EIT Food ogłasza konkurs EIT Food Open Innovation Call 2023, którego celem jest przyspieszenie rozwoju innowacji mających przynieść pozytywne zmiany w europejskim systemie żywnościowym. EIT poszukuje innowacyjnych projektów z branży rolno-spożywczej, które wprowadzą nowe produkty na rynek, wprowadzą nowe i ulepszone procesy i usługi.
Jeśli rozwijasz innowacyjny projekt, który wprowadzi pozytywną zmianę w systemie żywnościowym, europejska Wspólnota Wiedzy o Innowacji EIT Food chce Ci pomóc. Poszukuje projektów w obszarach:
- Zdrowsze życie dzięki jedzeniu,
- Zeroemisyjny system żywnościowy,
- Przejrzysty, uczciwy i odporny system żywnościowy.
Kto może aplikować?
W konkursie mogą aplikować międzynarodowe konsorcja złożone z co najmniej 3 organizacji z minimum dwóch różnych państw członkowskich Unii Europejskiej (UE) oraz krajów stowarzyszonych w ramach programu Horyzont Europa, z rożnych obszarów tzw. trójkąta wiedzy. Nie ma wymogu, aby w projekcie uczestniczyły organizacje partnerskie lub członkowie EIT Food. EIT Food zapewni dostęp do społeczności internetowej wspólnoty, aby pomóc zbudować konsorcjum.
Harmonogram konkursu
- Pierwszy termin przyjmowania wniosków (cut off 1) – 14 października 2022
- Wiadomość dla aplikujących (wybrany/nie wybrany) – 16 stycznia 2023
- Drugi termin przyjmowania wniosków (cut off 2) – 13 kwietnia 2023
- Wiadomość dla aplikujących (wybrany/nie wybrany) – 11 lipca 2023
Zachęcamy do udziału w webinarium informacyjnym, które odbędzie się 16 września 2022 o godzinie 11:00 – zarejestruj się
Więcej o konkursie – otwórz
Źródło: Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE