Zachęcamy do zapoznania się ze specjalistyczną publikacją w całości poświęconą zastosowaniu pasz rzepakowym w żywieniu świń pt. „Żywienie świń produktami pochodzenia rzepakowego – podsumowanie dekady”, opracowaną przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju. Publikacja sfinansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Tematyka:
1. Wstęp: Rzepak – roślina z potencjałem paszowym
2. Skład chemiczny, wartość odżywcza i potencjał antyodżywczy produktów rzepakowych
3. Strawność składników pokarmowych w produktach paszowych z nasion rzepaku
4. Uszlachetnianie produktów rzepakowych w celu poprawy wartości odżywczych
5. Fizjologiczne podstawy wykorzystania rzepaku w żywieniu świń
6. Zalecenia i ograniczenia stosowania produktów rzepakowych
7. Podsumowanie: ekonomika produkcji świń żywionych z udziałem pasz rzepakowych