Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-06-2023 do 31-12-2024

6 964 770,00

Środki własne

-

Celem operacji jest opracowanie technologii uprawy imbiru poprzez przeniesienie jej do warunków geograficznych i środowiskowych panujących w Polsce wraz z optymalizacją procesu podkiełkowania kłączy w kontrolowanych warunkach. Podczas kiełkowania będzie opracowany przyspieszony cykl uwzględniający kiełkowanie, gdzie tworzyć będą się kiełki świetlne (proces z dostępem światła) co przyspieszy uzyskanie dojrzałości rozmnożeniowej wytworzonych rozłogów. Ponadto celem jest opracowanie innowacyjnego procesu pozyskania klarownego soku z imbiru, gdyż do tej pory importowany imbir wykorzystywany w produkcji napojów nawet jeśli bezpośrednio po tłoczeniu podlega wirowaniu/sedymentacji to po czasie i po pasteryzacji staje się mętny co jest wynikiem wytrącania się skrobi i białek (osad na dnie opakowania).

Prace B+R na UPP i u Rolnika (u Przedsiębiorcy działanie inwestycyjne): będą dotyczyły optymalizacji warunków kiełkowania sadzonek imbiru z uwzględnieniem czasu w odpowiedniej temperaturze i wilgotności oraz oceny jego właściwości. Dalej konieczne jest założenie doświadczeń polowych, które wyznaczą dalsze kierunki badań B+R w warunkach rzeczywistych. Dalej będą dotyczyły opracowania warunków przechowywania kłączy imbiru w warunkach w Polsce. Zakłada się optymalizację przechowywania w pryzmach. W tym zakresie zostaną zoptymalizowanie warunki zbioru zabrudzonego lub oczyszczonego oraz zostaną zweryfikowane przydatności stopnia zabrudzonego imbiru do przechowywania. Prace B+R będzie realizowane na polu i u Przedsiębiorcy oraz na UPP. Na polu zostanie założona uprawa, a u Przedsiębiorcy prace w zakresie pozyskania klarownego soku. Imbir jest rośliną bulwiastą o stosunkowo wysokiej zawartości skrobi, która utrudnia proces tłoczenia i powoduje mętność. Dalsze prace będą związane dostosowaniem warunków mycia z ewentualnym stosowanie dezynfekanta (zostanie oceniona przydatność wody utlenionej lub kwasu nadmlekowego) oraz dalej technologia tłoczenia i klarowania. Prace będą realizowane u Rolnika (i u Przedsiębiorcy i UPP), który będzie uprawiał w zoptymalizowanych warunkach imbir. Dalej u Przedsiębiorcy będą dotyczyły opracowania technologii wytwarzania shotów (napoje funkcjonalne o małych pojemnościach do 100 ml zapewniających niezbędną podaż kluczowych składników odżywczych zapewniających działanie funkcjonalne) z imbirem. Prace optymalizujące warunki pasteryzacji w zamkniętych opakowaniach z uwzględnieniem pasteryzacji nakrętki poprzez odwrócenie butelki. Zakłada się opracowanie procesu w technologii rozlewu na gorąco. Opracowanie parametrów produktu (fizyko-chemicznych) oraz badań przechowalniczych.

Obecnie stwierdza się potrzebę związaną z importem imbiru do Polski. Imbir jest importowany z krajów gdzie prowadzi się jego uprawę m.in. z Chin ale także z Australii, Brazylii, Japonii czy Afryki Zachodniej. Dostępny imbir pochodzi obecnie wyłącznie z upraw - nie pozyskuje się go ze stanu naturalnego. Potrzeba importu wynika z oczekiwań konsumentów na produkty z imbirem, który posiada wiele korzystanych właściwości. W ramach projektu zostanie opracowana taka forma uprawy, która zapewni roślinie pożądane warunki wzrostu. Ze względu na ocieplający się klimat w Polsce i wysokie temperatury jak również odpowiednią wilgotność powietrza i rodzaj gleby, zostanie opracowana technologia jego uprawy w Polsce. W związku z tym, że bulwiaste kłącze rozrastają się i rozgałęziają jedynie w poziomie zostanie opracowana odpowiednia technologia sadzenia sadzeniaków (kłącze) w specjalnie uformowanych szerokich radlinach. Aktualnie w Polsce znane są uprawy hobbistyczne prowadzone w gospodarstwach domow

Problem, który zostanie rozwiązany w ramach operacji dotyczy po pierwsze uprawy imbiru, a po drugie produkcji klarownych soków z kłączy imbiru. Problem z uprawą, pomimo tego, że klimat w Polsce ulega ociepleniu, co korzystnie wpływa na uprawę imbiru, to jednak długość okresu wegetacyjnego nie jest wystraczająca, aby uzyskać dojrzałość rozmnożeniową imbiru. Dlatego problem zapewnienia czasu wegetacyjnego zostanie rozwiązany (opracowany) poprzez zoptymalizowanie etapu podkiełkowania imbiru w kontrolowanych warunkach (czas, temperatura, wilgotność, naświetlenie), a dalej wysadzeniu na pole w zoptymalizowanych warunkach (szerokość radliny, agrowłóknina). Drugi problem związany jest z mętnością soku tłoczonego pomimo sedymentacji klarowaniu. Soki po pasteryzacji ponownie mętnieją co jest wynikiem kleikowania skrobi i denaturacji białek. Problem ten zostanie rozwiązany poprzez opracowanie innowacyjnego procesu kwaśnego strącania białek, co umożliwi uzyskanie klarownych soków do produkcji n

Zostaną opracowane innowacyjne warunki uprawy imbiru przy czynników jak: warunki temperaturowe, wilgotność, naświetlenie i czas niezbędne do kiełkowania, sposób prowadzenia nasadzeń w redlinach, pielęgnacja zapewniająca temp. i wilgotność, sposób zbioru. Technologia zakłada przyspieszenie procesu wzrostu poprzez podkiełkowanie w skrzynkach, co przyspieszy wzrost i skróci wegetację i umożliwi zachowanie pełnego cyklu w warunkach polowych w Polsce. Przyczyni się to nie tylko do uzyskania materiału wegetatywnego (kłączy) do produkcji soku, ale przede wszystkim umożliwi pozyskanie materiału generatywnego niezbędnego do nasadzeń w roku kolejnym. W projekcie zostanie opracowana nowa technologia uprawy w radlinach płaskich celem zwiększenia powierzchni właściwej gleby, co ułatwi nagrzewanie w sezonie letnim. W sezonie letnim płasko rozwijające się kłącza imbiru mają największe przyrosty, do nich jednak niezbędna jest duża wilgotność. Warunki uprawy determinują właściwości surowców. Do tej pory nie uprawiano imbiru w Polsce, zatem introdukowane odmiany do Wielkopolski będą charakteryzowały się nowymi właściwościami. Innowacją będzie klarowny sok z imbiru, który będzie stanowił kluczowy składnik napojów funkcjonalnych o właściwościach prozdrowotnych. Aktualnie na rynku nie są dostępne żadne produkty, w których sok tłoczony z imbiru jest klarowny. Mętność soku wynika z obecności białek oraz skrobi. Skrobia po pasteryzacji kleikuje i stanowi problem w postaci wytrąconych ziaren powodujących mętność produktu finalnego. W projekcie zostanie zoptymalizowany i dopracowany wstępny proces tj. tłoczenie soku z imbiru. Po wstępnym tłoczeniu imbiru z mechanicznym usunięciem strąconych osadów (dekantacja i klarowanie) tłoczony sok z imbiru zawiera nadal białka i skrobię, które są mętne (szczególnie po pasteryzacji). Jako innowacyjne rozwiązanie zaplanowano dodatkowe etapy obróbki soku z imbiru, a nowy proces będzie obejmował: rozdrabnianie imbiru, tłoczenie, następnie nastąpi wstępna pasteryzacja 20 s / 72*C max (ten proces nigdy nie był stosowany), dalej sedymentacja strąconych termicznie osadów. Po usunięciu osadów będzie wprowadzony dodatkowy proces związany z optymalizacją denaturacji soku z imbiru w środowisku kwaśnym z użyciem kwasu cytrynowego lub mlekowego. Ten proces pozwoli na usunięcie zdenaturowanych białek. Dodatkowo usunięcie białek będzie następowało w procesie klarowania z wybranymi w wyniku badań hydrokoloidami. Dopiero tak przygotowany sok (klarowny) będzie podawany do zbiornika kupażowego i będzie stanowił składnik napojów funkcjonalnych o wysokiej klarowności. Do tej pory w Polsce nie ma dostępnych sadzonek imbiru z lokalnych upraw. Dlatego też właściwości pozyskanego soku, z uwagi na nie stosowane do tej pory warunki uprawy będą innowacyjne. Po trzecie wynikiem i rezultatem projektu będzie nowa linia napojów funkcjonalnych, które po pasteryzacji i wcześniejszym kupażowaniu z klarownym już imbirem będą charakteryzowały się oczekiwanymi parametrami związanymi z klarownością i barwą.

1) Opracowana nowa technologia uprawy imbiru zakłada przyspieszenie procesu wzrostu poprzez podkiełkowanie w skrzynkach w określonych warunkach temperaturowych i naświetlania, co przyspieszy wzrost i skróci wegetację i umożliwi zachowanie pełnego cyklu w warunkach polowych w Polsce. Taka organizacja przyczyni się nie tylko do uzyskania materiału wegetatywnego (kłączy) do produkcji soku, ale przede wszystkim umożliwi pozyskanie materiału generatywnego niezbędnego do nasadzeń w roku kolejnym. W pierwszej fazie uprawy, zostaną opracowane optymalne warunki jakie muszą być zapewnione celem kiełkowania sadzeniaków. Następnie zostanie opracowana nowa technologia uprawy w radlinach płaskich celem zwiększenia powierzchni właściwej gleby co ułatwi nagrzewanie w sezonie letnim. Efektem wykonanych prac będą 2 publikacje w czasopismach ujętych w wykazie MEiN. 2) W wyniku realizacji projektu opracowane zostanie nowe narzędzie cyfrowe, które będzie stanowiło wsparcie dla rolnika w zakresie usprawnienia procesu kiełkowania imbiru. Rozwiązanie to będzie uwzględniać różne zmienne parametry np. temperatura, wilgotność, naświetlenie. Uzyskane wyniki badań laboratoryjnych i polowych, posłużą do opracowania innowacyjnego narzędzia cyfrowego, które zapewni rolnikowi niezbędną pomoc i wiedzę do odpowiedniego przygotowania sadzonek przed ich zasadzeniem. Rozwiązanie to zwiększy efektywność całego procesu oraz skróci etap wzrostu imbiru na polu, co jest kluczowe w naszej strefie klimatycznej. Wykorzystane zostaną odpowiednie metody pomiarów warunków podkiełkowania tworząc cyfrowe bazy danych. Następnie dane zostaną poddane analizie, w wyniku której dobrane zostaną optymalne parametry, które będą następnie zalgorytmizowane. Algorytm pozwoli dobierać najlepsze parametry dla poszczególnych warunków środowiskowych w procesie kiełkowania imbiru. Efektem wykonanych prac będzie komunikat na konferencji oraz rozwiązanie cyfrowe. 3) Rezultatem operacji będzie technologia pozyskania klarownego soku

-

-

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi