Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-03-2023 do 31-10-2024

1 570 816,76

finansowanie wyprzedzające, działalność bieżąca Beneficjenta

www.pgpb.probiotics.pl

Celem operacji jest opracowanie innowacyjnej technologii uprawy pszenicy i rzepaku ozimych, z użyciem bakteryjnego preparatu promującego wzrost roślin (Plant-Growth Promoting Bacteria, PGPB) o zdolności udostępniania azotu atmosferycznego i produkcji substancji wspomagających wzrost i odporność roślin. Badania wstępne i dane literaturowe wskazuję, że zastosowanie nowej technologii spowoduje wzrost zawartości białka w ziarnach pszenicy o ok. 10% oraz optymalizację profilu kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku, przy ograniczeniu tradycyjnego nawożenia mineralnego azotem o 30%.

W pierwszym roku badań (doświadczenia poletkowe) będą stosowane dwa preparaty złożone z bakterii Azotobacter i Pseudomonas w różnych wariantach (kwasy humusowe i mineralne nawożenie azotem). W ramach tych działań zostanie zbadany wpływ konsorcjów PGPB na bioróżnorodność natywnej społeczności bakteryjnej gleby. Na podstawie badań określających ilość i jakość plonów oraz właściwości fizyko-chemiczne gleby, zostanie wybrana optymalna strategia nawożenia ozimych form pszenicy i rzepaku z udziałem PGPB, która w następnym roku zostanie sprawdzona w warunkach produkcyjnych (doświadczenia łanowe).

Istotne znaczenie w strukturze zasiewów w RP odgrywają pszenica i rzepak. W ostatnim roku uprawę pszenicy ozimej prowadzono na powierzchni ok. 2,29 mln ha, zaś rzepaku na areale przekraczającym milion ha. Ważnym czynnikiem decydującym o wielkości jak i jakości plonów tych gatunków jest nawożenie azotowe stosowane głównie w formie nawozów sztucznych, których powszechne użycie doprowadziło do niekorzystnych zmian w środowisku. Na terenie UE podejmowano już inicjatywy mające na celu redukcję zużycia azotu syntetycznego, m.in. poprzez dyrektywę azotanową z 1991 r. oraz Europejski Zielony Ład. Bardzo dobrym rozwiązaniem przyczyniającym się do ograniczenia tego problemu wydają się być bakterie promujące wzrost roślin, których upowszechnienie stosowania może doprowadzić do ograniczenia zużycia nawozów mineralnych. Oferta rynkowa takich preparatów mikrobiologicznych jest ograniczona a dostępny asortyment nie odpowiada na oczekiwania i potrzeby rolnictwa. W związku z tym grupa operacyjna PGPB

Ważnym aspektem ułatwiającym wprowadzenie innowacyjnej technologii uprawy ozimych form rzepaku i pszenicy, opartej na mikro-biotechnologicznym rozwiązaniu będzie bezpieczeństwo zastosowanego produktu dla środowiska przyrodniczego i jakości żywności. Główną przewagą zaproponowanego rozwiązania w uprawie wybranych roślin w stosunku do już istniejących i powszechnie stosowanych w gospodarstwach rolnych będących w grupie operacyjnej będzie przewidywana redukcja zużycia mineralnych nawozów azotowych o ok. 30% oraz prognozowana poprawa jakości plonów. Ponadto, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, iż opracowana przez nas technologia uprawy rzepaku i pszenicy ozimej może zostać z powodzeniem wdrożona w każdym gospodarstwie będącym w naszej strefie klimatycznej. W przyszłości grupa operacyjna planuje również przeniesienie opracowanych w wyniku operacji rozwiązań na inne, ważne z punktu gospodarczego rośliny uprawne. Warto również wspomnieć, że dodatkowym aspektem ułatwiającym wdrożenie

- Poprawa wielkości i jakości plonu końcowego; - Ograniczenie stresu roślin wywołanego czynnikami środowiskowymi (abiotycznymi); - Prognozowany spadek zużycia azotowych nawozów mineralnych o ok. 30%; - Poprawa parametrów jakościowych gleby - fizykochemicznych i mikrobiologicznych w tym zachowanie lub zwiększenie różnorodności mikrobiologicznej; - Spełnienie założeń Europejskiego Zielonego Ładu, Unijnej strategii na rzecz bioróżnorodności 2030 - Przywracanie przyrody do naszego życia oraz Strategii na rzecz ochrony gleby 2030; - Ograniczenie emisji CO2; - Wzrost dochodu rolnika.

Obecnie brak jest opracowanej i dobrze przebadanej technologii produkcji pszenicy i rzepaku opartej na probiotechnologii a szczególnie technologii uprawy tych roślin z użyciem wybranych bakterii z grupy bakterii promujących wzrost roślin, które mogłyby ograniczyć konieczność stosowania nawożenia syntetycznymi nawozami azotowymi oraz wspierać różnorodność mikrobioty glebowej i wspierać naturalną aktywność biologiczną gleby. Obniżenie zużycia tego typu nawozów ma bezpośrednie przełożenie na zmniejszenie kosztów produkcji ponoszonych w gospodarstwach z uprawami rzepaku i pszenicy oraz pośrednio zmniejszy emisję CO2, co dodatkowo przyczyni się do łagodzenia zmian klimatu. Ponadto, udokumentowana wyższa jakość plonów pszenicy uzyskana w technologii opartej o mikrobiologiczne rozwiązania może być podstawą do uzyskania cennych certyfikatów w tym unijnych certyfikatów rolnictwa ekologicznego, co mogłoby się przełożyć na wzrost zainteresowania odbiorców. Dodatkowo w ramach wdrożenia technologii nawozowej lider grupy operacyjnej przeprowadzi prace związane z zezwoleniem na wprowadzenie do obrotu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi preparatów na listę ekologiczną i nawozową (Wykaz: 1. produktów naturalnych innych niż nawozy i środki poprawiające właściwości gleby, 2. nawozów i środków poprawiających właściwości gleby, 3. nawozowych produktów mikrobiologicznych), jak również uzyska atest PZH. Będzie to sprzyjać przyszłemu upowszechnianiu wyrobów poza rolnictwem konwencjonalnym.

Nawożenie i składniki odżywcze


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi