Krótkie Łańcuchy Żywności mają za zadanie skracać drogę produktów rolnych od producenta do konsumenta. Dlatego tak ważne jest tworzenie lokalnych targowisk, właśnie ze względu na “skrócenie” drogi produktów i bliskie relacje konsumentów z rolnikami. Bezpieczeństwo i jakość żywności to główne powody, dla których konsumenci szukają lokalnych producentów. Krótkie Łańcuchy Żywności to ważny temat dotyczący wspólnej polityki rolnej w Unii Europejskiej. Obecnie funkcjonują różne rodzaje krótkich łańcuchów dostaw żywności, począwszy od sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie, po zbiorową sprzedaż bezpośrednią, zakupy internetowe, żywienie zbiorowe, czy dystrybucję do sklepów i supermarketów.
Zachęcamy do zapoznania się z broszurą „Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności„, opracowaną w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku.
W broszurze omówiono następujące tematy:
- Czym są krótkie łańcuchy dostaw?
- Jakie formy sprzedaży rozróżniamy?
- Dostawy bezpośrednie – produkty roślinne
- Sprzedaż bezpośrednia – surowce zwierzęce
- Działalność marginalna, lokalna i ograniczona (MLO) oraz rolniczy handel detaliczny (RHD)