Zielony Ład – blisko nas

Zachęcamy do zapoznania się z cyklem filmów „Zielony Ład – Blisko nas„, zrealizowanych na zlecenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

 

Odcinek 1

Temat: System Wiedzy i Innowacji w Rolnictwie

Krajowe Dni Pola to było najważniejsze święto rolnictwa. Gospodarze, którzy chcą być na bieżąco z trendami w produkcji roślinnej na 13 hektarach kolekcji w Minikowie mieli możliwość obejrzenia ponad 500 odmian roślin uprawnych. Zobaczyć mogli ofertę firm dystrybucyjnych, chemicznych i nawozowych na indywidualnie zaprojektowanych poletkach. Towarzyszyły temu rozmowy, konsultacje i fachowe doradztwo. Sprawnie funkcjonujący system wymiany wiedzy i innowacji jest warunkiem modernizacji rolnictwa. Taką rolę pełni AKIS Agricultural Knowledge and Innovation System. O powadze i potrzebie współpracy z ekspertami rozmawiali zaproszeni goście. Odwiedziliśmy też rolnika Piotra Tomaszewskiego, aby pokazać na przykładzie co można zyskać dzięki współpracy z doradcami.

Osoby występujące w programie:

Ryszard Zarudzki, dyrektor KPODR w Minikowie

Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Piotr Tomaszewski, rolnik

16 września

 

 

Odcinek 2

Temat: Europejski Zielony Ład w kontekście Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej

Europejski Zielony Ład to kompleksowe podejście do ochrony środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, a rolnictwo jest w tym kontekście jednym z kluczowych obszarów. Wprowadzenie nowych zasad stawia duże wyzwania, dlatego tak wiele czasu poświęcono temu tematowi w trakcie Krajowych Dni Pola w Minikowie. Podczas konferencji i spotkań dyskutowano m.in. o stosowaniu chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin. Kodeks dobrej Praktyki Rolniczej zawiera praktyczne porady, które zapewnią zrównoważony rozwój w sferze produkcji rolniczej. W programie mówimy o założeniach Europejskiego Zielonego Ładu dotyczących stosowania w rolnictwie środków ochrony roślin i opinii na ten temat naukowców i rolników.

Osoby występujące w programie:

Rafał Suchoń, rolnik

Marek Korbas, Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy

22 września

Odcinek 3

Temat: Nawadnianie

Nawadnianie to podstawowy temat poruszany w okresach suszy przez rolników województwa kujawsko-pomorskiego. Zmiany klimatyczne wymuszają poszukiwanie nowych sposobów gospodarowania wodą. Temat ten jest szczególnie ważny dla rolników, gdyż od tego zależy funkcjonowanie poszczególnych gospodarstw. Rolą doradców jest proponować rozwiązania, w jaki sposób retencjonować wodę na poziomie gospodarstwa. Przekazywane informacje powinny dotyczyć sposobów radzenia sobie ze skutkami suszy (efektywne wykorzystanie wody) czy powodzi, a tym samym przed stratami na polach czy w sadach.

Osoby występujące w programie:

Piotr Doligalski, rolnik z Kowrozu

Małgorzata Kołacz, KPODR w Minikowie

Ryszard Kamiński, wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Grzegorz Smytry, Państwowe Gospodarstwo „Wody Polskie”

Waldemar Treder, Instytut Ogrodnictwa, Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach

Zenon Lewandowski, ekspert ds. rozwoju obszarów wiejskich

Ryszard Zarudzki, dyrektor KPODR w Minikowie

30 września

Odcinek 4

Temat: Projekt „Renaldo”

W tym odcinku poznajemy pilotażowy program „Renaldo”. To inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, której celem jest zachęcanie do zakładania spółdzielni energetycznych. Przedsięwzięcie to wpisuje się w potrzeby szukania alternatywnych źródeł energii. Eksperci podpowiadają, jakie korzyści płyną z realizacji takich działań.

Osoby występujące w programie:

Marek Dorabiała, burmistrz Izbicy Kujawskiej

Mateusz Wirwicki, Politechnika Bydgoska

Marco Gütle, Fundacja „100 Prozent erneuerbar Stiftung”

Ryszard Zarudzki, dyrektor KPODR w Minikowie

21 października

Odcinek 5

Temat: Rolnictwo ekologiczne a zaufanie konsumenta

W programie przyglądamy się rolnictwu ekologicznemu – uprawie roślin i hodowli zwierząt. Taka gospodarka wymaga wielu pracochłonnych zabiegów. Dzięki takim działaniom konsumenci mogą otrzymać świeży, dobrej jakości, mało przetworzony produkt, a taki jest coraz bardziej pożądany. Ważne, aby umieć go właściwie zidentyfikować. Ten pochodzący z hodowli czy uprawy ekologicznej powinien być prawidłowo oznakowany. W celu otrzymania certyfikatu trzeba spełnić wiele warunków, o czym też mówimy w programie. W rozmowie z ekspertem zwracamy uwagę na kwestie świadomości odbiorców żywności ekologicznej oraz wzrastającym zainteresowaniu konsumentów dobrej jakości produktem. Prezentujemy też dane dotyczące gospodarstw ekologicznych w województwie kujawsko-pomorskim. Wskazujemy na założenia Europejskiego Zielonego Ładu dotyczące wsparcie sektora rolnictwa ekologicznego.

Osoby występujące w programie :

Piotr Zdziarski, rolnik ekologiczny Piotr Sędłak, rolnik ekologiczny

Beata Jadczak-Block, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej

Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy

Agnieszka Dobosz-Idzik, KPODR w Minikowie

 

21 października

Odcinek 6

Temat: Znaczenie ziół dla bioróżnorodności

W programie przyglądamy się znaczeniu uprawy ziół dla zachowania różnorodności biologicznej zarówno w gospodarstwie tradycyjnym jak i ekologicznym. W takim gospodarstwie obowiązują ścisłe zasady związane ze środkami ochrony roślin, których nie powinno się używać, ale konieczna jest też zwiększona troska o stan gleby, naturalne przygotowanie stanowisk pod kolejne uprawy. Zioła można też wykorzystać dla ochrony innych roślin. W programie mówimy o tym, że uprawa ziół może odegrać dużą rolę w przywracaniu dobrego stanu przyrody. Europejska Strategia na rzecz bioróżnorodności 2030 zakłada m.in. zmniejszenie o 50% łącznego stosowania pestycydów chemicznych, a także ograniczenie o 50 % utraty składników odżywczych, co doprowadzi do zmniejszenia używania nawozów. Ma to ogromne znaczenie dla zachowania różnorodności biologicznej, która jest fundamentem życia.

Osoby występujące w programie:

Agnieszka Wróbel, Ekologiczne gospodarstwo zielarskie

Piotr Wróbel, Ekologiczne gospodarstwo zielarskie

Jadwiga Andrzejewska, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej

Łukasz Lewandowski, producent ziół

 

15 listopada

Odcinek 7

Temat: Edukacja rolnicza

W tym odcinku koncentrujemy się wokół tematu edukacji rolniczej. Dziś rolnik wsi musi łączyć wiele talentów. Prowadzenie gospodarstwa wymaga wiedzy z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej, a także z obszaru ekonomii i prawa. Nowoczesny rolnik to przedsiębiorca, który wciąż idzie z duchem czasu, a nowoczesne technologie nie są mu obce. W opanowaniu tego wszystkiego pomaga właśnie edukacja. Stawiają na nią nie tylko gospodarze oraz doradcy.

Osoby występujące w programie:

Michał Skonieczny, rolnik z Sierakowa

Przemysław Mendelewski, rolnik z Piotrkowic

Paweł Siemiński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie

16 listopada

Odcinek 8

Temat: Gospodarstwa opiekuńcze

W tym odcinku pokażemy, jak rozwija się tak zwane „rolnictwo społeczne”. Wieś się starzeje, wielu jej mieszkańców wymaga wsparcia. To między innymi osoby starsze, nie w pełni sprawne, samotne. Na ich potrzeby odpowiadają między innymi właściciele gospodarstw opiekuńczych. Rolnicy coraz częściej otwierają swoje domy i organizują zajęcia właśnie dla tych, którzy oczekują pomocy. W programie o tym, jak ważne są to przedsięwzięcia i jakie przynoszą efekty.

Osoby występujące w programie: Jerzy Orchowski z Zielonki

Ewelina Szwaracka, terapeutka Danuta Śpica z Bieszewa

Jarosław Metkowski, Otwarty Punkt Integracji w Wysokiej

Małgorzata Oparka z Lubiewic

Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie

17 listopada

Odcinek 9

Już wkrótce rolnicy będą musieli się zmierzyć z wyzwaniami, które stawia przed nimi Europejski Zielony Ład. Strategie: „Od pola do stołu” i „Unijna strategia na rzecz bioróżnorodności” mają na celu przekształcenie systemów żywnościowych w zdrowe i przyjazne środowisku. Plan zakłada zmniejszenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i nawozów, a także zminimalizowanie straty składników pokarmowych w glebie. W programie mówimy o tym, jak ważne dla gleby jest racjonalne nawożenie. Gleba to podstawa naszego życia. To dzięki niej jest możliwa produkcja dobrej jakości żywność i paszy dla zwierząt. Od jej kondycji zależy efektywność każdej uprawy. Duże znaczenie ma rolnictwo precyzyjne, które pozwala na optymalizację kosztów. Wielu rolników korzysta z fachowego doradztwa, aby wiedzieć jak racjonalnie nawozić glebę. Zielony Ład przewiduje wprowadzenie ekoschematów w produkcji rolnej. To m.in. opracowanie i przestrzeganie planów nawożenia czy wzbogacanie gleby w materię organiczną.

