Pdgląd projektu EPI

Szczegóły projektu

01-01-2023 do 20-12-2024

2 283 612,00

Środki własne

https://www.apisprofuturo.com/

Celem operacji jest produkcja najwyższej jakości miodu z wykorzystaniem systemu IoT (Internetu rzeczy). Zastosowanie systemu informatycznego, który dotyczy technologii Internetu rzeczy, umożliwi pozyskiwanie produktu, technologii, metod organizacji i marketingu oraz wsparcia lokalnego rynku doskonałej jakości miodu, dzięki ograniczeniu chorób pszczół i zanieczyszczeń miodu., Celem głównym operacji jest produkcja najwyższej jakości miodu w oparciu o technologię chowu pszczoły miodnej, w tym rodzimego podgatunku A. m. mellifera utrzymywanego na obszarach ubogich w pożytki, z wykorzystaniem systemu IoT (Internetu rzeczy) do wspomagania podejmowania decyzji dotyczących ingerencji w życie rodziny pszczelej. Celami szczegółowymi operacji jest opracowanie: 1. produktu - systemu informatycznego IoT stosowanego do zdalnego monitoringu zjawisk zachodzących w rodzinach pszczelich, służącego do: a) zarządzania procesami decyzyjnymi w przebiegu sezonu pszczelarskiego oraz; b) oceny zdrowotności rodzin pszczelich umożliwiającej szybkie reagowanie zarówno pszczelarza, jak i służb weterynaryjnych, w sytuacjach zagrożenia zdrowia pasieki i pasiek w okolicy; 2. technologii dotyczącej produkcji miodu sterowanej systemem IoT; 3. technologii dotyczącej produkcji miodu w nowym typie ramki (plastra pszczelego- nabyte zgłoszenie patentowe przez Vivende P.436303) umożliwiającej; pozyskiwanie miodu z komórek bez wyjmowania plastra z ula; 4. metod organizacji, w tym zarządzania certyfikatem jakości i elektronicznym paszportem oraz dygitalizowanej mapy procesów, co zapewni „product traceability” czyli tak pożądaną przez konsumenta możliwość prześledzenia łańcucha produkcyjnego od nakropu do słoika, zarówno w kontekście bezpieczeństwa żywności, jak i etyki chowu oraz poszanowania zasobów naturalnych; 5. metod marketingu, w tym marketingu poprzez paszport jakości, poprzez system CRM, naukowego i bezpośredniego oraz 6. wsparcia rozwoju rynku lokalnego doskonałej jakości miodu, w tym miodu wyprodukowanego przez rodzimy podgatunek pszczoły miodnej na terenach ubogich pod względem zasobności pokarmowej siedlisk.

Realizacja operacji zostanie podzielona na szereg etapów zgodnie z harmonogramem powstawania nowych elementów prototypu (hardware i software) oraz rozwojem systemu do oceny jakości miodu – elementu niezbędnego do wypracowania metodyki przyznawania paszportów jakości. Nowopowstałe elementy prototypu będą na bieżąco testowane w warunkach polowych. Operacja będzie przeprowadzona w gospodarstwach rolnych Andrzeja Karbowego (Szczecin) i Anieli Staszewskiej (Białystok) oraz w pasiekach doświadczalnych UPP zlokalizowanych w Swadzimiu, Trzebinie i Silnowie. Lokalizacje dobrano pod kątem zapewnienia różnorodności pożytków i warunków siedliskowo-klimatycznych. Przewiduje się zastosowanie systemu inteligentnych uli wyposażonych w system IoT (Internet Rzeczy) i nowy typ ramki w miodni, oraz systemu uli konwencjonalnych, po 12 uli każdego typu w każdej lokalizacji. Wykorzystana zostanie pszczoła miodna Apis mellifera L. carnica, tj. podgatunek najczęściej używany w pszczelarskich gospodarstwach towarowych; a w dwóch pasiekach, w połowie rodzin, wprowadzona zostanie także A. m. mellifera - podgatunek pszczoły miodnej rodzimy dla terenu całej Polski i dużej części Europy. Wszystkie pasieki będą pod stałym dozorem zootechniczno-weterynaryjnym pracowników Pracowni Pszczelnictwa UPP. Monitoring weterynaryjny obejmować będzie również ocenę stopnia porażenia rodzin przez wirusy pszczele, wykonaną za pomocą technik molekularnych przez specjalistów genetyków z Pracowni Rozrodu Zwierząt Katedry Genetyki UPP. Dane z czujników zamontowanych w ulach będą na bieżąco analizowane przez specjalistów z zakresu pszczelnictwa, w celu wypracowania zaleceń co do kierunku dalszych działań specjalistów inżynierów i informatyków z Vivende sp. zo.o. pracujących nad rozwojem prototypu. Równolegle nad oczujnikowaniem i „informatyzacją” uli, oraz interpretacją danych uzyskanych z czujników i systemu informatycznego, prowadzone będą prace nad wdrożeniem i ewentualną modyfikacją nowego typu ramk

Operacja przyczyni się do zapewnienia stabilnej produkcji najwyższej jakości miodu. W krajach rozwiniętych, do których należy Polska, w coraz większym stopniu doceniana jest jakość żywności i jej aspekty prozdrowotne, ale także dobrostan zwierząt, od których pozyskiwana jest żywność. System inteligentnego ula wpłynie na poprawę dobrostanu pszczół, poprzez zmniejszenie liczby interwencji pszczelarza w życie rodziny, co znacznie zmniejszy narażenie pszczół na stres i będzie sprzyjać utrzymaniu zdrowotności rodziny pszczelej. W wyniku operacji planuje się pozyskiwanie doskonałej jakości miodu, wyprodukowanego zgodnie z ideami rolnictwa zrównoważonego, który może być oferowany konsumentom na rynku krajowym lub być intratnym towarem eksportowym na rynki wielu krajów Europy i świata. Szerokie wdrożenie rezultatów operacji w innych regionach kraju może skutkować uzyskaniem w dalszej perspektywie znaków jakości i certyfikatów żywności proekologicznej. Pozyskiwanie miodu z plastrów bez wyjm

Operacja przyczyni się do udoskonalania procesów w celu zachowania stanu środowiska, dostosowania się do zmiany klimatu i łagodzenia jej. Operacja ma wybitnie proekologiczny i przyjazny dla środowiska charakter. Centralną koncepcją operacji są nowe technologie modernizacji sektora pszczelarskiego, aby był on bardziej przyjazny dla klimatu dzięki wykorzystaniu technologii IoT napędzanych odnawialnymi źródłami energii. Zmniejszenie zużycia energii oraz rezygnacja z użycia energii ze źródeł konwencjonalnych na rzecz energii odnawialnej przyczyni się do zmniejszenie emisji CO2. Dzięki technologii IoT pszczelarstwo stanie się również bardziej odporne na zmiany klimatu, poprzez ułatwienie produkcji z wykorzystaniem rodzimych podgatunków pszczoły miodnej (w przypadku Polski A. mellifera mellifera), które charakteryzują się naturalną wysoką odpornością na choroby, są dobrze dostosowane do lokalnych warunków i dobrze wykorzystują często ubogie pożytki, a także charakteryzują się dużymi

Nadrzędnym celem rozwojowym Apis Pro Futuro jest wdrożenie systemowych innowacyjnych rozwiązań w sektorze pszczelarstwa czego wynikiem jest zwiększenie efektywności produkcji miodu, poprawienie zdrowotności pszczół, zmniejszenie pracochłonności procesu zarządzania pasiekami. Projekt Apis Pro Futuro przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego. Pomoże równoważyć wielkość populacji Apis mellifera w stosunku do dzikich zapylaczy. Projekt wpisuje się również w zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych w UE poprzez zmniejszenie emisji CO2 (wykorzystanie komponentu energii zielonej), możliwość skrócenia łańcucha dostaw wynikającego z produkcji i dystrybucji miodu. Projekt Apis Pro Futuro wspiera w ten sposób realizację unijnej strategii „od pola do stołu” lub od "ula do słoika", która leży u podstaw Europejskiego Zielonego Ładu, którego celem jest sprostanie wyzwaniom i przyspieszenie przejścia na zrównoważoną produkcję żywności, stworzenie ekonomicznych, społecznych i środowiskowych podstawy bezpieczeństwa żywnościowego dla obecnych i przyszłych pokoleń. Potrzeba i znaczenie projektu Apis Pro Futuro są oczywiste.W wolumenie importu (UE importuje 40% miodu z krajów trzecich krajów) aż 14% nie posiada wymaganej jakości (nieuczciwe praktyki mieszania miodu z cukrami). Projekt Apis Pro Futuro przyczyni sie do zapewnienia również informacji o jakości miodu, pozwoli na pełną integracje środowisk pszczelarzy wraz z instytucjami wspomagającymi: weterynaria czy sfera naukowa. Rodziny pszczoły miodnej są niezbędne dla rolnictwa i środowiska, zapewniają rozmnażanie roślin poprzez zapylanie, natomiast pszczelarstwo przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich. Pszczelarstwo jest praktykowane we wszystkich krajach UE i charakteryzuje się zróżnicowanymi warunkami produkcji, plonami i praktykami zarządzania. UE jest drugim po Chinach najważniejszym producentem miodu. Jednak w UE produkcja miodu pokrywa jedynie 60% konsumpcji, a 40% jest importowane z krajów trzecich. W UE kraje o największej produkcji miodu (Rumunia, Hiszpania, Węgry, Niemcy, Włochy, Grecja, Francja i Polska) zlokalizowane są głównie w Europie Południowej, gdzie warunki klimatyczne są korzystniejsze dla pszczelarstwa. UE oferuje różnorodne produkty pszczele, a nie tylko miód, w tym pyłek, propolis, mleczko pszczele i wosk. Cały miód sprzedawany w UE musi spełniać zasady dotyczące jakości i etykietowania określone w Dyrektywie (200/1110/WE). Państwa członkowskie UE wdrażają krajowe programy pszczelarskie, które obejmują okresy trzyletnie. Programy pszczelarskie na lata 2020-22 zostały zatwierdzone decyzją wykonawczą UE 2019/974 we wszystkich krajach UE. Zaprojektowany budżet to 240 mln EUR, co stanowi wzrost o 11% w porównaniu z finansowaniem dostępnym na lata 2017-19. Połowa tego będzie pochodzić z budżetu UE, a druga połowa z krajów UE, zgodnie z decyzją wykonawczą UE 2019/974. Przydział środków UE na te programy zależy od liczby uli w każdym kraju kraju członkowskim. Podstawą prawną tego wsparcia jest rozporządzenie UE 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków w produkty rolne uzupełnione rozporządzeniem UE 2015/1366. Rozporządzenie wykonawcze UE 2015/1368 określa szczegółowe zasady stosowania krajowych programów pszczelarskich.

Pierwszym rezultatem operacji będzie innowacyjny System IoT (internet rzeczy) złożony z uli wyposażonych w sensory temperatury,wilgotnosci,czujniki ruchu, czujniki wagi, czujniki akustyczne, kamery na podczerwien, zasilanie, oprogramowanie. System IoT, wytworzony w oparciu o potencjał polskich informatyków, będzie dedykowany do wspierania procesów decyzyjnych w gospodarce pszczelarskiej, łącznie ze wspomaganiem określenia terminu dokonania niezbędnego przeglądu w rodzinie pszczelej, a także ułatwi kontrolę zdrowotności pszczół. Kolejnym rezultatem operacji będzie innowacyjna technologia pozyskiwania miodu z wykorzystaniem nowego typu systemu do odbioru miodu. Patent Kolejne rezultaty operacji to innowacyjne metody marketingu poprzez paszport jakości, marketing naukowy i marketing bezpośredni, a także wsparcie rozwoju lokalnego rynku doskonałej jakości miodu. Nie do przecenienia jest aspekt ekonomiki produkcji, gdzie przewiduje się znaczne obniżenie kosztów osobowych związanych z obsługą pasieki oraz złagodzenie niedoboru pracowników niechętnie podejmujących się pracy przy odbiorze miodu i obsłudze rodzin pszczelich oraz związanych z tym ryzyk i odpowiedzialności. Zmniejszenie liczby koniecznych przeglądów rodziny pszczelej będzie stanowić zachętę do utrzymywania przez pszczelarzy rodzimego podgatunku pszczoły miodnej, co przyczyni się do zwiększenia różnorodności biologicznej i ochrony ginących zasobów genetycznych. Ostatnim rezultatem będą publikacje naukowe w światowych renomowanych czasopismach naukowych (punktacja MEiN min. 100 punktów), dotyczące nowopoznanych biologicznych aspektów życia rodziny pszczoły miodnej.

Jakość/przetwórstwo żywności i odżywianie


logo unia

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi