Celem działań jest wdrożenie nowego sposobu żywienia cielaków poprawiającego dobrostan zwierząt hodowanych oraz ograniczającego metanogenezę w gospodarstwie rolnym. Efekt ten będzie związany z wprowadzeniem do paszy objętościowej probiotycznych szczepów drobnoustrojów zdolnych do biosyntezy SCFA (w tym kwasu masłowego i propionowego) oraz linolenowego. Nowy sposób postępowania dotyczyć będzie zarówno cieląt, jak i młodego bydła.
Opis działań podejmowanych w ramach projektu:
W wyniku przeprowadzonych badań będziemy chcieli potwierdzić skuteczność zastosowania szczepów drobnoustrojów, w tym również szczepów probiotycznych, w żywieniu bydła. Poprawę odporności na zakażenia patogenami wywołującymi biegunki oraz na poprawę przyrostów masy ciała i wykorzystania pasz u cieląt. W żywieniu dorosłych cieląt (jałówek) skuteczność w zapobieganiu dysfunkcjom metabolicznym żwacza oraz w poprawie zdrowotności i wydajności wysokoprodukcyjnych krów mlecznych. Chcemy również wykazać, że wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów będą skuteczne w obniżaniu emisji metanu.
Opis kontekstu projektu:
Obowiązująca w UE strategia „Od pola do stołu” jako element Zielonego Ładu uwzględnia wyzwania związane ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi i podkreśla znaczenie związków między zdrowiem społeczeństwa i zdrowiem planety. Z kolei raport z 2021 r. sporządzony w ramach Programu Ochrony Środowiska ONZ stwierdza, że emisje gazów cieplarnianych od zwierząt gospodarskich (m.in. z przewodu pokarmowego) stanowi około jednej trzeciej emisji metanu. Istnieje więc ciągła potrzeba rozwijania agrotechnologii sprzyjających jednocześnie ochronie środowiska naturalnego i klimatu, jak również poprawie efektywności produkcji rolnej. W potrzeby te wpisuję się strategia zwiększenia stopnia wykorzystania składników odżywczych pasz oraz poprawy dobrostanu zwierząt.
Celom tym sprzyja wdrażanie nowoczesnych systemów żywienia, do których zalicza się TMR (Total Mixed Ration). Żywienie takie, zapewnia podanie wszystkich składników żywieniowych w jednej dawce w odpowiednim czasie. System tradycyjny żywienia bydła mlecznego nie daje kontroli nad jednorodnością struktury dawki pokarmowej, jest czasochłonny i wymaga dużych nakładów siły roboczej. Hodowca w tradycyjnym systemie żywienia staje przed wyzwaniem odpowiedniego dopasowania ilości pasz do zapotrzebowania zwierząt, bardzo często potrzeby produkcyjne przewyższają podaż paszy, wpływa to negatywnie na dodatni bilans energetyczny, co wiąże się ze stratą ekonomiczną gospodarstwa.
Źródła finansowania projektu: Środki własne konsorcjantów.
Całkowity budżet projektu: 2 510 788,04 zł.
Główna lokalizacja realizacji projektu (NUTS3): PL711.
Dodatkowa lokalizacja realizacji projektu (NUTS3): PL713.
Strona internetowa projektu: www.zdrowycielak.pl.