WARSZTATY WĘDLINIARSKIE „INNOWACJE W PRZETWÓRSTWIE PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, serdecznie zaprasza na warsztaty wędliniarskie pt. „Innowacje w przetwórstwie produktów pochodzenia zwierzęcego”

Data i miejsce warsztatów: 19-20 maj 2021 r. – Łubinowe Wzgórze | Eko Resort & Natural SPA Łąki 45A, 24-160 Nałęczów

Przedsięwzięcie wpisuje się w zadanie Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Celem operacji jest wspieranie rozwoju innowacyjnej przedsiębiorczości na obszarach wiejskich Lubelszczyzny w zakresie przetwórstwa mięsa poprzez podnoszenie wiedzy i umiejętności w obszarze lokalnego przetwórstwa, zachęcanie do tworzenia partnerstw podejmujących wspólne innowacyjne przedsięwzięcia w zakresie produkcji, promocji, certyfikacji i wprowadzania do obrotu regionalnej żywności wysokiej jakości. Warsztaty obejmują poznawanie oryginalnych starych receptur i nowych technologii masarskich. Niektóre z nich są chronione przed zapomnieniem i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na kursie dla początkujących można nauczyć się wyrobu wędlin domowym sposobem. Jest to bardzo przydatne w dobie wysoko przetwarzanych wyrobów masarskich, których jakość jest zaniżana, aby obniżyć koszty produkcji. Zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna z pewnością odmieni dotychczasowy sposób życia i odżywiania. Realizacja operacji pozwoli na poszerzenie wiedzy na temat możliwości przetwórstwa produktów wytwarzanych w małych gospodarstwach, poznanie innowacyjnych możliwości jakie daje przetwórstwo, zapoznanie z wybranymi przykładami dobrych praktyk, umożliwi określonej grupie odbiorców poznanie nowych technologii związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów na poziomie gospodarstwa, a także da możliwość ich zaadaptowania do potrzeb własnego rozwoju.

Warsztaty będą prowadzone przez Panią Joannę Włodarską z Akademii Siedliska pod Lipami. Link do strony Akademii:  https://www.akademiasiedliska.pl/

Do udziału w warsztatach zapraszamy rolników z terenu województwa lubelskiego zajmujących się przetwórstwem mięsa lub zainteresowanych podjęciem takiej działalności.

Ilość miejsc ograniczona. Zgłoszenia do dnia 13 maj 2021r.

 

Szczegóły i karta zgłoszenia

Data

maj 19 - 20 2021
Expired!

Czas

All Day

Etykiety

Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Kategoria

Organizator

Lubelski ODR
Strona WWW
www.http://lodr.konskowola.pl

Skip to content