Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-2023 do 31-12-2024

6 626 979,64

środki własne

pozbr.pl

Głównym celem operacji będzie zagospodarowanie pozaasortymentowych warzyw (wybranych gatunków i odmian) w produkcji nisko- i bezalkoholowych napojów piwnych o podniesionej aktywności przeciwutleniającej oraz naturalnych dodatków spożywczych (modyfikatorów smaku i zapachu) z wytłoczyn warzywnych, będących produktem ubocznym w procesie wytwarzania tychże napojów. W wyniku prac zostanie opracowany zintegrowany sposób otrzymywania soków warzywnych o podniesionej zawartości antyoksydantów, oraz nowych nisko-/bezalkoholowych warzywnych napojów piwnych z ich udziałem oraz nowych dodatków spożywczych z wytłoków otrzymanych w wyniku tłoczenia w/w soków.

Planowany jest następujący zakres prac: Etap I: Zaprojektowanie linii technologicznej przez Przedsiębiorcę do wytwarzania w jednym ciągu technologicznym soków warzywnych o podniesionym potencjale przeciwutleniającym, warzywnych napojów piwnych o podniesionej aktywności przeciwutleniającej oraz dodatków spożywczych. Zakup i wysiew nasion warzyw wytypowanych w UPP przez Rolnika, zakup nawozów, środków ochrony roślin, paliwo, zakup siewnika. Etap II Przedsiębiorca: montaż i rozruch linii do produkcji warzywnych napojów piwnych, moduł do produkcji piwa + dealkoholizacja; dostosowanie/zintegrowanie/walidacja całego procesu produkcji warzywnych napojów piwnych. Dostarczenie przez Rolnika wyprodukowanych warzyw do Przedsiębiorcy. Etap III Przedsiębiorca: montaż i rozruch urządzeń, wchodzących w skład linii produkcyjnej. Produkcja dodatku spożywczego. Pasteryzacja wytworzonych produktów testowych - warzywnych napojów piwnych. UPP. Badania przechowalnicze finalnych warzywnych napojów piwnych wytworzonych u Przedsiębiorcy.

W ostatnim czasie rynek browarniczy wskazuje na rosnące zapotrzebowanie na piwa lżejsze, w tym owocowe radlery i shandy, czyli tzw. beer-miksy, połączenia piwa z sokiem lub lemoniadą. Wyniki badań wskazują, że spożywa je już 60 % polskiego społeczeństwa. Pojawił się również wyraźny trend dotyczący otrzymywania piw specjalnego przeznaczenia/funkcjonalnych, m. in. niskokalorycznych, bezglutenowych, dla diabetyków, izotonicznych/nawadniających, energetycznych, probiotycznych. Warzywa, podobnie jak owoce, stanowią cenne źródło związków bioaktywnych, wśród nich naturalnych przeciwutleniaczy zdolnych do zmiatania wolnych rodników, a tym samym redukcji stresu oksydacyjnego, który jest podłożem wielu chorób cywilizacyjnych np. nowotworów, czy układu krążenia. Biorąc pod uwagę fakt, że wartość prozdrowotna stała się istotnym elementem konkurencyjności w sektorze żywności, proponowane funkcjonalne (o podniesionym potencjale przeciwutleniającym) nisko- i bezalkoholowe napoje warzywne przygotowane

Zachodzące na krajowym i międzynarodowym rynku browarniczym zmiany, określane mianem piwnej rewolucji, sprawiły że postrzeganie piwa uległo przemianie. Obserwowany jest dynamiczny rozwój rynku piw rzemieślniczych z założenia wytwarzanych z wysokiej jakości surowców. Browary rzemieślnicze oferują piwa zarówno w stylach klasycznych, jak również innowacyjne piwa nowofalowe, np. wyprodukowane z dodatkiem niekonwencjonalnych surowców oraz dodatków (ekstraktów roślinnych, ziół, przypraw, soków, itp.). Stanowią one, ciekawą, a zarazem smakowo i jakościowo zróżnicowaną alternatywę dla piw koncernowych. Ponadto dynamicznie rozwija się segment piw nisko- i bezalkoholowych. Wyniki badań wskazują, że spożywa jej już 60% społeczeństwa, przy czym preferencje konsumentów dotyczą piw funkcjonalnych, zawierających dodatki bioaktywne (piwa rewitalizujące, energetyczne, probiotyczne), składniki mineralne (piwa izotoniczne, nawadniające). Popularne są również owocowe radlery i shandy, czyli tzw. beer-miks

-

Efektem końcowym w opisanych działaniach będą: - nowe warzywne napoje nisko- i bezalkoholowe na bazie piwa o podniesionej aktywności przeciwutleniającej. Proponowany produkt zostanie otrzymany na drodze tradycyjnej fermentacji alkoholowej brzeczki słodowej, a odpowiednia zawartość alkoholu uzyskana będzie poprzez dealkoholizację piwa. Funkcjonalność napoju (wzrost aktywności przeciwutleniającej) zostanie uzyskana poprzez dodatek do dealkoholizowanego piwa soków warzywnych o podniesionym potencjale przeciwutleniającym pozyskanych w procesie tłoczenia z pozaasortymentowych warzyw poprzedzonego procesem sonifikacji, która ma na celu uwolnienie i ułatwienie migracji związków bioaktywnych z komórek roślinnych. - nowe naturalne dodatki do żywności o działaniu modyfikującym smak i zapach produktów spożywczych. Dodatki będą wytwarzane poprzez suszenie wytłoków warzywnych otrzymanych po procesie tłoczenia pozaasortymentowych warzyw (produkt uboczny), a następnie ich rozdrobnienie do postaci płatków lub proszku. Zaproponowany sposób suszenia pozwoli na zachowanie większej wartości odżywczej i prozdrowotnej wytłoków, a tym samym wpłynie korzystnie na wzrost atrakcyjności nowego dodatku spożywczego - nowa technologia zaplanowana do wytwarzania w jednym ciągu technologicznym warzywnych napojów piwnych o podniesionej aktywności przeciwutleniającej oraz dodatków spożywczych (modyfikatorów smaku i zapachu) o szerokim zastosowaniu w przemyśle spożywczym.

-

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi