Operacja realizowana będzie w czterech etapach. Czas realizacji operacji od marzec 2023 do 31.12.2024.
W pierwszym etapie zaplanowane są działania tj.:
- zakup urządzeń do budowy prototypu,
- zakup odczynników, narzędzi do badań laboratoryjnych.
- Opracowanie specyfikacji do budowy prototypu, opracowanie dok. technologicznej
W drugim etapie zaplanowane są działania tj. :
- przeprowadzenie analiz laboratoryjnych związanych z wpływem poszczególnych wybranych parametrów na jakość przechowalniczą produktów. W analizach laboratoryjnych będą uwzględnione parametry fizyczne, fizykochemiczne i chemiczne jabłek w kontekście utraty jakości handlowej. Wskazane przemiany będą ocenione z punktu widzenia intensywności w określonym czasie po zakończeniu procesu chłodniczego. W tym celu zostaną przeprowadzone badania przechowalnicze i laboratoryjne..
- wybór parametrów jakościowych dla owoców
- wybór parametrów chemicznych, które towarzyszą starzeniu się owoców oraz wystąpieniem procesów gnilnych
- opracowanie prototypu - kosztorys,
- roboty budowlane w gospodarstwie sadowniczym , polegające na pracach remontowo - budowlanych
W trzecim etapie zaplanowane są działania tj. :
- zakupy inwestycyjne w gospodarstwie
- zatwierdzenie projektu prototypu maszyny, pozyskanie materiałów do budowy, budowa prototypu
- przeprowadzenie badań związanych z analizą widma bliskiej podczerwieni przechodzącego przez owoce oraz analiz chemicznych parametrów które towarzyszą pogarszaniu jakości owoców (wybór owoców przed procesem przechowywania, po procesie przechowywania oraz po symulowanym procesie logistycznym)
- stworzenie sieci neuronowej w celu ustalenia korelacji dla w.w. parametrów
W czwartym etapie zaplanowane są działania tj. :
- ciągłe doskonalenie sieci neuronowej w oparciu o wyniki analiz prowadzonych w ramach prac rozwojowych firmy oraz w oparciu o dane przesyłane przez klientów
- taka strategia pozwoli na ciągłą ocenę i rozwój metody oraz wykorzystanie