Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

23-03-2023 do 31-12-2024

3 533 007,54

środki EFRROW, krajowe środki publiczne, środki własne, kredyt

http://infrareddryers.pl/

Realizacja operacji przyczyni się do: - efektywnego wykorzystania zasobów - rentowności gospodarczej i produktywności - konkurencyjności wysoka jakość ziarna - niskoemisyjności oraz przyjazności dla klimatu oraz odporności na jego zmianę wykorzystanie energii elektrycznej do procesu suszenia. Opis działań podejmowanych w ramach projektu: Opracowanie i wdrożenie nowej technologii. Suszarni niskotemperaturowej na podczerwień. Otrzymywanie po procesie suszenia wysokiej jakości ziarna pszenicy i kukurydzy. Redukcja poziomu występowania pleśni, grzybów. Zachowanie wysokiej wartości zboża. Opis kontekstu: Technologia suszenia niskotemperaturowego z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego pozwoli na oszczędzanie pozyskanych już ziaren poprzez podnoszenie ich jakości, usuwanie grzybów i pleśni. Wdrożenie technologii pozwoli na redukcję zużycia energii w porównaniu do konwencjonalnych metod, co wpływa na redukcję kosztów. Planowana do wdrożenia technologia jest technologią zeroemisyjną, brak emisji CO2 dzięki zasilaniu elektrycznemu. Redukcja grzybów i pleśni oraz będących efektem ich oddziaływania mykotoksyn z ziarna pszenicy i kukurydzy dzięki promieniowaniu podczerwonemu przełoży się na wyższą jakość ziarna. Źródła finansowania projektu: środki EFRROW, krajowe środki publiczne, środki własne, kredyt. Całkowity budżet: 3 533 007,54 zł. Główna lokalizacja realizacji projektu (NUTS3): PL616. Strona internetowa projektu: http://infrareddryers.pl/ . Badania, które będą prowadzone w trakcie operacji, udostępnimy na naszej stronie internetowej.

Opracowanie i wdrożenie nowej technologii. Suszarni niskotemperaturowej na podczerwień. Otrzymywanie po procesie suszenia wysokiej jakości ziarna pszenicy i kukurydzy. Redukcja poziomu występowania pleśni, grzybów. Zachowanie wysokiej wartości zboża.

Technologia suszenia niskotemperaturowego z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego pozwoli na oszczędzanie pozyskanych już ziaren poprzez podnoszenie ich jakości, usuwanie grzybów i pleśni. Wdrożenie technologii pozwoli na redukcję zużycia energii w porównaniu do konwencjonalnych metod, co wpływa na redukcję kosztów. Planowana do wdrożenia technologia jest technologią zeroemisyjną, brak emisji CO2 dzięki zasilaniu elektrycznemu. Redukcja grzybów i pleśni oraz będących efektem ich oddziaływania mykotoksyn z ziarna pszenicy i kukurydzy dzięki promieniowaniu podczerwonemu przełoży się na wyższą jakość ziarna.

Operacja przyczyni się do realizacji czwartego celu EPI na rzecz wydajnego i zrównoważonego rolnictwa: tworzenie pomostów między najnowszą wiedzą badawczą i technologią a rolnikami, społecznościami wiejskimi, przedsiębiorcami, organizacjami pozarządowymi i usługami doradczymi. Grupa Operacyjna "Podczerwień w rolnictwie" została zawiązana w celu realizacji operacji mającej na celu podniesienie jakości i bezpieczeństwa spożycia pszenicy i kukurydzy (zachowanie wartości odżywczych i mikrolementów przy jednoczesnej eliminacji mykotoksyn z ziarna). Grupa Operacyjna poprzez swoją strukturę ma również na celu tworzenie pomostów między najnowszą wiedzą badawczą i technologią w zakresie produkcji roślin zbożowych a rolnikami, jednostką naukową i podmiotami doradczymi.

Wdrożenie innowacyjnej technologii pozwalającej na suszenie zbóż w podczerwieni przełoży się na ochronę środowiska naturalnego poprzez: 1. redukcję energii wykorzystywanej w procesie suszenia dzięki następującym aspektom: a.) suszenie w podczerwieni, w porównaniu z tradycyjnym suszeniem konwekcyjnym, ma znacznie niższe jednostkowe zużycie energii na jednostkę masy odparowanej wilgoci. b.) proces odbywa się tylko w jednym cyklu suszenia. c.) odejście od gazu i oleju na rzecz energii elektrycznej 2. redukcję emisji CO2 do atmosfery 3. redukcja grzybów, pleśni, oraz będących ich efektem mykotoksyn z ziarna pszenicy i kukurydzy dzięki promieniowaniu podczerwonemu, co przełoży się na wzrost bezpieczeństwa spożywanej żywności.

Wdrożenia technologii podczerwieni HEATING na skalę przemysłową będzie interesującym rozwiązaniem dla rolników i przedsiębiorców końcowych związanych z przetwarzaniem kukurydzy i pszenicy. Rozwiązania te pozwolą przede wszystkim na otrzymanie wysokiej jakości produktu wysuszonego przy bardzo małym zużyciu energii w krótkim czasie. Zaproponowane przez nas urządzenia zasilane są tylko energią elektryczną więc są zeroemisyjne. Proponowana suszarnia ma małe gabaryty i co najważniejsze nie potrzebuje pozwoleń na budowę,

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie