Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

10-07-2022 do 31-12-2024

1 620 107,00

środki własne

www.hordeum.pl

Celem głównym jest wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa poprzez promocję i optymalizację upraw czarnego jęczmienia ze wskazaniem możliwości jego wykorzystania w produkcji innowacyjnych produktów zbożowych typu instant - Hordeum Instant. Rezultatem będzie opracowanie konwencjonalnej technologii uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej barwie ziarna i uzyskanie z niego mąki z możliwością zaadoptowana do wytwarzania mieszanek mąk cennych w produkcji żywności funkcjonalnej, w tym do produkcji produktów typu instant.

Planowany jest następujący zakres prac: 1. Optymalizacja uprawy czarnego jęczmienia 2. Ocena towaroznawcza ziarna jęczmienia 3. Optymalizacja technologii wytwarzania mieszanek mącznych z udziałem ziarna jęczmienia czarnego 4. Opracowanie promocyjnej książki dla dzieci na temat zdrowego żywienia (w tym wartości prozdrowotnej czarnego jęczmienia), w której wykorzystane będą ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. W ramach operacji zaplanowane zostały prace rozwojowe, które będą dotyczyły dwóch obszarów: uprawy jęczmienia czarnego i procesu pozyskania mąki, ocenę jej właściwości i optymalizację wykorzystania gospodarczego, w tym przydatności do wyrobu produktów typu instant.

Aktualnie obserwuje się wzrost zainteresowania genotypami zbóż pierwotnych, które mają małe wymagania glebowe i wodne, mogą wykazywać większą tolerancję na suszę i są w małym stopniu porażane przez choroby czy atakowane przez szkodniki. Odmiany znajdujące się już w uprawie wymagają mniejszych nakładów na środki ochrony roślin, mają w ziarnie mniej pozostałości pestycydów, przy czym są bardzo dobrym źródłem białka, błonnika, żelaza, tiaminy i innych witamin z grupy B. Bazując na dotychczasowej wiedzy stwierdza się, że mogą mieć potencjał technologiczny również w zakresie opracowania wyrobów zbożowych typu instant. Unikatowym surowcem, nie badanym do tej pory pod kątem przydatności technologicznej do tego typu produktów jest jęczmień czarny – stąd potrzeba realizacji niniejszej operacji.

Wraz ze zmianą warunków środowiskowych obserwuje się problem związany wydajnością upraw i adaptacją roślin do ocieplającego się klimatu. Problemy związane z uprawą roślin dotyczą również aspektów środowiskowych, w tym utraty materii organicznej, bioróżnorodności, czy aspektów związanych z nadmiarem stosowania składników biogennych w nawozach, które zanieczyszczają wody gruntowe. Z drugiej strony zboża wykorzystuje się do produkcji mąk, a te powinny charakteryzować się wysoką wartością odżywczą i prozdrowotną, i być przydatne do wszechstronnego wykorzystania, w tym do wytwarzania produktów typu instant. Świadomość powyższych problemów i wyzwań daje realną podstawę realizacji planowanej operacji, w wyniku której opracowana zostanie prośrodowiskowa technologia uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej barwie ziarna i uzyskanie z niego mąki z możliwością zaadoptowana do wytwarzania mieszanek mąk cennych w produkcji żywności funkcjonalnej, w tym do produkcji produktów typu instant.

Planowane jest opracowanie konwencjonalnej, prośrodowiskowej technologii uprawy i uzyskanie ziarna unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej okrywie owocowo-nasiennej, o podwyższonej wartości prozdrowotnej, przydatnego do produkcji mąki. Technologie te w praktyczny sposób przyczynią się do wdrożenia zasad zrównoważonego rozwoju w produkcji rolniczej. Pozyskane ziarno z czarnego jęczmienia wykorzystane zostanie do wytworzenia nowych mieszanek mącznych, o wysokiej wartości prozdrowotnej, które ocenione będą pod kątem przydatności do przetworzenia na nowe produkty zbożowe, w tym typu instant. Opracowana zostanie promocyjna książka dla dzieci na temat zdrowego żywienia, na którą będą składać się ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. Konkursy będą obejmowały tematykę związaną ze znaczeniem zbóż w diecie i zdrowiu. Dzięki temu realizacja operacji przyczyni się do zwiększenia świadomości i promocji zasad prawidłowego odżywiania.

Planowane jest opracowanie: - nowej prośrodowiskowej technologii konwencjonalnej uprawy unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej okrywie owocowo-nasiennej i uzyskanie ziarna o wysokiej wartości prozdrowotnej, przydatnego do produkcji mąki. - nowej mieszanki mącznej z udziałem czarnego jęczmienia, zoptymalizowanej pod kątem przydatności do produkcji nowych, wzbogaconych wyrobów zbożowych, w tym typu instant. - promocyjnej książki dla dzieci na temat zdrowego żywienia, na którą będą składać się ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. Konkursy będą obejmowały tematykę związana ze znaczeniem zbóż w diecie i zdrowiu.

-

-

System produkcji rolniczej


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi