W ostatnich latach coraz większe uznanie w oczach konsumenta zyskuje żywność nieprzetworzona, szczególnie klasy PREMIUM. Takie surowce mogą mieć podwyższoną jakość, dlatego że zostały odpowiednio wyselekcjonowane, albo poddane takim zabiegom technologicznym które z jednej strony pozwalają zachować wszystkie cenne, ale wrażliwe substancje odżywcze, a z drugiej strony pozwalają m. in. na uzyskanie produktu o podwyższonym bezpieczeństwie mikrobiologicznym. Powodem i potrzebą operacji jest podniesienie jakości groszku mrożonego i jednoczesne ograniczenie strat surowca i energii rozpoczynając od uprawy i zbioru, przez przetwórstwo do przechowywania.
Potrzeba zatem realizacji prac została zdefiniowana w obszarach nad:
• doborem odmian pod kątem aktywności niszczących surowiec enzymów,
• optymalizacją parametrów jakościowych groszku na polu,
• modyfikacją procesu blanszowania,
• modyfikacja procesu sortowania i transportu produktu,
Posłużą ona potrzebie optymalizacji procesu zbioru i p