Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-04-2023 do 31-12-2024

3 153 558,00

środki własne

-

Nadrzędnym celem przedsięwzięcia jest opracowanie kompleksowego programu odchowu brojlera kurzego z zastosowaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych wpływających na poprawę parametrów produkcyjnych i dobrostanu stada oraz opracowanie dedykowanego programu fitobiotycznego (dodatki podawane w paszy i wodzie do picia) w chowie brojlera. System ten ma pozwolić na odchów brojlera w warunkach przemysłowych, charakteryzującego się lepszymi parametrami produkcyjnymi i ogólną zdrowotnością zwierząt, co znajdzie przełożenie na możliwości pozyskania mięsa o dużo lepszych parametrach fizykochemicznych (m.in. obniżonej kaloryczności, niższym procentowym udziale tłuszczu, tkanki łącznej, wyższym procentowym udziale białka), mikrobiologicznych (redukcja ogólnej liczby drobnoustrojów, mniejsza liczba konfiskat związanych z wyraźnymi zmianami chorobowymi wynikającym z procesów chorobowych), itp.

Celami pośrednimi będą: a) stworzenie i przetestowanie nowego produktu fitobiotycznego, stanowiącego potencjalną alternatywę dla antybiotyków w chowie przemysłowym brojlera lub zredukować ich zużycie, b)opracowanie dedykowanego programu fitobiotycznego w oparciu o nowy produkt i nowe zastosowania już istniejących produktów fitobiotycznych, drożdżowych i zasiedlenia kompetecyjnego, c)opracowanie i wdrożenie kompleksowych rozwiązań technicznych na przemysłowej fermie drobiu, mających na celu poprawę wybranych parametrów odchowu brojlera kurzego i ograniczenie wpływu produkcji zwierzęcej na środowisko, d)wyliczenie śladu węglowego, e)opracowanie standardu jakości dla produktu końcowego, f)Opracowanie skutecznych działań marketingowych związanych z promocją mięsa drobiowego, zdrowego trybu żywienia, zastosowania produktów fitobiotycznych w chowie i hodowli zwierząt, poprawienia wizerunku chowu przemysłowego w Polsce i Europie, itp.

Opisane powyżej zagadnienia projektowe stanowią odpowiedź na aktualne potrzeby rynku produkcji drobiarskiej nie tylko w kraju, ale i na rynkach zagranicznych. Ponadto opracowanie skutecznego programu odchowu pozwalającego na redukcję antybiotyków (i/lub chów w systemie NAE) pośrednio przyczynią się do ochrony terapeutycznych właściwości antybiotyków i zmniejszenia lekooporności, które są kluczowym tematem medycyny ludzkiej i weterynarii. Należy podkreślić, że zarówno wyliczenie śladu węglowego, jak i kompleksowe rozwiązania technologiczne i żywieniowe (wymienniki ciepła, dodatki paszowe pozwalające na redukcję FCR, gazów NH3, CO2) stanowią innowacyjne rozwiązania w zakresie zrównoważonej produkcji, które coraz częściej są dostrzegane i oczekiwane przez konsumentów.

Opracowanie kompleksowego programu odchowu w oparciu o innowacyjne produkty fitobiotyczne i specjalne technologie pozwoli na: -poprawę wybranych parametrów produkcyjnych -redukcję oddziaływania produkcji tego typu na środowisko naturalne -poprawę wybranych parametrów jakościowych mięsa pozyskanego z brojlera pochodzącego z tego rodzaju chowu -możliwość redukcji zużycia antybiotyków w trakcie chowu lub prowadzenie chowu NAE bez pogorszenia parametrów produkcyjnych i jakościowych -poprawę dobrostanu zwierząt -rzetelne wyliczenie śladu węglowego dla konkretnego produktu końcowego -opracowanie dedykowanego systemu jakości -otrzymanie produktu premium (mięso z kurczaka brojlera) zgodnie z najnowszymi wymaganiami klienta indywidualnego i zbiorowego (HoReCa itp.).

Chów i dobrostan zwierząt


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi