Zachęcamy do zapoznania się z cyklem filmów „Zielony Ład – Blisko nas„, zrealizowanych na zlecenie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.
Odcinek 1
Temat: System Wiedzy i Innowacji w Rolnictwie Krajowe Dni Pola to było najważniejsze święto rolnictwa. Gospodarze, którzy chcą być na bieżąco z trendami w produkcji roślinnej na 13 hektarach kolekcji w Minikowie mieli możliwość obejrzenia ponad 500 odmian roślin uprawnych. Zobaczyć mogli ofertę firm dystrybucyjnych, chemicznych i nawozowych na indywidualnie zaprojektowanych poletkach. Towarzyszyły temu rozmowy, konsultacje i fachowe doradztwo. Sprawnie funkcjonujący system wymiany wiedzy i innowacji jest warunkiem modernizacji rolnictwa. Taką rolę pełni AKIS Agricultural Knowledge and Innovation System. O powadze i potrzebie współpracy z ekspertami rozmawiali zaproszeni goście. Odwiedziliśmy też rolnika Piotra Tomaszewskiego, aby pokazać na przykładzie co można zyskać dzięki współpracy z doradcami. Osoby występujące w programie: Ryszard Zarudzki, dyrektor KPODR w Minikowie Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Piotr Tomaszewski, rolnik 16 września |
|
Odcinek 2
Temat: Europejski Zielony Ład w kontekście Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej Europejski Zielony Ład to kompleksowe podejście do ochrony środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, a rolnictwo jest w tym kontekście jednym z kluczowych obszarów. Wprowadzenie nowych zasad stawia duże wyzwania, dlatego tak wiele czasu poświęcono temu tematowi w trakcie Krajowych Dni Pola w Minikowie. Podczas konferencji i spotkań dyskutowano m.in. o stosowaniu chemicznych i biologicznych środków ochrony roślin. Kodeks dobrej Praktyki Rolniczej zawiera praktyczne porady, które zapewnią zrównoważony rozwój w sferze produkcji rolniczej. W programie mówimy o założeniach Europejskiego Zielonego Ładu dotyczących stosowania w rolnictwie środków ochrony roślin i opinii na ten temat naukowców i rolników. Osoby występujące w programie: Rafał Suchoń, rolnik Marek Korbas, Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy 22 września |
Odcinek 3
Temat: Nawadnianie Nawadnianie to podstawowy temat poruszany w okresach suszy przez rolników województwa kujawsko-pomorskiego. Zmiany klimatyczne wymuszają poszukiwanie nowych sposobów gospodarowania wodą. Temat ten jest szczególnie ważny dla rolników, gdyż od tego zależy funkcjonowanie poszczególnych gospodarstw. Rolą doradców jest proponować rozwiązania, w jaki sposób retencjonować wodę na poziomie gospodarstwa. Przekazywane informacje powinny dotyczyć sposobów radzenia sobie ze skutkami suszy (efektywne wykorzystanie wody) czy powodzi, a tym samym przed stratami na polach czy w sadach. Osoby występujące w programie: Piotr Doligalski, rolnik z Kowrozu Małgorzata Kołacz, KPODR w Minikowie Ryszard Kamiński, wiceminister w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Smytry, Państwowe Gospodarstwo „Wody Polskie” Waldemar Treder, Instytut Ogrodnictwa, Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach Zenon Lewandowski, ekspert ds. rozwoju obszarów wiejskich Ryszard Zarudzki, dyrektor KPODR w Minikowie 30 września |
Odcinek 4
Temat: Projekt „Renaldo” W tym odcinku poznajemy pilotażowy program „Renaldo”. To inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, której celem jest zachęcanie do zakładania spółdzielni energetycznych. Przedsięwzięcie to wpisuje się w potrzeby szukania alternatywnych źródeł energii. Eksperci podpowiadają, jakie korzyści płyną z realizacji takich działań. Osoby występujące w programie: Marek Dorabiała, burmistrz Izbicy Kujawskiej Mateusz Wirwicki, Politechnika Bydgoska Marco Gütle, Fundacja „100 Prozent erneuerbar Stiftung” Ryszard Zarudzki, dyrektor KPODR w Minikowie 21 października |
|
Odcinek 5
Temat: Rolnictwo ekologiczne a zaufanie konsumenta W programie przyglądamy się rolnictwu ekologicznemu – uprawie roślin i hodowli zwierząt. Taka gospodarka wymaga wielu pracochłonnych zabiegów. Dzięki takim działaniom konsumenci mogą otrzymać świeży, dobrej jakości, mało przetworzony produkt, a taki jest coraz bardziej pożądany. Ważne, aby umieć go właściwie zidentyfikować. Ten pochodzący z hodowli czy uprawy ekologicznej powinien być prawidłowo oznakowany. W celu otrzymania certyfikatu trzeba spełnić wiele warunków, o czym też mówimy w programie. W rozmowie z ekspertem zwracamy uwagę na kwestie świadomości odbiorców żywności ekologicznej oraz wzrastającym zainteresowaniu konsumentów dobrej jakości produktem. Prezentujemy też dane dotyczące gospodarstw ekologicznych w województwie kujawsko-pomorskim. Wskazujemy na założenia Europejskiego Zielonego Ładu dotyczące wsparcie sektora rolnictwa ekologicznego. Osoby występujące w programie : Piotr Zdziarski, rolnik ekologiczny Piotr Sędłak, rolnik ekologiczny Beata Jadczak-Block, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy Agnieszka Dobosz-Idzik, KPODR w Minikowie
21 października |
Odcinek 6
Temat: Znaczenie ziół dla bioróżnorodności W programie przyglądamy się znaczeniu uprawy ziół dla zachowania różnorodności biologicznej zarówno w gospodarstwie tradycyjnym jak i ekologicznym. W takim gospodarstwie obowiązują ścisłe zasady związane ze środkami ochrony roślin, których nie powinno się używać, ale konieczna jest też zwiększona troska o stan gleby, naturalne przygotowanie stanowisk pod kolejne uprawy. Zioła można też wykorzystać dla ochrony innych roślin. W programie mówimy o tym, że uprawa ziół może odegrać dużą rolę w przywracaniu dobrego stanu przyrody. Europejska Strategia na rzecz bioróżnorodności 2030 zakłada m.in. zmniejszenie o 50% łącznego stosowania pestycydów chemicznych, a także ograniczenie o 50 % utraty składników odżywczych, co doprowadzi do zmniejszenia używania nawozów. Ma to ogromne znaczenie dla zachowania różnorodności biologicznej, która jest fundamentem życia. Osoby występujące w programie: Agnieszka Wróbel, Ekologiczne gospodarstwo zielarskie Piotr Wróbel, Ekologiczne gospodarstwo zielarskie Jadwiga Andrzejewska, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej Łukasz Lewandowski, producent ziół
15 listopada |
|
Odcinek 7
Temat: Edukacja rolnicza W tym odcinku koncentrujemy się wokół tematu edukacji rolniczej. Dziś rolnik wsi musi łączyć wiele talentów. Prowadzenie gospodarstwa wymaga wiedzy z zakresu produkcji roślinnej, zwierzęcej, a także z obszaru ekonomii i prawa. Nowoczesny rolnik to przedsiębiorca, który wciąż idzie z duchem czasu, a nowoczesne technologie nie są mu obce. W opanowaniu tego wszystkiego pomaga właśnie edukacja. Stawiają na nią nie tylko gospodarze oraz doradcy. Osoby występujące w programie: Michał Skonieczny, rolnik z Sierakowa Przemysław Mendelewski, rolnik z Piotrkowic Paweł Siemiński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie 16 listopada |
Odcinek 8
Temat: Gospodarstwa opiekuńcze W tym odcinku pokażemy, jak rozwija się tak zwane „rolnictwo społeczne”. Wieś się starzeje, wielu jej mieszkańców wymaga wsparcia. To między innymi osoby starsze, nie w pełni sprawne, samotne. Na ich potrzeby odpowiadają między innymi właściciele gospodarstw opiekuńczych. Rolnicy coraz częściej otwierają swoje domy i organizują zajęcia właśnie dla tych, którzy oczekują pomocy. W programie o tym, jak ważne są to przedsięwzięcia i jakie przynoszą efekty. Osoby występujące w programie: Jerzy Orchowski z Zielonki Ewelina Szwaracka, terapeutka Danuta Śpica z Bieszewa Jarosław Metkowski, Otwarty Punkt Integracji w Wysokiej Małgorzata Oparka z Lubiewic Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie 17 listopada |
|
Odcinek 9
Już wkrótce rolnicy będą musieli się zmierzyć z wyzwaniami, które stawia przed nimi Europejski Zielony Ład. Strategie: „Od pola do stołu” i „Unijna strategia na rzecz bioróżnorodności” mają na celu przekształcenie systemów żywnościowych w zdrowe i przyjazne środowisku. Plan zakłada zmniejszenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i nawozów, a także zminimalizowanie straty składników pokarmowych w glebie. W programie mówimy o tym, jak ważne dla gleby jest racjonalne nawożenie. Gleba to podstawa naszego życia. To dzięki niej jest możliwa produkcja dobrej jakości żywność i paszy dla zwierząt. Od jej kondycji zależy efektywność każdej uprawy. Duże znaczenie ma rolnictwo precyzyjne, które pozwala na optymalizację kosztów. Wielu rolników korzysta z fachowego doradztwa, aby wiedzieć jak racjonalnie nawozić glebę. Zielony Ład przewiduje wprowadzenie ekoschematów w produkcji rolnej. To m.in. opracowanie i przestrzeganie planów nawożenia czy wzbogacanie gleby w materię organiczną. Osoby występujące w programie: Andrzej Słomczewski, CGFP Sp. z o.o. Wojnowo Natalia Narewska, KPODR w Minikowie Anna Maria Szymańska, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Bydgoszczy Radosław Nowicki, agronom, Rolniczy Zakład Doświadczalny Politechniki Bydgoskiej
19 listopada |
Odcinek 10
Strategia Europejskiego Zielonego Ładu dla gospodarstw rolnych przewiduje dwa cele: urynkowienie gospodarki rolnej oraz dążenie do neutralności klimatycznej produkcji rolnej. Rolnictwo to część ekosystemu, dlatego tak ważna jest jakość produkcji rolnej, aby gospodarstwo było opłacalne trzeba nim dobrze zarządzać. W programie mówimy o dostępnych narzędziach, które pomagają rolnikom prowadzić bardziej biznesowe gospodarstwa. Zastanawiamy się nad jego racjonalnym zarzadzaniem. W zarządzaniu duże znaczenie mają analizy rynkowe. Unijny system zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych jest jedną z metod pomagających rolnikom zadbać o ekonomię. Takie raporty przygotowywane są przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. W podejmowaniu decyzji pomaga także rolnikom system notowań rolniczych. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej dostępne będą też znane już źródła finansowania. Osoby występujące w programie: Marian Bociek, producent rolny Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie Grażyna Drążkowska, KPODR w Minikowie Justyna Kryger, KPODR w Minikowie Łukasz Piotrowski, KPODR w Minikowie
22 listopada |
|
Odcinek 11
Temat: Lokalne Partnerstwa Wodne W tym odcinku podpowiadamy, jakie są sposoby na to, by poradzić sobie z problemami wodnymi. Jednym z rozwiązań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie jest tworzenie Lokalnych Partnerstw Wodnych. W partnerstwach współpracują rolnicy, naukowcy, samorządowcy, przedstawiciele spółek wodnych i doradcy. Ich zadaniem jest współpraca dotycząca działań w zakresie gospodarki wodnej na danym terenie. Wspólne przedsięwzięcia mają pomóc minimalizować skutki suszy i powodzi. Osoby występujące w programie: Jacek Kabatek, rolnik Małgorzata Kołacz, KPODR w Minikowie Mieczysław Gawron, Nadleśnictwo Runowo Grzegorz Smytry, Państwowe Gospodarstwo Wodne „Wody Polskie” Barbara Wiśniewska, Starostwo Powiatowe w Sępólnie Krajeńskim Ryszard Zarudzki, z-ca dyrektora KPODR w Minikowie
14 grudnia |
Odcinek12
Temat: Grupy operacyjne EPI W tym odcinku powiemy, jakie efekty przynosi tworzenie zespołów złożonych z rolników, naukowców, przedsiębiorców, doradców. Zespoły te to „grupy operacyjne” powstają po to, by szukać nowoczesnych rozwiązań ułatwiających rozwój gospodarstw i produkcji. Takie przedsięwzięcia ułatwiają też zdobywanie unijnych dotacji. Pieniądze na działanie pochodzą z działania „Współpraca”. Osoby występujące w programie: Maciej Feddek, hodowca trzody chlewnej z Nowego Dworu Krystyna Płaczek, właścicielka sadu w Gościeradzu Łukasz Karmowski, hodowca bydła z Radzicza Andrzej Zawistowski, właściciel masarni w Władysławowie Dariusz Pańka, Politechnika Bydgoska Ryszard Zarudzki, z-ca dyrektora KPODR w Minikowie
15 grudnia |
|
Odcinek13
Temat: Wiejska e-skrzynka W tym odcinku mowa o nowoczesnej platformie, która pozwala zamawiać klientom żywność przez Internet. Wiejska e-skrzynka to inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, która pozwala konsumentom sięgać po produkty wprost z gospodarstwa. Wiejska e-skrzynka skupia kilkunastu przetwórców. Wśród nich są producenci serów, mięsa, wędlin, warzyw, ziół. Ich wyroby można odbierać w czterech miejscach województwa kujawsko-pomorskiego. Osoby występujące w programie: Izabela Chudzyńska, mieszkanka Sicienka Piotr Urtnowski, producent serów i masła, Ostrów Świecki Witold Śledź, producent wędlin, Franciszkowo Agnieszka Wróbel, producentka ziół, Gołoty Ryszard Zarudzki, z-ca dyrektora KPODR w Minikowie Ryszard Kamiński, dyrektor KPODR w Minikowie |
Źródło: www.kpodr.pl