W ostatnim czasie rynek browarniczy wskazuje na rosnące zapotrzebowanie na piwa lżejsze, w tym owocowe radlery i shandy, czyli tzw. beer-miksy, połączenia piwa z sokiem lub lemoniadą. Wyniki badań wskazują, że spożywa je już 60 % polskiego społeczeństwa. Pojawił się również wyraźny trend dotyczący otrzymywania piw specjalnego przeznaczenia/funkcjonalnych, m. in. niskokalorycznych, bezglutenowych, dla diabetyków, izotonicznych/nawadniających, energetycznych, probiotycznych. Warzywa, podobnie jak owoce, stanowią cenne źródło związków bioaktywnych, wśród nich naturalnych przeciwutleniaczy zdolnych do zmiatania wolnych rodników, a tym samym redukcji stresu oksydacyjnego, który jest podłożem wielu chorób cywilizacyjnych np. nowotworów, czy układu krążenia. Biorąc pod uwagę fakt, że wartość prozdrowotna stała się istotnym elementem konkurencyjności w sektorze żywności, proponowane funkcjonalne (o podniesionym potencjale przeciwutleniającym) nisko- i bezalkoholowe napoje warzywne przygotowane