Małopolska charakteryzuje się bardzo dużym rozdrobnieniem gospodarstw rolnych oraz skupianiem się odbiorców indywidualnych w centrach miast, gdzie dostęp bezpośredni do lokalnych gospodarstw rolniczych jest utrudniony. Zaletą takiego systemu jest różnorodność oferowanych produktów, bardziej naturalna gospodarka, mniejsza degradacja środowiska, większa globalna odporność rolnictwa na warunki środowiskowe związana z większą bioróżnorodnością. Wadami są: mniejsza konkurencyjność i rentowność gospodarstw i gorsza pozycja do pośredników w obrocie żywnością. Powstający innowacyjny krótki łańcuch dostaw, tworzony przez rolników i producentów żywności dla klientów indywidualnych, zapewni bezpośrednie dostawy od pola do stołu, a opracowanie i wdrożenie innowacyjnego systemu informatycznego umożliwi dokonanie zakupu w sposób łatwy i intuicyjny z wykorzystaniem innowacyjnych metod marketingowych w postaci zastosowania Kodu Rozpoznawalności, który ułatwia podejmowanie decyzji zakupowych.