Kobiety są liderami zrównoważonego rozwoju zarówno w polityce, jak i w gospodarstwach domowych. Czy będą odgrywać taką samą rolę w świecie biznesu? Odpowiedź na to pytanie padnie 9 grudnia 2021 r. podczas otwartej sesji EWA Networking Online Event 2021.
EWA Networking Online Event to podsumowanie działań prowadzonych w ramach programu Empowering Women in Agrifood (EWA) realizowanego przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii EIT Food w 2021 roku w Bułgarii, Grecji, Litwie, Polsce, Portugalii, Rumunia, Hiszpania i Turcja. Celem programu jest kompleksowe wsparcie przedsiębiorczyń z 8 krajów, które będą miały okazję do wymiany doświadczeń i opowiedzenia o kluczowych wyzwaniach w sektorze rolno-spożywczym.
Przedmiotem dyskusji będą również bariery jakie napotykają kobiety w poszukiwaniu finansowania biznesowego oraz sposoby zaangażowania inwestorów w promowanie start-upów prowadzonych przez kobiety. Wśród prelegentów dwóch osobnych paneli dyskusyjnych pojawią się:
- Taryn Andersen, CEO i współzałożycielka impulse4women.org
- Dilian Popov, dyrektor ds. edukacji w BEC (Bułgarskie Centrum Przedsiębiorczości) i współzałożyciel organizacji pozarządowej SmartVarna,
- Shima Barakat, dyrektor programu Entrepreneurship for Sustainability na Uniwersytecie Cambridge,
- Monica Sorribas, dyrektor Regionalnego Centrum Biznesowego Corteva w Genewie.
Rejestracja oraz szczegółowy program są dostępne TUTAJ.
Wydarzenie odbędzie się w całości w języku angielskim bez tłumaczenia.
EIT Food to największa w Europie innowacyjna inicjatywa w zakresie żywności, mająca na celu stworzenie zrównoważonego sektora rolno-spożywczego, który odpowiada na wyzwania przyszłości. Jest jedną z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji (KIC) wspieranych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE utworzony w celu promowania innowacji i przedsiębiorczości w Europie.
Źródło: Krajowy Punkt Kontaktowy Programów Badawczych UE