Innowacyjna technologia uzdatniania wody w zamkniętym systemie nawadniania wraz z wykorzystaniem biologicznych środków ochrony i biostymulatorów

Zachęcamy do zapoznania się z projektem realizowanym przez Grupę Operacyjną EPI – „Original Food” dotyczącym dostosowania i wdrożenia innowacyjnej technologii uzdatniania wody w zamkniętym systemie nawadniania wraz z wykorzystaniem biologicznych środków ochrony i biostymulatorów na przykładzie żurawiny wielkoowocowej. Projekt realizowany w ramach działania M16 „Współpraca” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Tytuł projektu: Dostosowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii uzdatniania wody w zamkniętym systemie nawadniania wraz z wykorzystaniem biologicznych środków ochrony i biostymulatorów na przykładzie żurawiny wielkoowocowej

 

Czas realizacji: od 2019-12-18 do 2022-04-30

 

Opis projektu: Projekt ma na celu opracowanie i wdrożenie systemu oczyszczania wody w oparciu o innowacyjne technologie filtracji wody wraz z wprowadzeniem biologicznych stymulatorów i biologicznych środków ochrony roślin w obiegu zamkniętym na plantacji żurawiny z wykorzystaniem innowacyjnego systemu wspierania decyzji w uprawie żurawiny wielkoowocowej metodą „na mokro”. Realizowana przez Beneficjenta operacja, prowadzi do osiągnięcia celu szczegółowego dla działania ”Współpraca” – „Wspieranie innowacyjności, współpracy i rozwoju bazy wiedzy na obszarach wiejskich”, „Wzmacnianie powiązań między rolnictwem, produkcją żywności i leśnictwem a badaniami i innowacją, w tym do celów ulepszonego zarządzania środowiskiem i lepszych wyników”, „Poprawa wyników gospodarczych wszystkich gospodarstw oraz ułatwienie restrukturyzacji i modernizacji gospodarstw, szczególnie z myślą o zwiększeniu uczestnictwa w rynku i zorientowania na rynku, a także zróżnicowania produkcji rolnej.”

 

Największe korzyści: Analizy rynku wskazują że zmieniające się trendy żywieniowe wpływają na większy popyt na wysokiej jakości owoce ekologiczne o walorach prozdrowotnych, których proces produkcyjny nadal nie jest doprecyzowany i wymaga wielu lat badań. Jednym z takich owoców jest żurawina. Potrzeba realizacji niniejszej operacji wynika zarówno z zapotrzebowania rynku jak i z konieczności zapewnienia jej odpowiedniego nawodnienia na glebach lekkich, o małej potencjalnej produktywności rolniczej, przy wykorzystaniu zamkniętego systemu nawodnienia w połączeniu z systemami oczyszczania wód przy występujących ograniczonych zasobach wód. Równocześnie na tradycyjnych plantacjach obserwuje się potrzebę konieczności zwiększenia aktywności biologicznej podłoża wytworzonego z piasku, poprzez zastosowanie biologicznych preparatów przyśpieszających wzrost roślin jak i zwiększających jakość konsumpcyjną owoców oraz ograniczających zagrożenia uprawy przez fitopatogeniczne drobnoustroje porażające system korzeniowy jak i części nadziemne roślin oraz owoce w stosunku do których brak jest odpowiednich środków ochrony. Ponadto corocznie wydłużająca się wegetacja uniemożliwia prawidłowe wybarwianie się owoców. Poprawa równomierności i wybarwienia żurawiny, wywołana aplikacją biostymulatorów naturalnych jest korzystnym zjawiskiem nie tylko dlatego, że zwiększy się akceptacja owoców przez potencjalnych nabywców czy odporność roślin na czynniki stresu, ale również ma to niebagatelne znaczenie dla konsumentów. Takie produkty roślinne stanowią bowiem bogate źródło, cennych dla ludzkiego organizmu, związków przeciwutleniających, uznawanych za związki o działaniu przeciwnowotworowym czy przeciwdrobnoustrojowym.

 

Źródła finansowania: Ze środków finansowych własnych partnerów projektu, Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020/ Działanie 16 Współpraca,

 

Budżet projektu: 8.664.763,03 zł

 

Obszar realizacji: PL824 TARNOBRZESKI

 

Strona internetowa: www.originalfood.pl

 

Słowa kluczowe: produkcja roślinna i ogrodnictwo