EIT Food zachęca innowatorów i startupy z sektora agrobiznesu do zgłaszania swoich projektów w ramach kilku inicjatyw realizowanych przez największą na świecie wspólnotę zajmującą się innowacyjnością w przemyśle spożywczym. Do 26 marca 2023 roku można przesyłać swoje kandydatury do trzech programów skierowanych do startupów, innowatorów oraz naukowców.
Pierwszy z programów, Seedbed Incubator, to kilkumiesięczne przedsięwzięcie przeznaczone dla aspirujących przedsiębiorców oraz naukowców, którzy pragną zweryfikować zainteresowanie swoim pomysłem wśród potencjalnych klientów oraz reprezentantów branży agro-spożywczej, a następnie przekształcić swoje koncepcje w realny biznes. Program ten dedykowany jest dla projektów na wczesnych etapach rozwoju (minimum TRL 4). EIT Food szczególnie zwraca się do osób, których technologiczny pomysł związany jest z prowadzonymi badaniami, a jego dalsza realizacja potrzebuje specjalistycznej wiedzy rynkowej oraz biznesowej. Projekt ten trwa od maja do listopada 2023 roku.
Drugi z programów, EIT Food Accelerator Network (FAN), skierowany jest do startupów w fazie pre-seed, które pragną przetestować swoje rozwiązania u potencjalnych odbiorców technologii, a także poszukują inwestorów i kolejnych klientów. Program trwa trzy miesiące i odbywa się w pięciu ośrodkach innowacji: Helsinkach, Monachium, Paryżu, Bilbao oraz Hajfie.
RisingFoodStars to trzeci program przeznaczony dla wczesnych scaleupów, które posiadają już swoją grupę klientów oraz gotowy produkt i pragną z sukcesem zdobywać kolejne rynki. Z badań wynika, że zaledwie mniej niż 5% europejskich startupów z sektora agri-tech zatrudnia ponad 50 pracowników. RisingFoodStars oferuje uczestnikom indywidualne i wysoko wyspecjalizowane wsparcie w zakresie rozwoju biznesu oraz jego ekspansji na rynki zagraniczne.
Więcej informacji o programach wsparcia startupów: EIT Food Entrepreneurs.
Źródło: KSOW