W związku z przypadającym w dniu 16 października Światowym Dniem Żywności (World Food Day, WFD), zachęcamy do zapoznania się z polskojęzyczną wersją broszury w tym temacie.
Dzięki zbiorowym działaniom w 150 krajach Światowy Dzień Żywności jest jednym z najpowszechniej obchodzonych dni w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych. Setki wydarzeń i działań o szerokim zasięgu są okazją do współpracy rządów, przedsiębiorstw, organizacji pozarządowych, mediów i ogółu społeczeństwa. Przyczyniają się one do zwiększania świadomości na
świecie i wzmocnienia działań na rzecz osób cierpiących głód i na rzecz zapewnienia zdrowego odżywiania dla wszystkich. W 2021 r. Światowy Dzień Żywności będzie obchodzony w drugim roku walki całego świata ze skutkami globalnej pandemii COVID-19. Czas spojrzeć w przyszłość, którą powinniśmy budować wspólnie.
Obchody Światowego Dnia Żywności w tym roku przebiegają pod hasłem „Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza Produkcja, Lepsze Żywienie, Lepsze Środowisko i Lepsze Życie”. Broszura FAO wskazuje obszary tematyczne, których mogą dotyczyć działania podejmowane w związku z obchodami WFD. Główne przesłanie tegorocznego Światowego Dnia Żywności nawiązuje do podstawowego celu Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ, jakim jest podjęcie działań na rzecz transformacji systemów żywnościowych.
Pobierz broszurę: