości 2.000 euro! Podczas prezentacji uczestnicy wydarzenia zostaną zaproszeni do głosowania online na innowacyjne pomysły, które im się spodobały najbardziej, a ten z największą liczbą głosów zdobędzie nagrodę publiczności!

Przygotuj się na nowe doświadczenie podczas Dnia Demonstracyjnego!

Jak to wydarzenie będzie przebiegało?

Będzie udostępniony link, w którym start-upy będą prezentowały przez 5 minut, a następnie 10 minut pozostanie na pytania i odpowiedzi od Jury przyznającego nagrody.

Po rejestracji otrzymasz linki i harmonogram wydarzenia.

Nie przegap okazji, aby się zaangażować, poznać i odkryć synergię drzemiącą w tym wydarzeniu.

Konkurs w terenie będzie można oglądać pod linkiem na Youtube tutaj: https://youtu.be/hB7t-k80Leo

Prezentacje startupów

AgroGriN Tech to firma badawczo-rozwojowa, która opracowała opatentowaną technologię oddzielania naturalnych składników od ogólnych odpadów. Obecnie sprzedają ten proces zakładom przetwórstwa owoców, co pozwala im znacznie zmniejszyć całkowitą ilość odpadów końcowych i zarabiać na dawnych odpadach.

Agristarbio produkuje nowy organiczny nawóz mineralny wysokiej jakości ze szlamu stacji uzdatniania wody lub pochodzącego od zwierząt gospodarskich. Ta zastrzeżona technologia chroni glebę, wodę i powietrze, ponieważ nawóz promuje materię organiczną w glebie, charakteryzuje się bardzo niskim wymywaniem składników odżywczych, a jego produkcja nie powoduje emisji.

Detox in the Box to start-up oparty na abonamencie B2B, który zapewnia świeże i w 100% naturalne, gotowe do zmiksowania koktajle dla firm. Dostarczane są kubki ze świeżo zerwanymi owocami i warzywami wraz z dostosowanym i wyprodukowanym we własnym zakresie blenderem, który pozwala użytkownikom mieszać koktajle i pić je bezpośrednio u danego odbiorcy.

CORe Protein opracowuje wyizolowane białko, wykorzystując serwatkę, która zwykle jest utylizowana podczas produkcji sera i używa „brzydkich owoców” jako smaku zamiast syntetycznej cząsteczki. Dlatego ten produkt byłby w 100% naturalny, z korzyścią dla całego łańcucha dostaw i produkcji, zapewniając klientowi białko serwatkowe dobrej jakości, z dodatkową korzyścią spożywania prawdziwych owoców, a tym samym będąc w stanie spersonalizować wartość odżywczą przy spożyciu.

FiberGlob Jest organicznym zamiennikiem torfu w ogrodniczym preparacie podłoża do zdrowej produkcji żywności wytwarzanym z przemysłowego strumienia odpadów z pulpy. Zamiennik ten ma na celu pomoc producentom w produkcji wysokiej jakości roślin przy mniejszym zużyciu torfu i przy jednoczesnym zmniejszeniu śladu środowiskowego ich działalności, a jednocześnie promowaniu recyrkulacji odpadów w łańcuchu wartości Agrifood.

Mater Dynamics to dedykowany mikroelektronice start-up koncentrujący się na dyskretnych bezprzewodowych czujnikach, które mogą przekształcić dowolny obiekt nieelektroniczny w urządzenie inteligentne. Startup powstał w kwietniu 2016 r. Podstawowa technologia firmy (Qortex MD®) opiera się na 5-letnich badaniach doktoranckich jej założyciela w MIT.

Shimejito pozwala konsumentom inwestować w miejskie gospodarstwa, które produkują ekologiczne grzyby przy zerowych odpadach, przetwarzając pozostałości z innych branż. Konsumenci mają wtedy możliwość zakupu kompletnej farmy, a Shimejito nią zarządza.

Spawnfoam zakłóca działalność rynku biokompozytów poprzez znaczne ograniczenie zużycia plastiku. Opracowali nowy materiał biokompozytowy z odpadów rolno-leśnych i inaktywowanych grzybów. Spawnfoam to unikalne rozwiązanie na rynku, ponieważ jest przyjazne handlowo, konfigurowalne, łatwe w użyciu i zwiększa wskaźnik przeżycia roślin w projektach leśnych.

Dołącz do wydarzenia online 2 lipca i zobacz jak startupy kreują przyszłość sektora żywności. Czy jesteś gotowy na innowacyjny skok?

Program portugalskiego finału tutaj: Wydarzenie Online