„Wspólne budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych” to coroczne spotkanie europejskich interesariuszy zainteresowanych pomocą w kształtowaniu drogi UE do osiągnięcia zrównoważonych systemów żywnościowych.
Do włączenia się w debatę na temat postępów poczynionych we wdrażaniu strategii „od pola do stołu”, zaproszone są wszystkie zainteresowane osoby działające w ramach systemów żywnościowych, władze publiczne, organizacje międzynarodowe oraz działające oddolnie, podmioty zajmujące się badaniami i innowacjami oraz osoby zajmujące się kształtowaniem opinii publicznej.
Druga edycja konferencji „Od pola do stołu” odbędzie się w dniach poprzedzających Światowy Dzień Żywności 2021: 14-15 października 2021 r.
Przewiduje się, że będzie to spotkanie hybrydowe, do których większość uczestników dołączy wirtualnie.
Konferencja „od pola do stołu” w 2021 r. skupi się na postępach poczynionych w zakresie inicjatyw przewidzianych w planie działania strategii, wesprze działania UE na rzecz osiągnięcia globalnego przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe i położy nacisk na czynniki umożliwiające transformację.
Gospodarzami tegorocznej edycji są:
- komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides
- komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski
- komisarz ds. innowacji, badań naukowych, kultury, edukacji i młodzieży Mariya Gabriel.
Szczegółowe informacje o wydarzeniu udostępnione są na stronie Komisji Europejskiej oraz będą na bieżąco aktualizowane.