Rezultatem operacji ma być wdrożenie ulepszonych innowacji w zakresie produktu, technologii i metod organizacji. Są to innowacje w zakresie:
Innowacji produktowej – zbadanie poziomu skuteczności stosowania produktów ubocznych z sektora spożywczego oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej, co pozwoli na ustalenie dawki adekwatnej do ich zastosowania w mieszankach paszowych bądź jako dodatek do nich, przy uwzględnieniu przesłanek ekonomicznych. Wyniki badań mogą przyczynić się do znacznego wzrostu konkurencyjności i rentowności gospodarstw rolnych poprzez lepsze wykorzystanie białka w paszach, za czym idzie redukowanie kosztów jego zakupu, co przy obecnych cenach pasz białkowych stanowi wysoki procent kosztów poniesionych w produkcji zwierzęcej. Zbadanie wpływu stosowanych surowców oraz dodatków paszowych może pozwolić na znaczące ograniczenie zużycia krajowych zasobów zbóż oraz importowanej śruty sojowej i rzepakowej.
Ulepszonej Innowacji technologicznej - wytworzenie ulepszonej technologii w zakresie przetwarzania ubocznych produktów z branży spożywczej oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej. W ramach innowacji przebada się czy przytoczone surowce paszowe mogą technicznie odpowiadać swoim odpowiednikom w żywieniu na sucho – zostanie stwierdzona częstotliwość zawieszania się paszy, jej skłonność do psucia, czy stabilność tych surowców paszowych w zależności od warunków przechowywania i warunków pogodowych na przestrzeni różnych sezonów. Przebadana zostanie też skuteczność śrutowników paszowych przeznaczonych do zboża w odniesieniu do produktów ubocznych pochodzących z sektora spożywczego.
Innowacja organizacyjna - stworzenie ulepszonego rozwiązania w zakresie monitoringu i pomiarów aktywności trzody chlewnej. W ramach innowacji organizacyjnej w zakresie produkcji trzody chlewnej planowane jest wdrożenie systemu do monitoringu trzody chlewnej. Rozwiązanie to zostanie wykorzystane do utworzenia informatycznej analizy behawioru zwierząt gospodarskich w zakresie takim jak temperatura, częstotliwość spożywania pokarmu, ruchliwość oraz czas spożywania pokarmu. Na podstawie ej innowacji będzie można sprawdzić, czy pasza bardziej kaloryczna, np. zawierająca czipsy, sprawia że świnie spędzają mniej czasu przy karmniku ze względu na to, że szybciej się najedzą.
Główną korzyścią wynikającą z realizacji operacji będzie udoskonalenie w stosowaniu produktów ubocznych z sektora spożywczego oraz fermentowanej śruty sojowej i rzepakowej w mieszankach paszowych, co może przynieść korzyści ekonomiczne i środowiskowe.