Zachęcamy do zapoznania się z wdrażanymi przez Grupę Operacyjną EPI – ModernHatchEPI.eu innowacjami w zakresie wylęgu piskląt – brojlerów umożliwiającymi zwiększenie poprawy ich jakości, zmniejszenie śmiertelności i zwiększenie ich dobrostanu.
- Tytuł operacji:
Wzrost konkurencyjności na rynku poprzez wdrożenie innowacyjności produktowej, procesowej, technologicznej i marketingowej związanej z wylęgiem piskląt.
- Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji:
Wylęg piskląt, szczęśliwe pisklęta, wylęg piskląt z dostępem do światła, wody i paszy, kurczaki bez antybiotyków, Rezolucja PE z 25 X 2018r..
- Okres realizacji operacji (data rozpoczęcia i zakończenia realizacji operacji):
15.05.2018 – 14.05.2019
- Źródła finansowania operacji:
Środki własne, bankowy kredyt inwestycyjny, pomoc unijna.
- Całkowity budżet operacji:
26 232 388,00 PLN
- Wskazanie obszaru na poziomie NUTS 3 określonego w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz. Urz. UE. L 154 z 21.06.2003, str. 1, z późn. zm.[1]); Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 14, t. 1, str. 196), na którym realizowane będą główne zadania w ramach operacji:
– PL 524 opolski,
– PL 523 nyski,
– PL 514 miasto Wrocław.
- Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań do zrealizowania oraz wskazanie oczekiwanych rezultatów:
Celem operacji jest wykreowanie produktu o nazwie „pisklę niemodlińskie” charakteryzującego się lężeniem w warunkach podwyższonego dobrostanu w porównaniu z tradycyjnym systemem lężenia, mniejszym poziomem stresu oraz uzyskiwaniem w okresie odchowu na fermach tuczowych korzystniejszych parametrów produkcyjnych wyrażających się wyższymi przyrostami masy ciała, niższym wykorzystaniem paszy oraz wyższą odpornością na choroby i związanym z tym mniejszym zużyciem antybiotyków.
Pisklęta klute w innowacyjnej „technologii troskliwego wylęgu” (Hatch-care) są zdrowsze niż pisklęta klute w klasycznej technologii.
Dzieje się tak gdyż:
– pisklęta mają od razu dostęp do paszy i wody pobierane w dogodnym dla nich czasie,
– wczesne pobranie paszy wspomaga wchłanianie treści woreczka żółtkowego w którym znajdują się substancje odżywcze i przeciwciała decydujące o odporności piskląt,
– wczesne pobranie paszy stymuluje układ pokarmowy do rozwoju,
– wczesne pobranie wody i paszy zapobiega odwodnieniu i uszkodzeniom przewodu pokarmowego przez wydzielający się kwas w żołądku,
– pisklęta znajdują się w osobnej oświetlonej komorze w której mogą się poruszać, nawiązywać kontakty socjalne, jeść i pić,
– mniejszy poziom stresu związany z lepszymi warunkami umożliwia optymalny rozwój układu odpornościowego, hormony stresu (kortykosterydy) wpływają negatywnie na narządy limfatyczne (śledziona, bursa Fabrycjusza, grasica),
– sprawniejszy układ immunologiczny w naturalny sposób zwalcza zakażenia, co bezpośrednio przekłada się na brak konieczności stosowania antybiotyków w pierwszych dniach tuczu, a przy zachowaniu właściwych warunków środowiskowych na fermie umożliwia odchów bez stosowania antybiotyków.
Działania są zbieżne z rezolucją Parlamentu Europejskiego z 25 października 2018 roku.
- Główne korzyści, jakie będą wynikać z zastosowania poszczególnych lub wszystkich przewidywanych rezultatów operacji dla ich adresata:
Niższy koszt produkcji kilograma mięsa brojlera. Zmniejszenie lub eliminacja potrzeby zastosowania antybiotyku w hodowli brojlera. Dobrostan i szczęśliwe pisklę. Zwiększona jakość mięsa.
- Adres strony internetowej dotyczącej operacji:
www.modernhatchepi.eu