W celu rozwoju branży drobiarskiej potrzebne są innowacyjne technologie, które pozwolą na uzyskanie surowca rzeźnego o podwyższonej jakości. W ten trend bez wątpienia wpisuje się system nadzorowanej produkcji “Bezpieczna Ferma”, którego nadrzędnym celem jest uzyskanie surowca rzeźnego o podwyższonej jakości, przy 42-dniowym chowie kurcząt rzeźnych z zachowaniem podwyższonego dobrostanu, przy zastosowaniu dodatku kopalin naturalnych do paszy oraz do ściółki.
Konsorcjum „Bezpieczna Ferma” powstało w Bydgoszczy w dniu 31 grudnia 2018 roku, a od 17 grudnia 2019 działa na podstawie umowy zawartej w Warszawie z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w ramach której uzyskano dotację z działania „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz przeznaczyliśmy środki własne członków Konsorcjum na realizację operacji „Bezpieczna Ferma – innowacja produktowa, procesowa i marketingowa związana z chowem kurcząt brojlerów”.
Metodyka działań projektowych obejmowała następujące etapy:
Zakładanymi korzyściami realizacji projektu było przede wszystkim
W dniu 25 lutego br. odbyła się konferencja podsumowująca projekt realizowany przez Grupę. W trakcie spotkania omówiono i upowszechniono rezultaty projektu, wskazano korzyści dla producentów drobiu ze stosowania wypracowanych rozwiązań oraz wywołano zainteresowania wśród producentów drobiu zastosowaniem glinokrzemianów.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowym raportem podsumowującym działania realizowane przez Grupę Operacyjną EPI „Bezpieczna Ferma” – pobierz raport
Źródło: www.bezpiecznaferma.pl