Proponowane rozwiązanie SDM pozwoli na szybką, automatyczną, powtarzalną i tanią analizę mikrobiologiczną zgodnie z obowiązkiem narzuconym producentom żywności przez Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych. SDM to unikalne narzędzie na skalę międzynarodową, oparte o innowacyjne algorytmy wykorzystujący mechanizmy uczenia maszynowego do samodzielnej i zautomatyzowanej analizy obrazu mikroskopowego realizowanego w domowym laboratorium. SDM umożliwi wykrycie, identyfikację oraz zliczenie mikroorganizmów (bakterii, grzybów i drożdży) w poddanej badaniu próbce żywności. Głównymi zaletami proponowanego rozwiązania jest przyspieszenie czasu analizy mikrobiologicznej z kilku dni (wykonywanie testów hodowlanych) do maksymalnie dwóch godzin. Pozwoli to na zwiększenie wydajności produkcji spożywczej, producenci szybciej będą uzyskiwać wyniki badań dla półproduktów czy substratów produkcyjnych, ale też produktów gotowych. Producenci nie będę musieli wstrzymywać wyprodukowanego towaru do czasu uzyskania wyników, jak to ma miejsce w przypadku metod hodowlanych. Tak ogromne uproszczenie i skrócenie procesu badania czystości mikrobiologicznej przyczyni się również do zwiększenia liczby wykonywanych testów z uwagi na podnoszenie jakości swoich produktów.
Nie wdrożono dotychczas na rynek rozwiązania przeznaczonego do wykrywania i zliczania określonych mikroorganizmów (bakterii mezofilnych, drożdży, grzybów pleśniowych).