Broszura Grupy Operacyjnej EPI „Pradawne ziarno” na temat rezultatów realizowanego projektu

Zachęcamy do zapoznania się z publikacją opracowaną przez Grupę Operacyjną EPI „Pradawne Ziarno” na temat rezultatów realizowanego  w ramach działania „Współpraca” projektu pn. „Innowacje w uprawie, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek pierwotnych form pszenic okrągłoziarnowej i perskiej o podwyższonej wartości odżywczej”.

 

W broszurze uwzględniono m.in następujące kwestie:
• charakterystyka biologiczna pradawnych pszenic (perskiej i okrągłoziarnowej);
• wymagania glebowe i klimatyczne;
• technologia uprawy (w systemie ekologicznym oraz konwencjonalnym niskonakładowym);
• występowanie chwastów, szkodników i chorób;
• wartość odżywcza ziarna;
• jakość technologiczna;
• technologia produkcji oraz nowe produkty;
• strategia marketingowa i działania promocyjne Grupy Operacyjnej Pradawne Ziarno.