Zrównoważona Produkcja Żywności

5 września br. o godzinie 13:30, w formule online, odbędzie się pierwsze spotkanie w ramach projektu “Zrównoważona Produkcja Żywności”. Spotkanie zainauguruje pracę Zespołu ds. zrównoważonej produkcji żywności. Podczas spotkania wprowadzającego, oprócz szerokiej dyskusji przewidziane są prelekcje przedstawicieli sektora prywatnego, sektora finansowego, administracji rządowej oraz naukowców.

“Zrównoważona Produkcja Żywności” jest to pierwsza taka inicjatywa UN Global Compact Network Poland, która ma na celu nie tylko promocję zrównoważonych praktyk w rolnictwie, ogrodnictwie i przetwórstwie, ale także stworzenie szerokiej debaty i wyznaczenia konkretnych rozwiązań w obszarze współczesnej produkcji żywności, aby wspólnie zmienić ten sektor zarówno na bardziej przyjazny środowisku naturalnemu, jak i opłacalny dla producentów żywności. Serdecznie zapraszamy do dołączenia do inicjatywy – Państwa udział, poprzez doświadczenie, praktykę oraz zasięg działania będzie dla nas niezwykle cennym wsparciem.   

Projekt przyjmie w pierwszym etapie formę spotkań eksperckich w ramach grup roboczych, podczas których stworzymy pole do rozmów na temat nowego podejścia do produkcji żywności, które funkcjonuje w sposób zrównoważony, regeneratywny, a także bezpieczny dla konsumentów. Do wspólnej debaty zaproszeni zostali przedstawiciele m.in. producentów i przetwórców żywności, administracji państwowej, sektora finansowego i chemicznego, sieci sklepów spożywczych, biznes spożywczy oraz dystrybuujący żywność, a także rolnicy oraz naukowcy.

Jest to niezwykła okazja do zapoznania się z perspektywą europejską, światową a także wewnątrzsektorową oraz do nawiązania dialogu na temat potrzeb polskiej branży sektora spożywczo-rolniczego.

Serdecznie zapraszamy do włączenia się w prace Zespołu ds. zrównoważonej produkcji żywności!  Udział w spotkaniach jest bezpłatny!

Do spotkania można dołączyć klikając w ten link

 

Agenda spotkania:

13:30 – 13:40 Otwarcie spotkania: Kamil Wyszkowski Representative, Executive Director | United Nations Global Compact Network Poland

13:40 – 13:50 Przedstawienie Celu i założeń grupy: Kamil Wyszkowski Representative, Executive Director | United Nations Global Compact Network Poland

13:50 – 14:05 Joanna Gierulska, Dyrektor Departamentu Wspólnej Polityki Rolnej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

14:05 –14:20 Izabela Zygmunt, Specjalistka ds. Europejskiego Zielonego Ładu, Komisja Europejska Przedstawicielstwo w Polsce

14:20 – 14:35 Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor, Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”

14:35 – 14:50 Michał Siwek, Dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, BNP Paribas

14:50 – 15:00 Harmonogram | Proponowane kierunki działań: Mateusz Ciasnocha, Ekspert ds. Rolnictwa UN Global Compact

15:00 – 15:25 Dyskusja/ Wolne wnioski

15:25 – 15:30 Podsumowanie i zakończenie spotkania: Zofia Piwowarek Head of Climate Positive Programme | UN Global Compact Network Poland

 

Zrównoważona produkcja żywności

Data

wrz 05 2022
Expired!

Czas

13:30 - 15:30
Kategoria

Skip to content