Uprawa soi jako wzmocnienie dla bioróżnorodności, ratunek dla żyzności gleb i pozyskanie źródła cennego białka

W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. Za zwiększającą się wiedzą o tym, że dieta jest jednym z kluczowych czynników wpływających na nasze zdrowie, podąża rosnące zapotrzebowanie na produkty roślinne, atrakcyjne ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Jednym z nich jest soja — cenne źródło białka, które przy okazji może przyczynić się do zwiększenia bioróżnorodności oraz poprawy żyzności gleb.

Aby uzyskać informacje na temat skutecznej uprawy soi, warto wziąć udział w bezpłatnym seminarium online pod tytułem  „Uprawa soi jako wzmocnienie dla bioróżnorodności, ratunek dla żyzności gleb i pozyskanie źródła cennego białka”. Seminarium odbędzie się 2 marca na platformie CLICKMEETING.

Formularz rejestracyjny dostępny jest tutaj:

FORMULARZ REJESTRACYJNY

W czasie seminarium uczestnicy będą mieli okazję wysłuchać wykładów ekspertów z różnych dziedzin związanych z uprawą soi. Wśród prelegentów znajdą się: ceniony specjalista produkcji roślinnej dr inż. Marcin Markowiczmgr inż. Agnieszka Osiecka — główny specjalista Zakładu Badania i Oceny Wartości Gospodarczej Odmian — Pracownia Badania WGO Roślin Pastewnych Oleistych i Włóknistych COBORU oraz dr inż. Krzysztof Gawęcki — wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Prelegenci zaprezentują swoją wiedzę na temat soi jako cennego źródła białka, jej wpływu na żyzność gleb oraz na poziom bioróżnorodności w gospodarstwie.

Harmonogram

  • 10:00 – 10:05:
    • Powitanie.
  • 10:05 – 10:35:
    • Soja źródłem cennego białka i nie tylko – dr inż. Marcin Markowicz, ceniony specjalista produkcji roślinnej, który zdobywał doświadczenie w gospodarstwach wielkotowarowych.
  • 10:35 – 11:05:
    • Soja – ratunek dla żyzności gleb. Jakie odmiany są potrzebne rolnikom? – mgr inż. Agnieszka Osiecka, główny specjalista Zakładu Badania i Oceny Wartości Gospodarczej Odmian – Pracownia Badania WGO Roślin Pastewnych Oleistych i Włóknistych COBORU.
  • 11:05 – 11:10:
    • Promocja platformy “I-eko, i-logicznie”.
  • 11:10 – 11:40:
    • Soja jako element podnoszący poziom bioróżnorodności w gospodarstwie. Jak ją uprawiać? – dr inż. Krzysztof Gawęcki, wiceprezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
  • 11:40 – 12:10:
    • Dyskusja.
  • 12:10 – 12:15:
    • Podsumowanie seminarium.

 


Seminarium jest finansowane przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich oraz edukacyjno-informacyjną platformę „I – eko, i – logicznie”. Celem projektu jest przekazanie aktualnej wiedzy stosowanej praktycznie, dotyczącej ochrony środowiska w sposób uwzględniający ekonomiczne aspekty produkcji rolniczej.

Data

mar 02 2023
Expired!

Czas

All Day
Kategoria

Skip to content