Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

14-03-2023 do 31-12-2024

3 097 226,10

środki własne

wolowina5q.pl

Głównym celem operacji jest opracowanie i wdrożenie nowej metody organizacji oraz technologii opasu bydła mięsnego, która będzie służyła poprawie zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zapewni uzyskanie mięsa o niespotykanej dotąd wysokiej jakości i wartości odżywczej. Przełoży się to na poprawę efektywności produkcji wołowiny, będzie służyło ograniczeniu zużycia preparatów farmaceutycznych, w tym antybiotyków oraz poprawi wyniki produkcyjne i jakość mięsa, co wpłynie bezpośrednio na wzrost opłacalności opasu i dochodów gospodarstw wdrażających opracowywaną innowacyjną metodę organizacji produkcji.

Cel główny będzie realizowany poprzez następujące zadania, z którymi wiążą się cele szczegółowe: - zaproponowanie i wprowadzenie do praktyki żywienia opasanych zwierząt innowacyjnych dodatków bazujących na produktach naturalnych - fitogeników, które wprowadzone do dawek pokarmowych będą stymulowały odporność zwierząt i redukowały poziom stresu, a ich zastosowanie będzie wskazane szczególnie w początkowym okresie opasu. - zaproponowanie i wprowadzenie do praktyki żywienia opasanych zwierząt innowacyjnych dodatków, w tym głównie bazujących na produktach naturalnych, które wprowadzone do dawek pokarmowych będą redukowały poziom stresu cieplnego, a ich stosowanie będzie wskazane w okresach, kiedy zwierzęta będą narażone na wysokie temperatury w pomieszczeniach i na wybiegach. - zaproponowanie i wprowadzenie do praktyki żywienia opasanych zwierząt innowacyjnych dodatków, w tym głównie bazujących na produktach naturalnych, które wprowadzone do dawek w końcowym okresie opasu będą redukowały poziom stresu i wpływały na poprawę jakości mięsa.

Opłacalność opasu młodego bydła determinowana jest w dużym stopniu wynikami produkcyjnymi zwierząt i jakością tusz, co ma wpływ na cenę finalną jaką uzyskuje za tuszę producent. Producentowi wołowiny zależy zatem aby jego zwierzęta były zdrowe, dobrze wykorzystywały podawane pasze, uzyskiwały wysokie przyrosty, wysoką wydajność rzeźną oraz wysoką jakość tusz. Aby te cele osiągać musi zapewnić dobrej jakości pasze, które będą odpowiednio wkomponowane w dawkę, musi wreszcie podejmować działania, które będą służyły dobrostanowi i zdrowiu zwierząt. Z punktu widzenia konsumenta wołowiny ważna jest jej jakość i wartość odżywcza, ale również oczekuje on aby zwierzęta były utrzymywane w odpowiednich warunkach dobrostanu, aby ograniczać w ich chowie stosowanie preparatów farmaceutycznych, w szczególności antybiotyków, wreszcie coraz większe oczekiwania kładzione są na działania służące ograniczeniu emisji zanieczyszczeń.

Obecnie Polska jest jednym w najważniejszych w Europie producentów i eksporterów bydła opasowego i wołowiny. Opas bydła, szczególnie w mniejszych gospodarstwach, staje się alternatywą dla produkcji mleka czy tuczu świń. Efektywność opasu, a w konsekwencji dochód rolnika, determinowany jest przez szereg czynników: zapewnianie odpowiedniej ilości i jakości pasz objętościowych i treściwych oraz właściwe zbilansowanie dawek pokarmowych, zapewnienie zdrowia i dobrostanu zwierząt, wreszcie odpowiednie przygotowanie zwierząt do uboju, co ma wpływ na jakość tuszy i mięsa. Producenci stają również przed wyzwaniem ograniczenia emisji do środowiska metanu oraz związków azotu, co wpisuję się w koncepcję Zielonego Ładu UE. W trakcie opasu jest kilka newralgicznych momentów, kiedy wymienione czynniki mają szczególne znaczenie, a producent wołowiny musi zwrócić większą uwagę na obserwację stada i odpowiednie postępowanie ze zwierzętami.

Całość rezultatów projektu przełoży się na poprawę efektywności produkcji wołowiny, będzie skutkowało poprawą dobrostanu zwierząt, służyło ograniczeniu zużycia preparatów farmaceutycznych, w tym antybiotyków, poprawie wykorzystania składników pokarmowych dawki i ograniczeniu emisji zanieczyszczeń. Poprzez poprawę wyników produkcyjnych i jakości mięsa wpłynie finalnie na wzrost opłacalności opasu.

Rezultatami realizacji operacji będą: 1. Opracowanie innowacyjnych, niestosowanych dotychczas w żywieniu bydła mięsnego mieszanek paszowych o unikalnych właściwościach wpływających na zdrowie i dobrostan zwierząt - jako innowacji technologicznej określającej sposób i metodykę ich uzyskania. 2. Wdrożenie nowej innowacji organizacyjnej w opasie z zastosowaniem na początku, po wstawieniu zwierząt, naturalnego dodatku do dawki pokarmowej, który będzie ograniczał stres zwierząt i stymulował ich odporność. Zapewni to lepszą zdrowotność zwierząt i zredukuje straty, w tym upadki zwierząt, poprawi dobrostan zwierząt, a w konsekwencji zapewni lepsze wykorzystanie paszy i poprawę wyników produkcyjnych w dalszych fazach opasu. Efektem tego rozwiązania powinno być również mniejsze zużycie preparatów farmaceutycznych, w tym antybiotyków, w gospodarstwie, a patrząc szerzej generalnie w opasie zwierząt. 3. Wdrożenie nowej innowacji organizacyjnej opasu, która będzie polegała na zastosowaniu w dawkach pokarmowych w okresie letnim, kiedy zwierzęta narażone są na stres cieplny, odpowiednio dobranych dodatków do dawek pokarmowych, które będą ograniczały poziom stresu cieplnego i jego skutki dla zdrowia i dobrostanu zwierząt, stymulowały pobranie paszy i dobre jej wykorzystanie, a przez to minimalizowały potencjalne straty producenta. Będzie to miało pozytywny wpływ na rezultat końcowy opasu. 4. Wdrożenie nowej innowacji organizacyjnej opasu, w końcowej jego fazie, która będzie polegała na wprowadzaniu do dawek pokarmowych naturalnych dodatków uspokajających zwierzęta i redukujących poziom stresu, co wpłynie na dobrostan zwierząt, ale również na uzyskanie wysokiej jakości mięsa wołowego,

Chów i dobrostan zwierząt