Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-2023 do 31-12-2024

2 989 488,00

Środki własne, kredyt, wsparcie publiczne

https://hodowlaprzyszlosci.pl/

Celem operacji jest poprawa dobrostanu zwierząt z wykorzystaniem szybkich przesiewowych badań pod kątem detekcji podwyższonej temperatury zwierząt oraz procesów termicznych w rolnictwie za pomocą uniwersalnego nieinwazyjnego oraz mobilnego detektora TherMobEye. W ramach projektu planuje się utworzenie dwóch ulepszonych technologii w zakresie produkcji trzody chlewnej oraz bydła mlecznego. W ramach operacji zostaną przeprowadzone prace badawczo-rozwojowe pozwalające na wygodną i szybką weryfikację stanów chorobowych krów mlecznych oraz trzody chlewnej. W ramach operacji zostanie wytworzona platforma sprzętowa mobilnego detektora gorączki który będzie w różnego rodzaju infrastrukturze rolnej rozpoznawał obrysy charakterystycznych powierzchni ciała zwierząt, wyróżniał je z tła badawczego oraz określał ich temperaturę w wykrytym obrębie.

Zakładana operacja zostanie zrealizowana w 5 etapach. W ramach etapów każdy z członków konsorcjum będzie prowadził szereg działań prowadzących do wytworzenia innowacji na skutek działań badawczo-rozwojowych. W ramach projektu przeprowadzone zostaną konsultacje w zakresie badań dotyczących ulepszonych technologii i w zakresie produkcji bydła mlecznego i trzody chlewnej a także badania pozwalające na stworzenie innowacji. Równocześnie prowadzona będzie produkcja na potrzeby realizacji zadania, weryfikacja statystyczna hipotez i prowadzenie spotkań konsorcjalnych w celu kontroli nad prowadzoną operacją.

Potrzeba realizacji operacji znajduje uzasadnienie w wynikach badań naukowych w rozumieniu ar. 4. Ust. 2 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jednym z głównych kierunków aktywności podmiotów publicznych, takich jak rządy, międzynarodowe organizacje oraz jednostki naukowe, są badania naukowe w wyżej wymienionym obszarze. Wyniki takich badań, mogą przyczynić się do znacznej redukcji zasobów wykorzystywanych do produkcji żywności. Termowizja jest metodą badawczą pozwalającą na ocenę temperatur powierzchniowych z odległości. Obecnie jest powszechnie wykorzystywana w wielu dziedzinach życia człowieka. Liczne publikacje dotyczące wykorzystania termowizji świadczą o uniwersalności te metody. Autorzy publikacji wskazują na istotne z punktu widzenia zootechniki wykorzystanie termowizji w produkcji zwierzęcej. Termowizja pozwala na wykonanie pomiarów z zachowaniem pewnej odległości od zwierząt, bez konieczności ich unieruchamiania, czyli redukując stres. W diagno

Rezultat operacji posiada cechy, które umożliwią jego adaptację do innych celów, niebędących przedmiotem operacji. Opracowanie innowacji związanych z wykorzystaniem termowizji, może być impulsem dla wielu podmiotów działających w branży rolniczej, jak również w innych sektorach, do wykorzystania tego rodzaju technologii. Badania wskazują na możliwości szerokiego zastosowania termowizji w wielu dziedzinach życia człowieka. W diagnostyce weterynaryjnej zwierząt hodowlanych termowizja wykorzystywana jest przy badaniach urazów i stanów zapalnych układu ruchu, wykrywania chorób zakaźnych, diagnozowania rui i ciąży, kontroli dobrostanu i poziomu stresu. Rozwój technologii w ramach operacji może przyczynić się do popularyzacji termowizji w wykrywaniu chorób zwierząt. Termowizja wykorzystywana może być także do bezinwazyjnego badania dobrostanu zwierząt i analizowania sytuacji stresowych. Powszechne użycie termowizji w praktyce hodowlanej może tym samym wpłynąć na polepszenie dobrostanu zwierząt jak i wskaźników produkcyjnych. Stwierdzono również przydatność technik termowizyjnych do oceny właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych (Wstępne badania nad możliwością wykorzystania termowizji w ocenie ciepłochronności okrywy włosowej zwierząt futerkowych, A. Gugołek, P. Janiszewski, C. Zwoliński, M. Konstantynowicz, Wiadomości Zootechniczne, R. LI (2013), 1: 3–8). Wdrożenie innowacji może przełożyć się również na popularyzację rozwiązań marketingowych związanych z ograniczeniem stosowana antybiotyków u zwierząt oraz ich pozostałości w produktach spożywczych.

Rezultat operacji posiada cechy, które umożliwią jego adaptację do innych celów, niebędących przedmiotem operacji. Opracowanie innowacji związanych z wykorzystaniem termowizji, może być impulsem dla wielu podmiotów działających w branży rolniczej, jak również w innych sektorach, do wykorzystania tego rodzaju technologii. Badania wskazują na możliwości szerokiego zastosowania termowizji w wielu dziedzinach życia człowieka. W diagnostyce weterynaryjnej zwierząt hodowlanych termowizja wykorzystywana jest przy badaniach urazów i stanów zapalnych układu ruchu, wykrywania chorób zakaźnych, diagnozowania rui i ciąży, kontroli dobrostanu i poziomu stresu. Rozwój technologii w ramach operacji może przyczynić się do popularyzacji termowizji w wykrywaniu chorób zwierząt. Termowizja wykorzystywana może być także do bezinwazyjnego badania dobrostanu zwierząt i analizowania sytuacji stresowych. Powszechne użycie termowizji w praktyce hodowlanej może tym samym wpłynąć na polepszenie dobrostanu zwierząt jak i wskaźników produkcyjnych. Stwierdzono również przydatność technik termowizyjnych do oceny właściwości okrywy włosowej zwierząt futerkowych (Wstępne badania nad możliwością wykorzystania termowizji w ocenie ciepłochronności okrywy włosowej zwierząt futerkowych, A. Gugołek, P. Janiszewski, C. Zwoliński, M. Konstantynowicz, Wiadomości Zootechniczne, R. LI (2013), 1: 3–8). Wdrożenie innowacji może przełożyć się również na popularyzację rozwiązań marketingowych związanych z ograniczeniem stosowana antybiotyków u zwierząt oraz ich pozostałości w produktach spożywczych.

Chów i dobrostan zwierząt


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi