Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-03-2023 do 30-11-2024

3 305 138,16

środki własne

www.lepszatruskawka.pl

Głównym celem operacji będzie opracowanie i otrzymanie truskawki o lepszych parametrach w kontrolowanych warunkach wilgotnościowych i temperatury w tunelu oraz monitorowanie poziomu pożywki i jej odczynu. Wpłynie to istotnie na poprawę wzrostu roślin, kwitnienie oraz zawiązanie owoców. Zakłada się, że owoce będą posiadały większą masę, będą bardziej jędrne i bardziej trwałe w obrocie towarowym (tzn. zachowają dłużej świeżość i będą bardziej odporne na uszkodzenia). Możliwość kontrolowania warunków wzrostu przyczyni się nie tylko do poprawy jakości zewnętrznej owoców, ale również pozwoli na uzyskanie wyższej jakość wewnętrznej między innymi zwiększy się zawartość rozpuszczalnych substancji stałych (ekstrakt), owoce będą zawierały więc cukrów oraz witamin. Poprawione zostaną także parametry fizjologiczne roślin związane z procesem fotosyntezy.

Przebieg realizacji operacji został zaplanowany na 3 etapy. Etapy te obejmują doświadczenia, które będą realizowane w laboratorium, w warunkach doświadczalnych, na polu i u przedsiębiorcy. Będą dotyczyły: przeprowadzenia testów wydajnościowych i sprawnościowych systemu w warunkach operacyjnych zbliżonych do rzeczywistych, przez 1 pełen sezon (od marca do listopada). Zakres prac obejmować będzie opracowanie niezależnego, autonomicznego systemu sterowania mikroklimatem w tunelach uprawnych dla truskawek, który to wraz z osprzętem tunelowym pozwoli producentowi maksymalnie przyspieszyć czas wejścia na rynek ze swoim towarem tj. wczesną odmianą truskawek.

W ostatnich dziesięcioleciach branża rolnicza przeszła szereg istotnych zmian technologicznych, które podniosły jej wydajność i efektywność. Jednak nadal istnieją obszary, w których wsparcie technologiczne procesu wytwórczego jest na stosunkowo niskim poziomie. Istotnymi elementami produkcji rolnej mającymi negatywny wpływ na środowisko są pestycydy oraz nadmierne i niepoprawne zużycie wody. Zbyt intensywne nawadnianie prowadzi do zmian ph gleby czy przemieszczenia się azotu, wapnia i innych pierwiastków w głąb profilu glebowego w rezultacie czego przestają być one dostępne dla rośliny. Optymalizacja nawadniania wpływa pozytywnie na liczne procesy mikrobiologiczne, a dla roślin zwiększa dostępność składników odżywczych. Wraz z nawadnianiem producent ma szansę podać z wodą dokładnie te składniki odżywcze na które zapotrzebowanie gatunku jest najwyższe, a woda nie jest w stanie wypełnić deficyt danego pierwiastka w glebie. Efektywne gospodarowanie zasobami i efektywność klimatyczna to po

-

Efektem końcowym opisanych działań będzie: - opracowanie nowego produktu Operacja zakłada kontrolowanie warunków wilgotnościowych i temperatury uprawy roślin w tunelu, mierzenie siły i kierunki wiatru oraz monitorowanie poziomu pożywki i jej odczynu a także wilgotności podłoża, co istotnie wpłynie na poprawę wzrostu, kwitnienia oraz zawiązania owoców. - opracowanie nowej technologii opracowanie niezależnego, autonomicznego systemu sterowania mikroklimatem w tunelach uprawnych, który to wraz z osprzętem tunelowym pozwoli producentowi maksymalnie przyspieszyć czas wejścia na rynek ze swoim towarem tj. wczesną odmianą truskawek. Stworzenie komputera klimatycznego wraz z algorytmami odpowiadającymi za predykcję pogody, które we współpracy z mechanizmami podnoszenia i opuszczania folii tunelowej pozwolą na automatyczną kontrolę mikroklimatu wewnątrz tuneli uprawnych z wyprzedzeniem uwzględniając nadchodzące zmiany pogodowe i ich wpływ na uprawę celem przeciwdziałaniu negatywnych skutków zmian pogodowych.

System produkcji rolniczej


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi