Warsztaty – Enologia jesienią
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu zaprasza w dniach 15-16 listopada do udziału w profesjonalnych dwudniowych warsztatach winiarskich Podstawy procesu produkcji wina w ramach operacji Enologia jesienią.
To zajęcia dla osób zainteresowanych prowadzeniem winnicy i rozpoczęciem przygody z winiarstwem oraz już prowadzących winnice. Część teoretyczna będzie dotyczyła technologii pielęgnacji winnicy jesienią i jej przygotowania do zimy, a następnie wiosennej wegetacji. Uczestnicy poznają także podstawy procesu produkcji, a także formalnych aspektów produkcji i sprzedaży wina. Jesień to również czas zbiorów, dlatego w części praktycznej uczestnicy będą mieli możliwość pracy w winnicy, jesiennych zbiorów, poznania zasad pielęgnacji oraz procesu produkcji i wprowadzania do obrotu wina gronowego.
Do udziału w warsztatach zapraszamy winiarzy, mieszkańców obszarów wiejskich, rolników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, przedstawicieli doradztwa rolniczego, osoby zainteresowane podejmowaniem i rozwojem przedsiębiorczości na obszarach wiejskich oraz wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań na obszarach wiejskich
Warsztaty zostaną przeprowadzone z zachowaniem wszelkich środków ostrożności.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, o udziale decyduje kolejność zgłoszeń.