Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-2023 do 31-12-2024

5 080 130,77

Środki własne

http://www.wegemixtura.pl/

Nadrzędnym celem operacji jest opracowanie technologii zagospodarowania pozaasortymentowych warzyw, wybranych odmian o określonych właściwościach fizyko-chemicznych/sensorycznych, w produkcji porcjowanych warzyw mrożonych z homogennej pasty, poddawanych procesowi brykietowania. W operacji zakłada się opracowanie rozwiązania cyfrowego, które będzie wspomagało planowanie upraw u Rolnika celem szacowania wspólnego terminu ich zbioru, co poprawi wydajność produkcji i zwiększy jego zysk a także będzie decydowało o wykorzystaniu w produkcji i przetwórstwie plonu w całości. Tym samym ograniczone zostanie marnotrawstwo płodów rolnych.

Prace B+R na UPP i u Rolnika (u Przedsiębiorcy działanie inwestycyjne): prace dotyczące doboru najkorzystniejszych odmian pod względem ubytków w czasie przetwarzania. Realizowane w warunkach polowych – rzeczywistych pomiędzy Rolnikiem, a jednostką naukową: doświadczenia związane z doborem odmian wytypowanych warzyw generujących najmniejszy odpad w czasie produkcji. Zostanie pozyskana nowa wiedza w zakresie kaloryczności ekonomicznej uprawy z uwzględnieniem przydatności warzyw do obróbki. Prace B+R będzie realizowane na polu u Rolnika, u Przedsiębiorcy oraz na UPP. Drugi zakres prac dotyczy opracowania receptury puree warzywnego (zielonego, pomarańczowego i białego) z gatunków warzyw w kolorze zielonym, czerwonym i białym z określonych i wybranych odmian. Prace B+R będzie realizowane na polu i u Przedsiębiorcy oraz na UPP: badania związane z opracowaniem technologii wytwarzania kulek (porcji) puree warzywnego w warunkach rzeczywistych (współpraca pomiędzy Przedsiębiorcą a Uczelnią). Zaplanowano realizację prac technologicznych i analitycznych, które obejmują optymalizację procesu porcjowania (wielkość kulki, gramatura) oraz wpływu szybkości zamrażania na stabilność kształtu i struktury kulek.

Producenci warzyw opracowują i wdrażają nowe technologie maszynowego zbioru i obróbki (aby zwiększyć wydajność). Jednocześnie automatyzacja tych procesów powoduje wzrost ilości odpadu i przyczynia się do zwiększania strat pełnowartościowych części tych warzyw. Straty powodowane są na etapie zbioru i obróbki wstępnej. Powodem i potrzebą jest zmniejszenie start warzyw pozasortymentowych (m.in. niewymiarowych, za dużych, o złym kształcie) i ograniczenie powstawania odpadu organicznego z warzyw na etapie przetwarzania, poprzez włączenie usuniętych z nich frakcji do strumienia produktów przetworzonych na cele konsumpcyjne. W czasie produkcji żywności mrożonej powstaje dużo odpadu organicznego, który może stanowić dodatkowy surowiec jadalny (obecnie jest odpadem). Problemem jest ilość odpadów powstałych w wyniku obróbki wstępnej warzyw, która sięga do 10-45% masy przetwarzanego surowca – np. kalafior, brokuł. Z drugiej strony powstałe odpady organiczne są bogatym źródłem wielu wartościowych

Problem, który zostanie rozwiązany w ramach operacji dotyczy po pierwsze synchronizacja upraw warzyw których udział zagospodarowania się zwiększy. Pozaasortymentowe ilości będą mogły być zagosodarowane. Po drugie w ramach operacji zostanie rozwiązany problem stworzenia stabilnych po mrożeniu kulek warzywnych z podobnych lub uzupełniających się kolorów warzyw. Kulki te po wykorzystaniu zapewnią pełnowartościową, zdrową mieszankę warzyw w postaci puree, która zostanie otrzymana bez wykorzystania środków chemicznych przedłużających trwałość żywności.

-

Rezultatem operacji będzie nowa technologia porcjowanych warzywnych produktów mrożonych typu „Ready to cook” jako element strategii bezodpadowego zagospodarowania płodów rolnych. W ramach operacji zostaną podjęte prace, dzięki którym zostaną wdrożone technologie, opisane publikacje i opracowania / patent: • Nowa linia produktów - odpowiednio skomponowanych do postaci puree w kolorze czerwonym, zielonym bądź białym pochodzące z warzyw o odpowiedniej kolorystyce wraz z opracowaniem odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami puree i ewentualnym dodatkiem skąłdników skrobiowych - Wynikiem zrealizowanych prac będą: wdrożenie, złożenie wniosku patentowego do Urzędu Patentowego RP oraz doniesienie konferencyjne. • Technologia „kulkowania” /brykietowania mrożonego porcjowanego puree. Odpady z produkcji części warzyw (usunięte np. w procesie obierania, odłamane, niekształtne) nie znalazły zagospodarowania. Dlatego efektem będzie opracowanie innowacjnego procesu wytwarzania homogennej pasty z dostępnych w określonym, wspólnym dla warzyw będących składnikami recepturowymi, które będą poddawane procesowi brykietowania. W procesie zakałda się uwzględnienie czynników decydujących o podatności składników do tworzenia zwartych bryłek, a dalej ich podatności do mrożenia w zamierzonej formie/ kształcie, stabilnym podczas przechowywania. - Wynikiem zrealizowanych prac będą: wdrożenie, oraz doniesienie konferencyjne • Organizacja pracy rolnika będzie polegała na uprawie warzyw z danego gatunku zgodnie ze wskazanymi odmianami, w taki sposób aby zaprogramować wspólny termin zbioru, co poprawi wydajność produkcji u Rolnika, ale przede wszystkim zwiększy jego zysk, gdyż skup warzyw będzie skutkował możliwością wykorzystania w produkcji i przetwórstwie całego plonu a nie tylko wysortowanej części. Tym samym ograniczone zostanie marnotrawstwo niewykorzystanych produktów - Efektem wykonanych prac będzie komunikat na konferencji oraz rozwiązanie cyfrowe w postaci progr

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi