Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

14-03-2023 do 31-12-2024

2 978 969,09

ze środków EFRROW 1 145 851,58 zł z krajowych środków publicznych 654 952,42 zł

http://zdrowejablko.lodr.konskowola.pl/

Celem operacji jest opracowanie i wdrożenie innowacji technologicznej w obszarze zarządzania jakością produktów rolnych oraz wprowadzania bezpiecznych produktów rolnych do sprzedaży. W ramach planowanej operacji zostanie opracowany i wdrożony nowoczesny system pomiarowy do jędrności owoców, stopienia pomarszczenia skórki, zawartości suchej masy, zawartości witaminy C, zawartości cukrów, zawartości wapnia, zawartości krzemu, trwałości owoców przechowywanych w warunkach łańcucha logistycznego (symulacja łańcucha logistycznego ze zmianami temperatur wilgotności oraz wstrząsów) z elementem zagospodarowania owoców odpadowych w postaci suszarni jabłek na chipsy co powoduje zmniejszenie odpadów i zwiększenie zyskowności gospodarstwa zmniejszania strat po okresie zbiorów i ograniczania marnotrawstwa żywności. Stworzony system w prototypie umożliwi szybki i efektywny pomiar w produktach rolnych w miejscu produkcji.

Operacja realizowana będzie w czterech etapach. Czas realizacji operacji od marzec 2023 do 31.12.2024. W pierwszym etapie zaplanowane są działania tj.: - zakup urządzeń do budowy prototypu, - zakup odczynników, narzędzi do badań laboratoryjnych. - Opracowanie specyfikacji do budowy prototypu, opracowanie dok. technologicznej W drugim etapie zaplanowane są działania tj. : - przeprowadzenie analiz laboratoryjnych związanych z wpływem poszczególnych wybranych parametrów na jakość przechowalniczą produktów. W analizach laboratoryjnych będą uwzględnione parametry fizyczne, fizykochemiczne i chemiczne jabłek w kontekście utraty jakości handlowej. Wskazane przemiany będą ocenione z punktu widzenia intensywności w określonym czasie po zakończeniu procesu chłodniczego. W tym celu zostaną przeprowadzone badania przechowalnicze i laboratoryjne.. - wybór parametrów jakościowych dla owoców - wybór parametrów chemicznych, które towarzyszą starzeniu się owoców oraz wystąpieniem procesów gnilnych - opracowanie prototypu - kosztorys, - roboty budowlane w gospodarstwie sadowniczym , polegające na pracach remontowo - budowlanych W trzecim etapie zaplanowane są działania tj. : - zakupy inwestycyjne w gospodarstwie - zatwierdzenie projektu prototypu maszyny, pozyskanie materiałów do budowy, budowa prototypu - przeprowadzenie badań związanych z analizą widma bliskiej podczerwieni przechodzącego przez owoce oraz analiz chemicznych parametrów które towarzyszą pogarszaniu jakości owoców (wybór owoców przed procesem przechowywania, po procesie przechowywania oraz po symulowanym procesie logistycznym) - stworzenie sieci neuronowej w celu ustalenia korelacji dla w.w. parametrów W czwartym etapie zaplanowane są działania tj. : - ciągłe doskonalenie sieci neuronowej w oparciu o wyniki analiz prowadzonych w ramach prac rozwojowych firmy oraz w oparciu o dane przesyłane przez klientów - taka strategia pozwoli na ciągłą ocenę i rozwój metody oraz wykorzystanie

Jednym z kierunków które współcześnie wydaje się być strategiczne jest rozwój sortowni, które pozwolą na odsortowanie owoców o określonym stopniu dojrzałości oraz wyeliminowaniu owoców które posiadają wewnętrzne uszkodzenia, zarówno mechaniczne jak i spowodowane przez choroby lub szkodniki. Taki typ sortowni jest szczególnie pożądany w przypadku kierowania produktów na rynek o bardzo długim łańcuchu logistycznym. Jednym z konsekwencji globalizacji jest wydłużanie łańcuchów dostaw co w przypadku owoców może być problematyczne. Dane ujmowane w literaturze naukowej oraz branżowej jednoznacznie wskazują, że krytycznym elementem związanym z jakością produktów kierowanych na długie łańcuchy dostaw jest poziom dojrzałości technologicznej owoców oraz ich uszkodzenia spowodowane porażeniem agrofagami na wszystkich etapach uprawy, zbioru, przechowywania oraz manipulacji z produktem. Zbiór owoców w nieodpowiedniej fazie dojrzałości ma swoje konsekwencje które przekładają się na jakość produktu po

Celem strategicznym opracowanej sortowni będzie możliwość stworzenia partii owoców, która w procesie logistycznym nie straci swoich walorów jakościowych i będzie mogła być dostarczona konsumentowi ostatecznemu w niezmienionej formie. Owoce, które będą miały mniejszy potencjał wytrzymałości w łańcuchu logistycznym będą kierowane do sprzedaży w ramach krótkich łańcuchów logistycznych lub będą przekwalifikowane na cele przemysłu rolno-spożywczego. osiągnięcie tego celu pozwoli w znacznym stopniu ograniczyć ślad węglowy dla świeżych owoców. Dane literaturowe jednoznacznie wskazują, że "psucie się" owoców w trakcie łańcucha dostaw jest jednym z najważniejszych strat i źródeł emisji gazów cieplarnianych w przypadku owoców na rynku świeżym. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych dotyczy nie tylko straty produktu, ale także zużycia energii na przechowywanie, transport a także utylizację zepsutych owoców. Znaczna emisja gazów cieplarnianych towarzyszy samej produkcji pierwotnej, dlatego też każdy niewykorzystany (zmarnowany) owoc stanowi obciążenie dla całego sektora. Emisję gazów cieplarnianych oblicza się w przeliczeniu na 1 kg owoców dostarczonych konsumentowi ostatecznemu.

Innowacja dotyczy etapu sortowania i przygotowania surowca do sprzedaży na rynek owoców świeżych oraz przygotowania surowców do procesu suszenia. Innowacja technologiczna dotyczy zakresu parametrów wybranych do oceny jakości jabłek przeznaczanych na rynek deserowy i na suszenie. Dotychczasowe rozwiązania technologiczne koncentrują się na wykrywaniu uszkodzeń owoców oraz ognisk gnilnych w procesie kwalifikacji owocu do sprzedaży. Oceniane rozwiązanie wykorzystuje takie parametry jak Jędrność owoców, stopień pomarszczenia skórki, Zawartość suchej masy, zawartość witaminy C, zawartość cukrów, Zawartość wapnia, Zawartość krzemu, Trwałość owoców przechowywanych w warunkach łańcucha logistycznego. Wszystkie te parametry wpływają na wartość surowca w zależności od kierunku jego wykorzystania. Wykorzystanie spektrometrii podczerwieni w ocenie jakości owoców przy uwzględnieniu wyżej wymienionych parametrów jest wykonalne z punktu widzenia tej technologii jednak dotychczas nie stosowane. Uzbrojenie technologii w moduł zarządzający pracą sortowni opartym na bibliotece widm doskonalonej przez funkcjonalną sieć neuronową stanowi najważniejszy element innowacji, która będzie prowadzić do wytworzenia produktu o powtarzalnych właściwościach. Znacznie udoskonalona technologia.

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi