I. Opracowanie innowacyjnego sposobu ekologicznej uprawy soplówki jeżowatej. Selekcja i standaryzacja owocników będzie możliwa dzięki wykonanym pracom badawczym.
II. Opracowanie technologii mikrokapsułkowania z wykorzystaniem suszenia rozpyłowego. Optymalizacja procesu produkcji mikrokapsułek będzie oparta na wynikach badań
naukowych charakteryzujących mikrokapsułki, tj. analiza termiczna DSC, wielkość mikrokapsułek, spektroskopia FTIR, obrazowanie SEM, potencjał antyoksydacyjny,
uwalnianie substancji bioaktywnych in vitro, czystość mikrobiologiczna.
III. Opracowanie pilotażowej linii przemysłowej technologii produkcji suszu z owocników soplówki jeżowatej. Optymalizacja procesu produkcji suszu będzie oparta na wynikach
badań naukowych, tj. ocena potencjału antyoksydacyjnego, analiza zawartości glukanów i czystości mikrobiologicznej na każdym etapie przygotowania suszu.
IV. Opracowanie pilotażowej linii przemysłowej technologii wytwarzania produktów na bazie suszu z owocników soplówki jeżowatej. Optymalizacja procesu kapsułkowania suszu
będzie się opierała na wynikach badań naukowych, tj. ocena potencjału antyoksydacyjnego, zawartości glukanów, czystości mikrobiologicznej.