Operacja dotyczy gospodarstw rolnych, w których hodowane jest bydło, zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych. W Polsce stada hodowlane utrzymywane są w ponad 200 tysiącach gospodarstw rolnych. Najczęściej hodowane w Polsce jest bydło ras: holsztyńsko-fryzyjskiej (HF; użytkowość mleczna), Limousine (użytkowość mięsna). Hodowcy dążąc do poprawy wartości genetycznej swoich stad, zarówno mlecznych, jak i mięsnych, starają się przyspieszyć proces hodowlany, wykorzystując dostępne biotechniki rozrodu. Powszechnie w Polsce wykorzystywane jest sztuczne unasienianie krów, szczególnie w stadach mlecznych. Projekt zaplanowany przez grupę operacyjną na rzecz innowacji BYCZA KROWA pozwoli w znaczący sposób udoskonalić prowadzenie i rozwój stad bydła w gospodarstwach rolnych. Metoda zaplanowana do opracowania i wdrożenia w gospodarstwie rolnym pozwoli zwielokrotnić liczbę potomstwa po najlepszych buhajach. Embriotransfer i hodowla zarodków in vitro to metody, które umożliwiają zwielokrotnienie potencj