Przedmiot operacji dotyczy innowacji dotychczas niestosowanych na terytorium RP w zakresie:
1) Opracowania koncepcji linii produktowej – wytworzenie nowych produktów mrożonych warzywnych z wykorzystaniem pozaasortymentowych buraków uprawianych przez rolnika, które będą mogły zostać zagospodarowane jako surowiec do wytwarzania produktów spożywczych. Nowe deserowe produkty mrożone zostaną opracowane w wariantach probiotycznych co do tej pory nie było stosowane. Innowacja ta dotyczy przede wszystkim zastosowania drożdży probiotycznych.
2) Opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania produktów mrożonych deserowych sorbetowych z buraka, gdzie innowacją będzie pozyskanie buraków od Rolnika i poddanie ich u producenta procesowi obróbki polegającej na myciu ze szczotkowaniem, homogenizacji i pasteryzacji. Do tej pory obróbka buraka przeznaczonego do handlu polegała na blanszowaniu powierzchni i usuwaniu zewnętrznej warstwy (skórki) poprzez ścieranie powierzchni w ilości około 20-30%. Nowy sposób zagospodarowania buraka obwiędłego po pierwsze, że uniemożliwia taki proces a po drugie nie jest zasadny z żywieniowego punktu widzenia (w części zewnętrznej znajduje się najwięcej związków biologicznie aktywnych). Buraki będą zatem szczotkowane a skórka pozostawiona. Buraki będą homogenizowane, a dalej pasteryzowane. Pasteryzacja jest etapem koniecznym, aby zachować jakość mikrobiologiczną lodów.
3) Opracowania koncepcji i wykonania innowacyjnej zamrażarki płytowej, gdzie jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, będzie zastosowana nietoksyczna ciecz, będącą pochodną soli potasowej. Takie rozwiązanie nie było dotąd stosowane w Polsce. Rezultat ten będzie stanowił know how grupy operacyjnej.
4) Opracowania innowacji organizacyjnej, którą będzie sposób postępowania i organizacja pracy u Rolnika. W projekcie dzięki badaniom zostanie opracowany algorytm postępowania w magazynie z burakami. Zostanie zorganizowany i uporządkowany sposób monitorowan