Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-03-2023 do 31-12-2024

6 049 563,70

EFRROW 3 549 142,68; Krajowe środki publiczne 2 028 639,32.

https://asparagusoxy.com.pl/

Celem operacji jest opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga. Technologia umożliwi uprawę szparagów o udoskonalonych właściwościach - przedłużonej trwałości przechowalniczej, dobrej zdrowotności (wolnych od mikroorganizmów, ich toksycznych metabolitów i pozostałości pestycydów) i jakości uzyskanej dzięki zastosowaniu w uprawie i traktowaniu pozbiorczym wody ozonowanej.

Budowa obiektu w której będzie linia technologiczna, stworzenie prototypu opryskiwacza, przeprowadzenie prac agrotechnicznych w Garbcach i Biskupicach. Przeprowadzenie prac badawczych: Ozonowanie karp szparaga; Traktowanie zebranych wypustek szparagów wodą ozonowaną; Opryskiwanie gałęziaków szparaga wodą ozonowaną oraz aplikacja doglebowa. Powtórzenie badań laboratoryjnych oraz polowych.

Potrzeba realizacji projektu wynika z sytuacji na rynku uprawy szparagów i podyktowana jest chęcią znalezienia skuteczniejszych sposobów walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi i szkodnikami przyczyniającymi się do pogorszenia jakości tego warzywa.

Aspektem ułatwiającym wdrażanie uzyskanego wyniku jest długoletnia działalność oraz sieć kontaktów lidera KST Konsulting sp z o.o. w branży rolniczej. Nie do przecenienia jest także siła oddziaływania Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - to jednostka naukowa o ugruntowanej pozycji, której prace są cenione zarówno przez naukowców jak i przez praktyków.

Proponowana technologia pozwoli zmniejszyć użycie pestycydów w uprawach szparaga, a także wydłuży okres przydatności do spożycia, co ma istotne znaczenie z uwagi na trwałość tego warzywa. Otrzymane szparagi będą się charakteryzować następującymi właściwościami: wydłużonym terminem do spożycia; niskim udziałem procentowym szparagów z objawami zgnilizny wierzchołków wpustek; obniżoną zawartością substancji toksycznych w tym pestycydów. Uprawa szparagów z technologią wykorzystania wody ozonowanej będzie się charakteryzować: dużą wydajnością plonu; lepszą siłą wzrostu; niską obecnością pozostałości po pestycydach.

Możliwość zwalczania chorób za pomocą oprysku wodą ozonowaną znacząco zmniejsza koszty wykonywania zabiegów. Odpada koszt zakupu środka ochrony roślin - pryskamy substancją, którą sami wytwarzamy w opryskiwaczu. Oszczędność na jednym zabiegu to 100 - 400 zł na hektar - w zależności od ceny środka, który zastępujemy. Ozon z wody po wykonaniu swojej pracy zmienia się w tlen więc znika ryzyko pozostałości środków ochrony roślin w produkcie. Poprawia to bezpieczeństwo i zwiększa możliwości handlowe. Zastosowanie wody ozonowanej podczas mycia szparagów po zbiorze likwiduje zanieczyszczenia mikrobiologiczne - szparagi dłużej zachowują świerzość, nie psują się tak szybko. Pozwala to na dłuższy okres przydatności do sporzycia produktu, co zwiększa atrakcyjność zarówno dla konsumentów jak i punktów sprzedaży. Ozonowanie karp szparaga przed wysadzeniem likwiduje konieczność stosowania zapraw pestycydowych i zmniejsza cenę za materiał nasadzeniowy a przy tym indukuje naturalną odporność roślin.

Produkcja roślinna i ogrodnictwo


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi