Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

22-03-2023 do 31-12-2024

1 533 837,16

Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFROW) oraz Krajowe Środki Publiczne.

http://zielonadolina.biz/frizzy-bubbles

Cel główny projektu: - podniesienie jakości musujących wyrobów winiarskich (wino musujące) produkowanych z upraw lokalnych, przeznaczonych do spożycia w kraju. Cele szczegółowe projektu: - udoskonalenie technologii uprawy winorośli przydatnej do produkcji wina musującego - udoskonalenie procesu organizacji rozlewu wina musującego - opracowanie strategii sprzedaży i marketingu wina musującego w skali regionalnej przy udziale jednego pośrednika, wspierający rynek lokalnych produktów i producentów. W projekcie poruszone zostaną kwestie związane: - optymalizacją procesu produkcji win musujących; - wiedzą i informacjami na temat zaleceń co do uprawy winorośli pod wina musujące, - infrastrukturą pozwalającą m.in. na odpowiednie przygotowanie moszczu, - badań dot. produkcji win musujących w warunkach Polski, - promowania marek regionalnych win musujących, - ze skracaniem krótkiego łańcucha dostaw jako sposobu zwiększenia przychodów przez producentów win musujących. Źródła finansowania operacji: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020: Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFROW) oraz Krajowe Środki Publiczne. Całkowity budżet operacji: 1 533 837,16 zł. Główna lokalizacja realizacji projektu (NUTS3): PL518 Wrocławski. Dodatkowa lokalizacja realizacji projektu (NUTS3): PL514 Miasto Wrocław. Strona internetowa operacji: http://zielonadolina.biz/frizzy-bubbles

Operacja jest projektem realizowanym w dwóch etapach. W ramach projektu zaplanowano realizację następujących działań: - wykonanie zakupów inwestycyjnych, - wykonanie zakupów pozwalających prowadzenie zaplanowanych badań, - prowadzenie badań, - przeprowadzenie analizy win dostępnych na rynku - badanie jakości win musujących krajowej produkcji - wypracowanie bazy win spokojnych na potrzeby produkcji win musujących o podwyższonych walorach - przeprowadzenie analizy win wyprodukowanych w ramach projektu - sporządzenie raportu, - przeprowadzanie doświadczeń polowych, - prowadzenie konsultacji z konsorcjantami w zakresie wdrożenia znacznie udoskonalonej metody organizacji rozlewu wina musującego, - budowa linii z zakupionych podzespołów, - przeprowadzenie badań w zakresie dotychczasowych metod organizacji produkcji wina musującego w gospodarstwach winiarskich, - przeprowadzenie badań nową metoda organizacji produkcji wina musującego u konsorcjantów przy użyciu zakupionego sprzętu inwestycyjnego - badanie rentowności, - weryfikowanie laboratoryjne jakości produktu gotowego, - przeprowadzenie oceny atrakcyjności rynku win musujących w Polsce, - opracowanie strategii marketingowej wejścia produktu, - opracowanie strategii sprzedaży produktu na rynek lokalny.

Przyczyny powstania projektu: - dynamiczny, rokroczny wzrost produkcji wina musującego w Polsce, - dynamiczny wzrost liczby podmiotów produkujących wino z własnych upraw, - brak badań dot. produkcji win musujących w warunkach Polski, - brak wystarczającego doświadczenia u producentów win w zakresie w produkcji win z własnych upraw, - brak wiedzy u konkretnych producentów win, które szczepy winorośli należy przekazywać pod produkcję wina musującego, - niewystarczające doposażenie winiarni w infrastrukturę pozwalające odpowiednie przygotowanie moszczu, - brak dostępnej wiedzy i informacji fachowych na temat zaleceń co do uprawy winorośli pod wina musujące, - wysoki udział musujących win importowanych w rynku, które stanowią blisko 98% spożycia. - brak wypromowanych marek regionalnych win musujących, - zaniżone przychody producentów wina co wynika ze zbyt dużej liczby pośredników uczestniczących w procesie sprzedaży.

Aspektem ułatwiającym wdrażanie uzyskanym wyników jest ścisła współpraca między członkami Konsorcjum. Przyczyni się ona do wymiany wiedzy, doświadczeń i najnowszej wiedzy badawczej oraz szerokiego jej rozpowszechnienia i implementacji wśród zainteresowanych, w tym wśród producentów win. Zróżnicowany skład konsorcjum GO: Frizzy Bubbles gwarantuje wysoką merytorykę projektu oraz wprowadzenie rezultatów projektu do praktyki produkcji rolnej.

Główne korzyści wynikające z zastosowania rezultatów operacji: - wykorzystanie w praktyce rolniczej uzyskanych wyników badań - wykorzystanie upowszechnianej wiedzy dotyczącej produkcji wina musującego w działalności gospodarczej lub rolniczej - produkowanie win lepszej jakości, które będą charakteryzować się: 1) wysokimi właściwościami smakowymi i aromatycznymi, 2) mniejszym stopniem utleniania, 3) wysoką zawartością związków biologicznie czynnych. - możliwość zastosowania w produkcji wina musującego w działalności, gospodarczej lub rolniczej innowacyjnych metod organizacji produkcji - możliwość zastosowania w produkcji wina musującego w działalności, gospodarczej lub rolniczej nowoczesnych urządzeń i metod agrotechnicznych - możliwość eliminowania w produkcji win – win wadliwych, - możliwość stosowania przez producentów win wypracowanego modelu promocji marki lokalnej, - możliwość stosowania przez producentów win wypracowanego modelu współpracy w zakresie skróconego łańcucha dostaw szansa na zwiększenie przychodów pochodzących z produkcji win musujących przez rolników i producentów win.

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi