Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

30-03-2023 do 30-11-2024

5 463 466,00

środki EFRROW, krajowe środki publiczne, środki własne

www.belin.pl

Celem jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii pozyskania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich oraz opracowanie udoskonalonych herbat ziołowych jednorodnych o unikalnych cechach jakościowych. Nowe produkty zostaną wytworzone w zaprojektowanych innowacyjnych technologiach i będą charakteryzowały się unikalnymi cechami jakościowymi. Opis działań podejmowanych w ramach projektu: Opracowanie: algorytmów zależności między parametrami surowców zielarskich a charakterystyką widm NIR; sposobu przygotowania surowców zielarskich w oparciu o algorytmy analizatora NIR; algorytmu sterowania procesem uwzględniając korelację między parametrami udoskonalonych herbat ziół. a charakterystyką widm NIR; technologii na pilotażowej linii. Opis kontekstu projektu: Zmieniający się obraz prawny i normatywny, zmotywował BELiN do poszukiwania precyzyjnego narzędzia do ochrony przed fałszowaniem surowców do produkcji herbat. Biorąc pod uwagę specyfikę branży spożywczej, charakteryzującej się dużymi wolumenami dostaw, dużym wolumenem produkcji, rosnącym łańcuchem pośredników, metody analizy jakościowej surowców muszą być szybkie, tanie, precyzyjne i możliwe do zastosowania na różnych etapach wytwarzania. W dotychczasowym modelu współpracy rolnik dostarcza do przedsiębiorcy surowce ziołowe, które stanowią mieszaninę różnego rodzaju cząstek (frakcji) surowców ziołowych o różnych cechach. Posiadając odpowiednie algorytmy, można uzyskać produkt o pożądanych optymalnych końcowych parametrach jakościowych (stała objętość surowca w saszetce, powtarzalny smak i barwa naparu w każdej saszetce, jak najniższy stopień przetworzenia surowca zielarskiego, jednolita frakcja granulometryczna). Intencją BELiN jest, aby produkty zielarskie w sklepach i aptekach miały najwyższą jakość, gdyż produkty zielarskie są szeroko stosowane jako alternatywa dla środków farmakologicznych. Źródła finansowania projektu: środki EFRROW, krajowe środki publiczne, środki własne. Całkowity budżet projektu: 5 463 466,06 zł. Główna lokalizacja realizacji projektu (NUTS3): Miasto Poznań. Strona internetowa projektu: www.belin.pl

Opracowanie: algorytmów zależności między parametrami surowców zielarskich a charakterystyką widm NIR; sposobu przygotowania surowców zielarskich w oparciu o algorytmy analizatora NIR; algorytmu sterowania procesem uwzględniając korelację między parametrami udoskonalonych herbat ziół. a charakterystyką widm NIR; technologii na pilotażowej linii.

Zmieniający się obraz prawny i normatywny, zmotywował BELiN do poszukiwania precyzyjnego narzędzia do ochrony przed fałszowaniem surowców do produkcji herbat. Biorąc pod uwagę specyfikę branży spożywczej, charakteryzującej się dużymi wolumenami dostaw, dużym wolumenem produkcji, rosnącym łańcuchem pośredników, metody analizy jakościowej surowców muszą być szybkie, tanie, precyzyjne i możliwe do zastosowania na różnych etapach wytwarzania. W dotychczasowym modelu współpracy rolnik dostarcza do przedsiębiorcy surowce ziołowe, które stanowią mieszaninę różnego rodzaju cząstek (frakcji) surowców ziołowych o różnych cechach. Posiadając odpowiednie algorytmy, można uzyskać produkt o pożądanych optymalnych końcowych parametrach jakościowych (stała objętość surowca w saszetce, powtarzalny smak i barwa naparu w każdej saszetce, jak najniższy stopień przetworzenia surowca zielarskiego, jednolita frakcja granulometryczna). Intencją BELiN jest, aby produkty zielarskie w sklepach i aptekach miały n

-

W ramach prac opracowane zostaną udoskonalone jednorodne herbatki wytworzone w innowacyjnej technologii pozyskiwania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich. Herbatki uzyskają szereg unikalnych cech jakościowych i funkcjonalnych o parametrach adekwatnych do standardów farmaceutycznych, zdefiniowanych w wytycznych Farmakopei. Opracowana zostanie innowacyjna technologia pozyskania, przygotowania i przetwórstwa surowców zielarskich w produkcji udoskonalonych herbat ziołowych jednorodnych. Technologia umożliwi precyzyjne dozowanie produktu, przy zachowaniu stabilnej jakości wytwarzania produktów. Redukcja odpadów z tworzyw sztucznych. Przekazywanie końcowemu klientowi w przystępny sposób informacji o produkcie (kod QR). Udoskonalenie wymiany informacji Rolnik-Przedsiębiorca.

Konkurencyjność i zróżnicowanie rolnictwa/leśnictwa