Finał Polski konkursu startupów ‚EIT Food Innovation Prizes 2020’ rozstrzygnięty.

Finał Polski konkursu startupów ‚EIT Food Innovation Prizes 2020’, który odbył się 7 lipca br. (link do pełnej relacji poniżej) zakończył się wyłonieniem trzech nagród wśród biorących w nim udział ośmiu startupów: MICROBE +, Bio2materials, Magnetica, BIO-FILMS, Terrabio, MakeGrowLab, Hugo – Autonomous Farm Rover oraz Hauora.

Pierwszą nagrodę (5.000 euro) przyznano startupowi MICROBE + zajmującemu się probiotykami dla zdrowej żywności, drugą nagrodę w wysokości (3.000 euro) otrzymał startup Bio2material chcący wprowadzić na rynek tzw. wegańską skórę wytwarzaną z produktów ubocznych pochodzących z przetwórstwa jabłek, a trzecia nagroda  (1.000 euro) trafiła w ręce startupu, który planuje wejść na rynek z biodegradowalnymi foliami.Zarejestrowani obserwatorzy wydarzenia wzięli udział w głosowaniu przyznając Nagrodę Publiczności (2000 euro) startupowi Hauora, oferującemu bezglutenową żywność dla dzieci, który zyskał największą sympatię wśród publiczności.
Chcesz dowiedzieć się więcej o pozostałych startupach i zobaczyć jak wyglądał Finał konkursu startupów ‘EIT Food Innovation Prizes 2020’ startupów w Polsce?

Zachęcamy do obejrzenia pełnej relacji online tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=nsSw-nj9wyM&t=632s

EIT Food pomaga startupom, które tworzą innowacje w tym między innymi w Polsce sektorze rolno-spożywczym, poprawiając jego zrównoważony rozwój, przejrzystość i czyniąc go zdrowszym dla konsumenta końcowego. 

Nadal trwają finały w niektórych z 17 europejskich krajów.  Terminy odbywających się w poszczególnych krajach finałów oraz biorące w nich udział startupy dostępne są tutaj: https://www.eitfood.eu/entrepreneurship/projects/Innovation-Prizes