Uprawa wina w Polsce rozwija się w sposób bardzo dynamiczny, a liczba zarejestrowanych winnic rok rocznie się istotnie zwiększa. W roku winiarskim 2021/2022 jest to aż 380 podmiotów (strona KOWR), które zdecydowały się na produkcję wina do wprowadzenia do obrotu. Jednocześnie dynamicznie rozwija się produkcja cydrów, zarówno w niewielkich browarach, jak i większych przedsiębiorstwach. Manufakturowo wykonane wina i cydry, podobnie jak piwo z lokalnych browarów stanowią ciekawa alternatywę dla spożywania mniej korzystnych dla zdrowia wysokoprocentowych alkoholi. Sprzedaż tego typu trunków odbywa się zwykle bezpośrednio gospodarstwie, jest połączona ze zdobywaniem wiedzy o sposobie uprawy roślin i produkcji trunku. Konsumpcja wzbogacana jest o degustację wyrobów lokalnych i regionalnych potraw, a wizyty łączą się ze zgłębianiem lokalnych tradycji, kultury i zabytków. Istnieje niewykorzystana na rynku luka związana z ofertą produktów regionalnych klasy premium, o wysokich walorach prozdrow