Rezultatem operacji jest kompleksowy system automatycznego monitoringu (nadzoru) stada bydła mlecznego w trakcie wypasu na pastwiskach. Zautomatyzowanie tego procesu dzięki wykorzystaniu kamer i sztucznych sieci neuronowych oraz jego ciągłego charakteru – od wyjścia stada na kwatery do zejścia do obory sprawiają, że ta forma nadzoru zwierząt jest wysoce skuteczna w wykrywaniu zjawisk niepożądanych oraz nie obciąża zadaniowo hodowców i pracowników gospodarstw. Czynniki ekonomiczne takie jak brak potrzeby poświęcania czasu na obserwację stada, minimalizowanie ryzyka braku rzetelności, wiedzy i jakości pracy “obserwatora”, brak ograniczeń wynikających z niedostatecznej obsady personelu możliwego do oddelegowania do wypełniania tych czynności powodują, że system automatycznego monitorowania stada mlecznego jest jedynym rozwiązaniem możliwym do wdrożenia bez ingerencji w zwierzęta, w przeciwieństwie do systemów opartych na czujnikach zawieszanych na bydle. Odnosząc korzyści do kosztów, co jest potwierdzone w analizie ekonomicznej będącej jednym z elementów operacji, można potwierdzić, iż rezultat operacji wprowadza wartość dodaną do procesu hodowli bydła w systemach otwartych z wykorzystaniem trwałych użytków zielonych poprzez lepsze rozpoznanie wykorzystania powierzchni pastwisk. Na podstawie zbieranych i przetwarzanych automatycznie danych można wprowadzić modyfikacje do sposobu wykorzystania, składu runi oraz czasu przebywania stada na poszczególnych kwaterach tak aby produkcja była bardziej opłacalna, bez zwiększania areału gospodarstwa. Ponadto, dzięki stałemu monitoringowi, czasem na rozległych obszarach pastwisk odległych od zabudowań gospodarczych możliwe jest szybkie reagowanie w sytuacji, gdy zwierzęta zaczęłyby się oddalać w wyniku spłoszenia bydła lub innego czynnika wywołującego stres. Wszystkie powyższe czynniki sprowadzają się do podsumowania, że wprowadzenie do działalności rolniczej w pełni zautomatyzowanego systemu monitoringu zwiększa jakość i opłacalność hodowli bydła z jednoczesnym zmniejszeniem pracochłonności w czynnościach związanych z opieką nad stadem.