Osoby występujące w programie:

Andrzej Słomczewski, CGFP Sp. z o.o. Wojnowo

Natalia Narewska, KPODR w Minikowie

Anna Maria Szymańska, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Bydgoszczy

Radosław Nowicki, agronom, Rolniczy Zakład Doświadczalny Politechniki Bydgoskiej

 

19 listopada

Odcinek 10

Strategia Europejskiego Zielonego Ładu dla gospodarstw rolnych przewiduje dwa cele: urynkowienie gospodarki rolnej oraz dążenie do neutralności klimatycznej produkcji rolnej. Rolnictwo to część ekosystemu, dlatego tak ważna jest jakość produkcji rolnej, aby gospodarstwo było opłacalne trzeba nim dobrze zarządzać. W programie mówimy o dostępnych narzędziach, które pomagają rolnikom prowadzić bardziej biznesowe gospodarstwa. Zastanawiamy się nad jego racjonalnym zarzadzaniem. W zarządzaniu duże znaczenie mają analizy rynkowe. Unijny system zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych jest jedną z metod pomagających rolnikom zadbać o ekonomię. Takie raporty przygotowywane są przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. W podejmowaniu decyzji pomaga także rolnikom system notowań rolniczych. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej dostępne będą też znane już źródła finansowania.

Osoby występujące w programie:

Marian Bociek, producent rolny

Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie

Grażyna Drążkowska, KPODR w Minikowie

Justyna Kryger, KPODR w Minikowie

Łukasz Piotrowski, KPODR w Minikowie

 

22 listopada

Odcinek 11

Temat: Lokalne Partnerstwa Wodne

W tym odcinku podpowiadamy, jakie są sposoby na to, by poradzić sobie z problemami wodnymi. Jednym z rozwiązań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie jest tworzenie Lokalnych Partnerstw Wodnych. W partnerstwach współpracują rolnicy, naukowcy, samorządowcy, przedstawiciele spółek wodnych i doradcy. Ich zadaniem jest współpraca dotycząca działań w zakresie gospodarki wodnej na danym terenie. Wspólne przedsięwzięcia mają pomóc minimalizować skutki suszy i powodzi.

Osoby występujące w programie:

Jacek Kabatek, rolnik

Małgorzata Kołacz, KPODR w Minikowie

Mieczysław Gawron, Nadleśnictwo Runowo

Grzegorz Smytry, Państwowe Gospodarstwo Wodne „Wody Polskie”

Barbara Wiśniewska, Starostwo Powiatowe w Sępólnie Krajeńskim

Ryszard Zarudzki, z-ca dyrektora KPODR w Minikowie

 

14 grudnia

Odcinek12

Temat: Grupy operacyjne EPI

W tym odcinku powiemy, jakie efekty przynosi tworzenie zespołów złożonych z rolników, naukowców, przedsiębiorców, doradców. Zespoły te to „grupy operacyjne” powstają po to, by szukać nowoczesnych rozwiązań ułatwiających rozwój gospodarstw i produkcji. Takie przedsięwzięcia ułatwiają też zdobywanie unijnych dotacji. Pieniądze na działanie pochodzą z działania „Współpraca”.

Osoby występujące w programie:

Maciej Feddek, hodowca trzody chlewnej z Nowego Dworu

Krystyna Płaczek, właścicielka sadu w Gościeradzu

Łukasz Karmowski, hodowca bydła z Radzicza

Andrzej Zawistowski, właściciel masarni w Władysławowie

Dariusz Pańka, Politechnika Bydgoska

Ryszard Zarudzki, z-ca dyrektora KPODR w Minikowie

 

15 grudnia

Odcinek13

Temat: Wiejska e-skrzynka

W tym odcinku mowa o nowoczesnej platformie, która pozwala zamawiać klientom żywność przez Internet. Wiejska e-skrzynka to inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, która pozwala konsumentom sięgać po produkty wprost z gospodarstwa. Wiejska e-skrzynka skupia kilkunastu przetwórców. Wśród nich są producenci serów, mięsa, wędlin, warzyw, ziół. Ich wyroby można odbierać w czterech miejscach województwa kujawsko-pomorskiego.

Osoby występujące w programie:

Izabela Chudzyńska, mieszkanka Sicienka

Piotr Urtnowski, producent serów i masła, Ostrów Świecki

Witold Śledź, producent wędlin, Franciszkowo

Agnieszka Wróbel, producentka ziół, Gołoty

Ryszard Zarudzki, z-ca dyrektora KPODR w Minikowie

Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie

 

Źródło: www.kpodr.pl