Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-08-2022 do 31-12-2024

6 626 887,00

środki własne

www.grist.eu

Celem operacji jest podniesienie konkurencyjności polskiego rolnictwa poprzez opracowanie technologii wytwarzania ekologicznego ziarna zbóż, jako surowca do produkcji słodu, a następnie dehydratacji pozostałości browarniczych i wytworzenie mączki funkcjonalnej, o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej.

1. Opracowanie nowych/znacznie ulepszonych ekologicznych technologii uprawy jęczmienia kapturkowego oraz pszenicy okrągłoziarnowej, na glebie lekkiej, w zasiewie jesiennym i wiosennym, w warunkach różnych sposobów uprawy roli, nawożenia organicznego i mikrobiologicznej biostymulacji. 2. Opracowanie nowych technologii otrzymywania funkcjonalnych mączek z pozostałości browarniczych (młóta), z wykorzystaniem innowacyjnego sposobu dehydratacji, z ekologicznego ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i jęczmienia kapturkowego. 3. Wytworzenie nowych produktów - mączek z pozostałości browarniczych (młóta) z ekologicznego ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i jęczmienia kapturkowego. 4. Opracowanie nowej metody marketingu, dotyczącej promocji ekologicznego sposobu produkcji ziarna zbóż pierwotnych, jako surowca do wytwarzania mączek funkcjonalnych i ich zastosowania do wyrobu produktów końcowych o wszechstronnym, konsumpcyjnym zastosowaniu.

Rosnące oczekiwania konsumentów wobec żywności, przejawiające się zwiększeniem zapotrzebowania na produkty o wysokich walorach odżywczych i prozdrowotnych, o sprawdzonym pochodzeniu, w tym na żywność produkowaną metodami ekologicznymi stwarzają potrzebę rozwoju tego sektora produkcji pierwotnej oraz związanego z nim sektora przetwórczego. Innym istotnym aspektem operacji jest modyfikacja obiegu wody w browarze. Przemysł browarniczy charakteryzuje się bardzo dużym zużyciem wody. W zależności od zaawansowania technologicznego i aparaturowego wykorzystanie wody waha się w zakresie 4-12 hL wody na 1 hL wyprodukowanego piwa. Udoskonalanie procesu technologicznego w kierunku zapewnienia zamkniętego obiegu wody, jej recyrkulacji nie tylko w systemie grzania - chłodzenia, ale również wykorzystywania wody technologicznej wydaje się bardzo zasadne. Jakość polskich gleb należy do najniższych w Europie. Potencjał produkcyjny przeciętnego hektara gleb w Polsce odpowiada potencjałowi przeciętnych 0,

Potrzeba zaopatrzenia w żywność o wysokiej wartości odżywczej jest największym bodźcem, który prowadzi do wzrostu zainteresowania pierwotnymi gatunkami roślin zbożowych, planowanymi do wykorzystania w operacji. Uprawa takich gatunków daje szansę na pozyskanie ziarna o większej wartości odżywczej w porównaniu z udoskonalonymi, wysokoplennymi gatunkami i odmianami współczesnymi. Szczególnie korzystny wpływ na jakość uzyskanego plonu może mieć uprawa zbóż pierwotnych w systemie ekologicznym. Opracowane zostaną technologie uprawy wartościowych gatunków jęczmienia kapturkowego i pszenicy okrągłoziarnowej na glebach lekkich. Dotychczasowe badania potwierdzą wysoką wartość odżywczą pszenicy okrągłoziarnowej (Skrajda-Brdak i wsp. 2020; Szczepanek i wsp. 2021 i jęczmienia kapturkowego (Kępińska-Pacelik i Biel 2021; Raport z Badań 2022). Jakość polskich gleb należy do najniższych w Europie. Istotny wpływ na poziom produkcji rolnej takich gleb ma zwiększanie zawartości próchnicy, głównie dzięki

-

Rezultatem operacji będzie opracowanie i wdrożenie do praktyki rolniczej i produkcyjnej: a) Nowych/znacznie ulepszonych technologii tj. - nowej, ekologicznej technologii uprawy jęczmienia kapturkowego na glebie lekkiej, ze stymulacją odżywiania roślin azotem, w warunkach różnych sposobów uprawy roli i nawożenia - znacznie ulepszonej, ekologicznej technologii uprawy pszenicy okrągłoziarnowej jarej z siewu ozimego oraz jarego na glebie lekkiej, w warunkach różnych sposobów uprawy roli, nawożenia organicznego i biostymulacji - technologii otrzymywania funkcjonalnych mączek z pozostałości browarniczych (młóta), z wykorzystaniem innowacyjnego sposobu dehydratacji, z ekologicznego ziarna pszenicy okrągłoziarnowej i jęczmienia kapturkowego b) Nowych produktów tj. mączek z pozostałości browarniczych (młóta) z jęczmienia kapturkowego i z pszenicy okrągłoziarnowej c) Nowej metody marketingowej - dla producentów ziarna, przetwórców i jednostek badawczych strategii marketingowej dotyczącej promocji ekologicznego sposobu produkcji ziarna zbóż pierwotnych, jako surowca do wytwarzania mączek funkcjonalnych z pozostałości browarniczych (młóta) i ich zastosowania do wyrobu produktów końcowych o wszechstronnym, konsumpcyjnym zastosowaniu.

-

-

Gospodarka odpadami, półproduktami i pozostałościami


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi