Druga edycja konferencji „Od pola do stołu – Wspólne budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych
Konferencja „Od pola do stołu – Wspólne budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych” (Farm to Fork conference – Building sustainable food systems together) to coroczne spotkanie europejskich podmiotów i osób zainteresowanych pomocą w kształtowaniu ścieżki UE w kierunku zrównoważonych systemów żywnościowych.
Zainteresowane osoby z całego łańcucha wartości żywności, administracje publiczne, organizacje międzynarodowe, a także inni przedstawiciele zainteresowani tą tematyką, co roku zapraszane są do udziału w debacie i podzielenia się swoimi opiniami we wdrażanie strategii „Od pola do stołu” dla sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.
Wydarzenie stanowi również forum do dyskusji na temat wyzwań i możliwości związanych z przejściem na zrównoważone systemy żywnościowe, a także możliwych dalszych obszarów .
Druga edycja konferencji „Od pola do stołu” (Farm to Fork) odbędzie się w dniach poprzedzających Światowy Dzień Żywności 2021 tj. w dniach 14-15 października 2021.
Gospodarzami konferencji będą w tym roku Komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides, unijny Komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz europejska komisarz ds. innowacji, badań naukowych, kultury, edukacji i młodzieży Mariya Gabriela. Konferencję otworzy wiceprzewodniczący wykonawczy Komisji Europejskiej Frans Timmermans.
Konferencja „Od pola do stołu” w 2021 r. będzie koncentrować się na postępach poczynionych w zakresie inicjatyw przewidzianych w planie działania strategii, wspierać UE na rzecz osiągnięcia globalnego przejścia na zrównoważone systemy żywnościowe i kłaść nacisk na czynniki umożliwiające transformację.
Jak wziąć udział?
Zainteresowane strony mogą wirtualnie śledzić sesje konferencji. Rejestracja na tę cyfrową konferencję jest już otwarta. Spotkanie tłumaczone będzie na sześć języków, w tym na język polski.
Rejestrując się na konferencję, będziesz mógł śledzić sesje agendy, odwiedzić wirtualną salę wystawienniczą „Od pola do stołu”, wysyłać pytania do prelegentów i wyrażać swoje poglądy podczas dyskusji na temat dalszych działań.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów podczas rejestracji, prosimy o kontakt z zespołem pomocy uczestników Farm to Fork pod adresem: Farm2Fork2021@mci-group.com
Dostępna transmisja internetowa
Ze względu na ograniczoną pojemność platformy internetowej konferencji, wydarzenie można również śledzić za pośrednictwem transmisji internetowej. Odpowiednie linki do transmisji będą dostępne wkrótce.
Źródło: Farm to Fork conference (europa.eu)