Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-04-2023 do 30-11-2024

1 603 647,58

Działanie M 16 "WSPÓŁPRACA"

www.lodybeta40.pl

Głównym celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych. Cele szczegółowe dotyczą: • opracowania koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych produktów mrożonych warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych. Celem jest opracowanie nowych deserowych produktów mrożonych, które zostaną opracowane w wariantach probiotycznych, co do tej pory nie było stosowane. • opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania produktów mrożonych deserowych sorbetowych z buraka, gdzie innowacją będzie pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji. • opracowania koncepcji i wykonania innowacyjnej zamrażarki płytowej. • opracowania innowacji organizacyjnej, którą będzie sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. Celem jest opracowanie algorytmu postępowania w magazynie z burakami.

1) Zagospodarowanie buraka o obniżonej jakości handlowej jako bazy surowcowej do wytwarzania probiotycznych lodów funkcjonalnych. 2) Opracowanie rozwiązania cyfrowego do monitorowania jakości handlowej buraka. 3) Opracowanie innowacyjnego, energooszczędnego systemu do mrożenia w trybie przepływowym.

Rezultat operacji przyczyni się do ochrony środowiska naturalnego poprzez zagospodarowanie pozaasortymentowych buraków ćwikłowych, które ze względu na utratę turgoru nie mogą być przedmiotem handlu. Buraki takie stanowią przez to odpad organiczny, trudny do zagospodarowania, możliwy do wykorzystania jedynie w karmieniu zwierząt. Wykorzystanie ich do wytwarzania mrożonych produktów probiotycznych poprzez włączenie do cyklu produkcji żywności zapewnia realizację założeń celów zrównoważonego rozwoju. Buraki pozaasortymentowe o obniżonej wartości handlowej (utrata jędrności) teoretycznie mogą być wykorzystane na cele paszowe. Jednakże, aby można je zastosować w opasie bydła, niezbędne są odpowiednie urządzenia do ich rozdrobnienia, co zwiększa nakłady pieniężne. Ze względu na zawartość pektyn, których rozkład zachodzi dopiero w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, zwierzęta monogastryczne wykorzystują buraki gorzej niż przeżuwacze. Wydziela się przy tym dużo metanu, a straty energii ciep

Rezultat operacji posiada cechy, które umożliwiają jego adaptację do innych celów, niebędących przedmiotem operacji. Rezultatem operacji jest opracowanie receptury innowacyjnych produktów mrożonych na bazie buraka ćwikłowego z dodatkiem probiotycznych drożdży Saccharomyces boulardi. • Opracowane rozwiązanie będzie mogło być wdrożone również dla innych warzyw okopowych. Utrata jędrności warzyw podczas ich przechowywania oraz – w wyniku tego – niemożność ich dalszego obrotu handlowego jest dość powszechnym problemem. Wykorzystanie ich w postaci wstępie przetworzonej do produkcji wyrobów mrożonych będzie wpisywać się w trendy żywności funkcjonalnej i zero waste. • Dodatek probiotycznych drożdży Saccharomyces boulardi będzie mógł także być zaadoptowany do innych produktów, zapewniając im podwyższenie wartości prozdrowotnej. Dobór odpowiednich krioprotektantów, w zależności od rodzaju zastosowanych warzyw (np. marchwi) oraz bakterii (np. L. rhamnosus) lub drożdży o charakterze probiotyc

Problem rozwiązywany w projekcie dotyczy trzech aspektów. Po pierwsze utrata jędrności warzyw podczas przechowywania oraz ograniczona możliwość ich sprzedaży jest powszechnym problemem. Wykorzystanie ich obecnie nie jest możliwe, a rolnik nie jest w stanie przewidzieć terminu przydatności warzyw o jakości handlowej. Dlatego problem, który będzie rozwiązany dotyczy bezpośrednio ograniczeń jakie związane są z dystrybucją buraka po zbyt długim przechowywaniu oraz z możliwością przewidywania czasu w jakim warzywa te mogą być magazynowane. Z drugiej strony problem dotyczy procesów mrożenia, które obarczone są wysoką energochłonnością. Potrzebą i powodem jest konieczność opracowania kierunku zagospodarowania buraka, o obniżonej zwartości wody, w którym w czasie przechowywania zwiększył się udział suchej masy i które nie nadają się do obrotu w handlu. Aby ułatwić pracę rolnika zaistniała potrzeba opracowania urządzenia cyfrowego pozwalającego na ewaluację przydatności buraków ćwikłowych do przetwarzania. Otrzymany produkt zyska nowe cechy funkcjonalne, wynikające z wykorzystania buraka oraz dodatku probiotyków. Realizacja projektu umożliwi wytyczenie nowych kierunków zagospodarowania warzyw okopowych.

Przedmiot operacji dotyczy innowacji dotychczas niestosowanych na terytorium RP w zakresie: 1) Opracowania koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych produktów mrożonych warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych. Nowe deserowe produkty mrożone zostaną opracowane w wariantach probiotycznych co do tej pory nie było stosowane. Innowacja ta dotyczy przede wszystkim zastosowania drożdży probiotycznych. 2) Opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania produktów mrożonych deserowych sorbetowych z buraka, gdzie innowacją będzie pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji. Do tej pory obróbka buraka przeznaczonego do handlu polegała na blanszowaniu powierzchni i usuwaniu zewnętrznej warstwy (skórki) poprzez ścieranie powierzchni w ilości około 20-30%. Nowy sposób zagospodarowania buraka obwiędłego po pierwsze, że uniemożliwia taki proces a po drugie nie jest zasadny z żywieniowego punktu widzenia (w części zewnętrznej znajduje się najwięcej związków biologicznie aktywnych). Buraki będą zatem szczotkowane a skórka pozostawiona. Buraki będą homogenizowane, a dalej pasteryzowane. Pasteryzacja jest etapem koniecznym, aby zachować jakość mikrobiologiczną lodów. 3) Opracowania koncepcji i wykonania innowacyjnej zamrażarki płytowej, gdzie jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, będzie zastosowana nietoksyczna ciecz, będącą pochodną soli potasowej. Takie rozwiązanie nie było dotąd stosowane w Polsce. Rezultat ten będzie stanowił know how grupy operacyjnej. 4) Opracowania innowacji organizacyjnej, którą będzie sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. W projekcie dzięki badaniom zostanie opracowany algorytm postępowania w magazynie z burakami. Zostanie zorganizowany i uporządkowany sposób monitorowan

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi