7 maja 2024 r. w Estoril (Portugalia), miała miejsce uroczysta ceremonia wręczenia nagród w konkursie dla wyróżniających się grup operacyjnych, które opracowały innowacyjne praktyki, rozwiązania, produkty i technologie.
W każdej z sześciu kategorii nominowanych było pięć kandydatur, a dodatkowo — wszystkich trzydziestu nominowanych rywalizowało o miano faworyta publiczności.
Oto zwycięzcy w poszczególnych kategoriach:
- w kategorii Zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi zwyciężył projekt Colorado Beetle Catcher z Holandii, który skupia się na zrównoważonych metodach mechanicznego zwalczania szkodników;
- w obszarze Modeli biznesowych w łańcuchach dostaw żywności nagrodzono projekt z Niemiec, dotyczący uprawy, zbioru i przetwarzania słomy oraz nasion konopi.
- Parsutt z Włoch, oferujący szynkę parmeńską produkowaną w duchu zrównoważonego rozwoju, został wyróżniony w kategorii Dobrostan zwierząt i hodowla;
- Hiszpański projekt SUBALMA, który zwiększa wydajność i zrównoważony rozwój poprzez innowacyjne wykorzystanie nanobąbelków w podziemnych systemach nawadniania kropelkowego, z wykorzystaniem odpadów z olejarni jako nawozu, zwyciężył w kategorii Łagodzenie zmian klimatu i adaptacja;
- Farm Forest Alliance (Irlandia) zdobył nagrodę w kategorii Zrównoważona gospodarka leśna;
- a projekt Rolnictwo precyzyjne w Brandenburgii (Niemcy) zwyciężył w kategorii Cyfryzacja.
Siódma nagroda, czyli nagroda publiczności, została przyznana SHEEP-UP z Włoch. Projekt skupia się na promowaniu bioróżnorodności, zrównoważonego rozwoju oraz wysokiej jakości produkcji. W głosowaniu online, które trwało od 15 kwietnia do 3 maja, uczestniczyło ponad 11 000 osób, wybierając swój ulubiony projekt spośród 30 nominowanych.
W konkursie brali udział również polacy — Zamojska farma. Celem ich projektu było opracowanie skróconego łańcucha dostaw, który umożliwiłby bezpośrednią dystrybucję oraz sprzedaż ziemniaków.