Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji ogólnopolskiego konkursu „Producent Bydła Mięsnego roku 2021”, organizowanego przez Partnera Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Współorganizatorem konkursu jest Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Konkurs realizowany jest pod patronatem Dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Dyrektora Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Redaktora Naczelnego dwumiesięcznika ,,Hoduj z Głową Bydło’’ – wydawnictwa APRA Sp. z o.o.. Ogłoszenie wyników Konkursu nastąpi podczas VII Forum Sektora Wołowiny.
Celem Konkursu jest integracja środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego z sektorem przemysłu mięsnego, upowszechniane wiedzy o chowie i hodowli bydła ras mięsnych, ukazanie znaczenia tego działu produkcji rolnej dla bioróżnorodności i dla gospodarki narodowej. Kapitułę Konkursu stanowią przedstawiciele organizatora Konkursu, Patronów Honorowych i Patrona Medialnego.
W wyniku konkursu zostaną wyłonieni najlepsi producenci bydła mięsnego za rok 2021 w następujących kategoriach (formularze otwierają się po kliknięciu w wybraną kategorię tematyczną):
Hodowca
Producent opasów
Producent odsadków
Informacje dodatkowe:
Warunki uczestnictwa:
- Konkurs kierowany jest do osób zajmujących się opasem bydła i hodowlą bydła mięsnego.
- Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne oraz osoby reprezentujące osoby prawne.
- Kandydatów do Konkursu zgłaszają Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Izby Rolnicze, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz inne organizacje i grupy zrzeszające hodowców i producentów bydła mięsnego.
- Udział w Konkursie jest bezpłatny.
- Do udziału w konkursie można zgłosić kandydatów w 3 kategoriach:
- hodowca,
- producent odsadków,
- producent opasów.
- Każdy kandydat może być zgłoszony w dwóch z trzech kategorii opisanych w § 5 pkt.
- Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest przesłanie wypełnionego formularza rejestracyjnego drogą elektroniczną dostępnego na stronie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego – pzpbm.pl
- Zgłoszenia należy przesłać w terminie do 22 października 2021 .
- Zgłoszenia uczestników, które wpłyną po terminie określonym w § 5 pkt. 8, nie będą mogły brać udziału w konkursie.